Kjøsnesfjorden

Innlandsfjord i Jølster i Sogn og Fjordane

Kjøsnesfjorden er en innlandsfjord som ligger i Jølster kommune i Sogn og Fjordane og er en del av Jølstravannet. Fjorden inneholder grønnfarget brevann fra Grovabreen sørvest for Jostedalsbreen, og vannet renner gjennom fjorden og blander seg med Jølstravannet. I øvre ende renner Lundaelva inn i vannet.

Kjøsnesfjorden
Kjøsnesfjorden sett fra Lunde
LandNorge
FylkeVestland
KommuneJølster
Høyde 207 moh.[1]
Lengde 9,3 km
Bredde 1 km
Dybde149 m (maks)[2]
VassdragJølstra
Posisjon
Kart
Kjøsnesfjorden
61°32′18″N 6°31′58″Ø

Største dybde er 149 meter.[2]

Rasfare rediger

 
Foto fra juli sett innover fra riksvei 5

Kjøsnesfjorden har stupbratte og høye fjell på begge kanter, og er svært utsatt for steinras. Riksvei 5 ligger på nordsiden av fjorden, den har ofte blitt stengt grunnet ras og rasfare. I 2004 gikk det rundt 30 ras på en og samme kveld som stengte flere biler inne på strekningen. Etter denne ulykken ble «Aksjonsgruppa for Rassikring av Kjøsnesfjorden» opprettet.

I 2009 fikk NGI i oppdrag å drive skredvarsling innerst i Kjøsnesfjorden, oppdraget ble gitt av Veidekke i tilknytning til byggeanlegget ved Lunde.[3]

Kraftutbygging rediger

I 2010 ble Kjøsnesfjorden kraftverk satt i drift. Kraftverket utnytter flere mindre elver i fjellområdet sør og øst for Kjøsnesfjorden. Utbyggingen var omstridt da området ligger tett inn på Jostedalsbreen nasjonalpark.

Referanser rediger

  1. ^ «NVE Atlas». Vassdrag – Innsjødatabase. Norges vassdrags- og energidirektorat. Besøkt 13. juni 2015
  2. ^ a b Dybdekart for Jølstravatnet. NVE, oppmålt 1970.
  3. ^ NGI Skredvarslingsoppdrag Arkivert 15. februar 2009 hos Wayback Machine.

Eksterne lenker rediger