Åpne hovedmenyen
Klemmet Hammen
Født3. mai 1902
Død23. april 1978 (75 år)
Beskjeftigelse Journalist, lyriker
Nasjonalitet Norge

Klemmet Hammen (født 3. mai 1902 i Froland, død 23. april 1978) var en norsk journalist, forfatter, dikter og lokalhistoriker fra Froland i Aust-Agder. Han var broren til forfatteren Olaf Hammen.

Hammen vokste opp på bruket Hammen som var Frolands nordligste bebodde sted[1], og begynte tidlig å arbeide på gårdsbruket. I årenes løp arbeidet han i skogen, på et teglverk og en reperbane før han etterhvert ble kjøpmann i Øyestad ved Arendal dit familien hadde flyttet i 1912. Mens han var kjøpmann, var han også forretningsfører for bladet Egden i åtte år[2] i 1930-årene. Hammen arbeidet som journalist i Den Vestlandske Tidende store deler av livet, og var dessuten med på å starte historielaget i Øyestad[3].

I 1919 fulgte han i broren Olafs fotspor da han ble medlem av godtemplarbevegelsen. I flere år var han aktiv som distriktsstudieleder og medarbeider i Aust-Agder fylkesavholdsnemnd[4]. I 1951 var han medlem i hovednemnda i Aust-Agder[5], og han skrev jubileumsskriftet til nemndas 25-årsjubileum i 1972. Boken Den gode strid som ble utgitt i 1976 inneholder dikt og sanger tilknyttet avholdsarbeidet.

Klemmet Hammen døde 23. april 1978 og ble begravet sammen med konen Ingeborg på Bjorbekk kirkegård i Arendal[6].

BibliografiRediger

I tillegg til en rekke småskrift om avholdsarbeidet har han utgitt:

  • 1925: Under bleke stjerner, dikt
  • 1926: Brest, skuespill
  • 1931: Framtida, samling av vers og korte stykker
  • 1932: Små historier om Bjørnson
  • 1935: Rød vilje
  • 1950: Øyestad-sangen
  • 1965: Arendal og omegns sparekasse (Haandverksbanken i Arendal) : 1890 - 75 år - 1965 : samt litt om dens forgjenger, Arendals Haandværkeres Laaneindretning 1857-1890
  • 1971: Hjembygdens pris : Øyestad i dikt og sang
  • 1972: Sokneprestene i Øyestad og deres medhjelpere kapellanene
  • 1972: For felles sak. Aust-Agder Fylkesavholdsnemnd gjennom 25 år, 1947-1972
  • 1973: Hverdags-sang : dikt og kvede
  • 1973: Arendals pris i dikt og sang
  • 1973: En hjelpende venn : Aust-Agder fylkesedruskapsnemnd gjennom 25 år : 1948-1973 : beretning
  • 1974: Folk og fe : nye hverdagsdikt
  • 1974: Lensmenn i Øyestad gjennom 400 år : biografier om 20 lensmenn og lokale begivenheter omkring dem
  • 1974: Øyestads ordførere gjennom 135 år : biografier om de 28 ordførere siden 1838, begivenheter omkring dem, og utviklingen i kommunen frem til i dag
  • 1975: God tru, dikt. Oslo : Ansgar, 46 s. ISBN 8250302443 (på bokhylla.no)
  • 1975: Slekt skal følge, fortelling
  • 1975: Grimstads pris i dikt og sang, Gamle og nye by- og bygdesanger for storkommunen Grimstad, Eide, Fjære og Landvik.
  • 1976: Den gode strid, dikt og sanger
  • 1977: Det var engang. Gamle Arendal i tekst og bilder.
  • 1978: Nyli gård: et hjem i samfunnets tjeneste gjennom 50 år : 1928-1978
Artikler
  • 1968: «Dikterpresten fra Øyestad – prost Ivar H. Bentzen» i Julehilsen fra Øyestad
  • 1973: «Bygdekunstneren Arne Smeland hører til de «unge døde»» i Sørlandske Tidende 15. september
  • 1977: «Gabriel Scott bodde som ungdom på Kokkeplassen.» i Hisøys pris i dikt, sang, historier og bilder, signert K.H.

ReferanserRediger

  1. ^ Vik, Tor (2008)
  2. ^ Norsk allkunnebok (1953): spalte 754
  3. ^ Terland, Ingrid (2002): 213-215.
  4. ^ Midtbø, Arent (1936): s. 67
  5. ^ Flaa, Arnfinn (1997): s. 16
  6. ^ DIS' gravminnesøk

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger