Kinky Friedman

amerikansk skuespiller, musiker og sanger

Richard S. «Kinky» Friedman (født 31. oktober 1944) er en amerikansk sanger, låtskriver, romanforfatter, humorist, politiker og tidligere spaltist for Texas Monthly. Han var en av to uavhengige kandidater ved guvernørvalget i Texas i 2006. Her fikk han 12,6 % av stemmene og ble nummer fire av fem kandidater.

Kinky Friedman
Kinky friedman 2006.jpg
Født1. nov. 1944[1][2]Rediger på Wikidata (76 år)
Chicago[3]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
10 oppføringer
Skuespiller, musiker, sanger, romanforfatter, skribent, komiker, låtskriver, journalist, politiker, sanger-låtskriverRediger på Wikidata
Utdannet ved University of TexasRediger på Wikidata
Parti Det demokratiske parti, Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Peace CorpsRediger på Wikidata

1980-tallet begynte Friedman å skrive humoristiske kriminalromaner med den noe motvillige privatdetektiven «Kinky Friedman» i New York i hovedrollen.

Liv og karriereRediger

Friedman ble født Chicago av jødiske foreldre, dr. S. Thomas Friedman og Minnie Samet Friedman, og han flyttet sammen med familien til en ranch i sentrale Texas som barn. Han hadde ivrig interesse i både sjakk og musikk fra tidlig av, og i en alder av syv år ble han valgt som den ene av femti sjakkspillere til å utfordre den amerikanske mesteren Samuel Reshevsky i simultanoppvisning i sjakk i Houston.

Han tok eksamen fra videregående skole i Austin i 1962 og fra Universitetet i Austin med bachelorgrad i psykologi. Det var på universitetet han fikk sitt oppnavn «Kinky» som var en referanse til hans krøllete hår.[4] Som student dannet han også sin første gruppe, alltid med sær og humoristiske, som «Little Jewford», «Wichita Culpepper», «Rainbow Colors», «Snakebite Jacobs», «Big Nig», «Sky Cap and Panama Red». Etter sigende var valgene av rare navn noe som irriterte hans far som mente de var «negative, fiendtlige og sære»,[5] noe som for ham var ytterligere en grunn til å velge dem.

Han fikk sitt første gjennombrudd i 1973 da plateselskapet Vanguard music kontaktet ham. Han red på den samme bølgen av country rock som fulgte Gram Parsons, The Band, og the Eagles, og han fikk en kultberømmelse som country rock-sanger. Første album kom i 1974, kalt kun Kinky Friedman og turnerte deretter med Bob Dylan i 19751976.[6]

 
Friedman sammen med en fan i 2008.

Hans musikkvalg var blandet med sosialpolitiske kommentarer («We Reserve the Right to Refuse Service to You») og oversentimentale ballader («Western Union Wire») med rå og grovkornet humor («Get Your Biscuits in the Oven and Your Buns in Bed»). Hans «Ride 'Em Jewboy» var en utvidet hyllest til ofrene fra Holocaust. En av hans mest kjente sanger var «They Ain't Makin' Jews Like Jesus Anymore», en provokativ sang hvor han verbalt og fysisk banket opp en forfyllet hvit rasist som klager på svarte, jøder, grekere og studenter i en bar. Et utdrag fra sangteksten er som følgende:

«Oh, they ain't makin' Jews like Jesus anymore,
They ain't makin' carpenters that know what nails are for»

På 1980-tallet la han all sin kreativitet som forfatter og fikk utgitt to bøker som fikk mye omtale. Han navnga en kompis i bøkene som privatdetektiv, noe som indikerte at deler av fortellingene hadde en viss rot i virkeligheten. Samtidig hadde han en fast spalte i Texas Monthly Magazine, men måtte slutte grunnet valgene som han ikke klarte å holde seg unna.

I 2004 stilte han til valg som guvernør av Texas, men vant ikke fram. Det forhindret ham ikke til å stille på nytt neste gang. Hans strategi var underholdende kampanjer med effektive og uortodokse slagord som «Hvor vanskelig kan det egentlig være?» og «Hvorfor i helvete ikke?» Etter en fargerik valgkampanje måtte Friedman igjen se seg slått med stor margin. Han fikk kun 13 prosent av stemmene fra velgerne i Texas.

Utvalgt bibliografiRediger

DiskografiRediger

  • Sold American (1973)
  • Kinky Friedman (1974)
  • Lasso From El Paso (1976)
  • Live From The Lone Star Cafe (1982)
  • Under the Double Ego (1983)
  • Old Testaments and New Revelations (1992)
  • From One Good American To Another (1995)
  • Classic Snatches from Europe (2000)
  • Mayhem Aforethought (2005)
  • They Ain't Makin' Jews Like Jesus Anymore (2005)

ReferanserRediger

  1. ^ ČSFD, ČSFD person-ID 69071[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Internet Movie Database, IMDb-nummer nm0295273, besøkt 13. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 19. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ VJ Books presents Kinky Friedman!
  5. ^ «Kinky Friedman Turns To Politics». CBS News. 19. august 2005
  6. ^ Tucker, Stephen R. (1998): «Kinky Friedman» i: The Encyclopedia of Country Music. Paul Kingsbury, red. New York: Oxford University Press. s. 184.

Eksterne lenkerRediger