Åpne hovedmenyen
Kjetil Bang-Hansen
Født16. mai 1940 (79 år)
Oslo[1]
Ektefelle Inger-Johanne Rütter
Far Odd Bang-Hansen
Søsken Pål Bang-Hansen
Utdannet ved Universitetet i Oslo, Kunsthøgskolen i Oslo
Beskjeftigelse Skuespiller, regissør og teaterleder
Nasjonalitet Norge
Medlem av Det Norske Akademi for Språk og Litteratur
Utmerkelser
7 oppføringer
Fritt Ords Pris (1983), Pernillestatuetten (1985), Stavanger Aftenblads kulturpris (1979), Bibelprisen (1996), Brobyggerprisen (2001), Siddisprisen (1980), Heddaprisen for beste regi (2003)

Kjetil Bang-Hansen (født 16. mai 1940) er en norsk skuespiller, regissør og teaterleder.

BiografiRediger

Kjetil Bang-Hansen regnes som en av norsk teaters mest anerkjente nålevende regissører. Han har vært rektor ved Statens Teaterhøg­skole og teatersjef ved Rogaland Teater i Stavanger, Den Nationale Scene i Bergen, Nationaltheatret og Oslo Nye Teater. Han har iscenesatt stykker ved de fleste av landets teatre, og flere steder i USA, Frankrike, Danmark og Polen.

Bang-Hansen filmdebuterte som skuespiller i 1959 i Ugler i mosen, spilte deretter i en rekke filmer og i Fjernsynsteatret, var danser på Edderkoppen teater (1962–63) og skuespiller ved Oslo Nye Teater (1963–66). Han var rektor ved Statens teaterhøgskole i perioden 1973-76. Debuterte som regissør ved Trøndelag Teater i 1967. Av hans viktigste oppsetninger kan man nevne Ibsens Kongsemnerne og Peer Gynt, Tolstojs Historien om en hest og Brechts Coriolanus. Har siden 1988 arbeidet som frilans regissør.

Kjetil Bang-Hansen hadde i 2002 regien på TV-filmen Enigmavariasjoner, sendt på NRK.

AnnetRediger

Kjetil Bang-Hansen er sønn av Odd Bang-Hansen og bror av NRK-mannen Pål Bang-Hansen. Konen er danseren Inger-Johanne Rütter. Han er medlem av Det Norske Akademi.

Priser og utmerkelserRediger

  • 2015 Signe og Fredrik Parelius´ Pris, Kunstnerforeningen.
  • 2013 Aase Byes Ærespris
  • 2010 Norsk Sceneinstruktørforenings ærespris
  • 2002 Ridder av S. Olavs orden
  • 2001 Brobyggerprisen
  • 2000 Kritikerprisen
  • 1996 Bibelprisen
  • 1994 Chevalier de L' Ordre des Arts et des Lettres
  • 1986 Das Verdienstkreuz der Bundesrepublik Deutschland
  • 1985 Bergen Kunstforenings pris
  • 1983 Fritt Ord-prisen
  • 1980 «Siddis»-prisen
  • 1979 Stavange Aftenblads Kulturpris

FilmografiRediger

Som skuespillerRediger

  • Kanarifuglen (1973) .... Rolf
  • Douglas (1970) .... Garasjevakten
  • Skrift i sne (1966) .... Studenten
  • Pappa tar gull (1964) .... Magne, Laffens sønn
  • Et øye på hver finger (1961) .... Russeformannen
  • Omringet (1960)
  • Ugler i mosen (1959) .... Sebaldus

RegiRediger

  • Enigmavariasjoner (2002) (TV)
  • Colombe (1996) (TV)

OppsetningerRediger

Nationaltheatret:

  • 1972 Kolbes reise, instruktør
  • 1986 Kolbes reise, dramatisering og instruktør
  • 1987 Livet i vold, omarbeidelse og instruktør
  • 1987 Den glade enke, omarbeidelse og instruktør
  • 1993 Det lykkelige valg, instruktør
  • 1994 Naar vi døde vaagner, instruktør
  • 1994 Maria Q, instruktør
  • 1995 Nathan den vise: Et dramatisk dikt, omarbeidelse og instruktør
  • 1995 Kirsebærtreet blomstrer i mai, omarbeidelse og instruktør
  • 1996 Den perfekte ektemann, instruktør
  • 1996 Lykkeland, instruktør
  • 1999 Et dukkehjem, instruktør
  • 2002 Hvem er Erns, instruktør
  • 2002 Hedda Gabler, instruktør
  • 2003 Dyrene i Hakkebakkeskogen, instruktør
  • 2003 Festen, omarbeidelse og instruktør
  • 2004 Figaros bryllup, instruktør
  • 2005 Demokrati, instruktør
  • 2005 Festforestilling 17 mai, konferansier og regi
  • 2005 Nattergalen, dramatisering og instruktør
  • 2006 Til døden skiller oss ad, instruktør
  • 2006 En tjener for to herrer, instruktør
  • 2007 Hjemkomsten, instruktør
  • 2007 Reisen til julestjernen, instruktør

Oslo Nye Teater:

  • 2008 Måne for livets stebarn, instruktør

Teatret Vårt:

  • 1972 Tvillingene, instruktør
  • 1973 Ordet, instruktør
  • 1973 Show-Show, instruktør
  • 1974 Kongsemnerne, instruktør og bearbeidelse

Riksteateret:

  • 2008 Jeppe, instruktør

Trøndelag Teater:

  • 2007 Kong Lear, instruktør

ReferanserRediger

  1. ^ Freebase Data Dumps

Eksterne lenkerRediger