Knut Røe

norsk journalist og kommunikasjonrådgiver
Knut Røe
Født8. februar 1949 (71 år)
Barn Eva Løveid Mølster, Magnhild Børsting Røe, Andreas Børsting Røe
Beskjeftigelse Journalist, kommunikasjonsrådgiver
Nasjonalitet Norge

Knut Røe (født 8. februar 1949) er en norsk journalist, tidligere NRK-medarbeider og kommunikasjonsrådgiver.

Han jobbet i NRK i 24 år som reporter, redaksjonssjef og kanalsjef. Han huskes av mange som programleder i telefonprogrammet Hei, har du noe å spørre om? fra 1975 til 1984. Han var også reporter i Dagsnytt og Utenriksredaksjonen. Gjennom 96 episoder ledet han den Prix Italia-nominerte serien «Naturprogram for små og store» i samarbeid med zoologen Per Hafslund, amatørzoologen Karsten Edvardsen og tekniker John Andreas Hansen. Mange vil også huske hans humoristiske sprell som folkelivsgranskeren I. Lundar og forskeren Orvar Tuv i nattradioen på 1980-tallet sammen med Lars Helge Myklebust. I 1987 ble han leder av P2s Osloredaksjon, og fra 1989 til 1993 var han programsjef og kanalsjef i P2. Da NRK ble trekanalradio, var han sentral i planleggingen og ble assisterende sjef i P1 fra starten i 1993 til 1997. 

I perioden 1995 til 1997 var han vararepresentant i Pressens Faglige Utvalg (PFU), oppnevnt av Norsk Redaktørforening. Han har utgitt flere bøker, blant annet lærebøker i journalistikk. I 1997 grunnla han konsulentselskapet Røe Kommunikasjon som skiftet navn til Strømsnes Røe i 2017.

Det vakte i 2008 noe oppmerksomhet i mediene da redaksjonsleder for tv-programmet FBI ikke ville sende medarbeidere på kurs hos Røe Kommunikasjon da han mente det var betenkelig at intervjuer og intervjuobjekt kan være trent av samme person.[1]

PrisRediger

Hirschfeldtprisen 1984 for telefonprogrammet Hei!. «Hirschfeldprisen for fremragende innsats for økt forståelse og samfølelse mellom samfunnsgrupper» var forløper for Den store journalistprisen.

BibliografiRediger

De viktigste bøkene:

  • Bare spør! (1985)
  • Radio (1988)                                                               
  • Intervjuet i Radio og TV (1994)                                   
  • Håndbok i programetikk (1997)                           
  • Medienorge 1999 (medforfatter) (1999)         
  • Støttespillerne (2002)                                                 
  • Røde Ritas regime (medforfatter) (2016)         

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger