Keira Knightley

Keira Christina Knightley (født 26. mars 1985 i Teddington i England) er en britisk skuespiller. Knightley er datter av skuespilleren Will Knightley og skuespillforfatter Sharman Macdonald. Fra fjortenårsalderen jobbet hun både som modell[trenger referanse] og spilte mot Natalie Portman i Star Wars episode 1, hvor Knightley hadde rollen som dronningens tjener.

Keira Knightley
KeiraKnightleyByAndreaRaffin2011.jpg
FødtKeira Christina Knightley
26. mars 1985[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (36 år)
Teddington[5][6]Rediger på Wikidata
Ektefelle James Righton (2013–)Rediger på Wikidata
Far Will KnightleyRediger på Wikidata
Mor Sharman MacdonaldRediger på Wikidata
Søsken Caleb KnightleyRediger på Wikidata
Utdannet ved Esher College, Teddington SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, modell, teaterskuespillerRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Utmerkelser Teen Choice Award for Choice Hissy Fit (2006), Empire Award for Best Actress (2008), Empire Award, offiser av Den britiske imperieordenenRediger på Wikidata
Aktive år1993
IMDbIMDb

Knightley har spilt i en rekke mindre kjente filmer, men gjennombruddet kom med en hovedrolle i filmen Bend it like Beckham. Senere fikk hun svært gode kritikker for Pirates of the Caribbean, hvor hun spilte mot Orlando Bloom og Johnny Depp. Samme år hadde hun også en rollle i filmen Love Actually, som imidlertid ikke ble en umiddelbar suksess. Knightley har spilt mot skuespillere som Adrien Brody, Mickey Rourke, Hugh Grant, Clive Owen og en rekke andre. I en alder av tjue hadde hun allerede vært nominert til Oscar for best kvinnelig hovedrolle i filmen Pride and Prejudice.

Knightley har også studert dans, har dysleksi[7] og heier på fotball-laget West Ham.

Bakgrunn og oppvekstRediger

Knightley ble født i Teddington i England som datter av Sharman MacDonald, en prisvinnende dramatiker, og Will Knightley, teater- og TV-skuespiller. Hennes far er engelsk mens hennes mor er skotsk og delvis walisisk.[8] Hun har en eldre bror, Caleb, som ble født i 1979.

Knightley har levd det meste av sitt liv i Richmond upon Thames i London hvor hun gikk på skolene Teddington School og Esher College. Hun har dysleksi (lese- og skrivevansker), men da hennes mor lovet henne å få en agent hvis hun øvde på å bli bedre til å lese, begynte hun å vise en forbedring.[trenger referanse] Hun fikk dermed sin første agent som åtteåring. Knightley har uttalt at hun var «ensporet angående skuespilleri» da hun var i barndommen.[9] Hun deltok i en rekke lokale teaterproduksjoner, blant annet After Juliet, skrevet av hennes mor, og United States, skrevet av hennes daværende dramalærer, Ian McShane.

KarriereRediger

Knightley deltok i flere fjernsynsfilmer på midten og mot slutten av 1990-tallet før hun fikk rollen som Sabé, Padmé Amidalas lokkedue, i science fiction-filmen Star Wars Episode I: Den skjulte trussel. Knightley fikk rollen grunnet hennes likhet med Natalie Portman som spilte Padmé. Det ble sagt at de to skuespillernes mødre hadde vanskeligheter med å skille deres døtre ad når de var sminket.[10] Knightleys første hovedrolle kom i 2001 da hun spilte datteren til Robin Hood i den amerikanske fjernsynsfilmen Princess of Thieves. På samme tid fikk hun en rolle i thrilleren The Hole som ble sendt ut som direkte-til-video i USA. Hun opptrådte i en miniserie av Doctor Zhivago for fjernsyn. Serien fikk blandet omtale, men hadde høye seertall.

Knightleys gjennombrudd var i fotballfilmen Skru'n som Beckham som i august 2002 ble en suksess i England, tok inn $18 millioner, og ved sin visning i USA i mars 2003 tok inn ytterligere $32 millioner.[11] Etter at denne filmen hadde gjort henne kjent fikk hun en hovedrolle i en film med stort budsjett, Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl, hvor hun spilte sammen med Orlando Bloom og Johnny Depp. Den ble produsert av Jerry Bruckheimer og hadde premiere i juli 2003 til velvillig omtale, og fikk stor inntjening da den var sommerens store film i 2003.

I 2018 ble hun utnevnt til offiser (OBE) av Order of the British Empire for sin innsats for skuespillerkunsten og for veldedig innsats.[12][13]

FilmografiRediger

År Film Originaltittel Rolle Priser/nominasjoner
2020 Misbehaviour Sally Alexander
2019 Greed Seg selv
2019 The Aftermath Rachael Morgan
2019 Berlin, I Love You Jane
2019 Official Secrets Katharine Gun
2018 The Nutcracker and the Four Realms Sukkerfeen
2018 Colette Gabrielle Colette
2017 Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales Elizabeth Swann-Turner
2016 Collateral Beauty Amy / "Love"
2015 Everest Jan Hall
2015 Legends of Chima: Fire Vs Ice Rinona
2014 The Imitation Game Joan Clarke
2014 Laggies Megan
2014 Jack Ryan: Shadow Recruit Cathy Muller
2013 Begin Again Gretta
2012 Anna Karenina Anna Arkadyevna Karenina
2011 A Dangerous Method «Sabina Spielrein»
2010 London Boulevard «Charlotte»
2010 Last Night «Joanna Reed»
2010 Never Let Me Go «Ruth»
2009 The Continuing and Lamentable Saga of the Suicide Brothers Feen
2008 The Duchess «Georgiana»
2008 The Edge of Love «Vera Phillips»
2007 Silk «Hélène Joncour»
2007 Om forlatelse Atonement «Cecilia Tallis» Golden Globe
2007 Pirates of the Caribbean: At World's End «Elizabeth Swann»
2006 Pirates of the Caribbean:
Dead Man's Chest
Pirates of the Caribbean:
Dead Man's Chest
«Elizabeth Swann»
2005 Domino «Domino Harvey»
2005 Stolthet og fordom Pride and Prejudice «Elizabeth Bennet» Oscarnominasjon
2005 The Jacket «Jackie»
2004 King Arthur «Guinevere»
2003 Doctor Zhivago (TV) «Lara Guishar»
2003 Love Actually «Juliet»
2003 Pirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl
Pirates of the Caribbean:
The Curse of the Black Pearl
«Elizabeth Swann»
2002 Gutten med prompebuksene Thunderpants ukreditert rolle som elev ved musikkskolen
2002 Pure «Louise»
2002 Skru'n som Beckham Bend It Like Beckham «Jules»
2001 Princess of Thieves «Gwyn»
2001 The Hole «Frankie Smith»
2000 Oliver Twist «Rosa Fleming»
1999 Star Wars Episode I: Den skjulte trussel Star Wars: The Phantom Menace «Sabé»
1996 The Treasure Seekers Prinsessen
1995 Uskyldige løgner Innocent Lies «Unge Celia»
1994 Sommerflørten A Village Affair «Natasha Jordan»


ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 9. april 2014
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person ID knightleyk
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id knightley-keira, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Munzinger-Archiv, Munzinger IBA 00000025039, besøkt 9. oktober 2017
  5. ^ www.moviefone.com
  6. ^ www.independent.co.uk
  7. ^ Keira Knightley Biography – Yahoo! Movies (Engelsk).
  8. ^ Keira Knightley On Welsh Accents and Life After Pirates, rottentomatoes.com
  9. ^ Abel, Judy (06.11.2005): «Tough enough». The Boston Globe
  10. ^ Buchanan, Jason: «Keira Knightley» Arkivert 23. juni 2008 hos Wayback Machine.. MSN Movies.
  11. ^ «Keira Knightley». The Numbers.
  12. ^ Birthday Honours 2018: the Prime Minister's list, gov.uk.
  13. ^ Pieri, Kerry (13. desember 2018). «Keira Knightley Received Her OBE from Prince Charles in the Chicest Chanel Skirt Suit». Harper's BAZAAR (engelsk). Besøkt 8. mai 2021. 

Eksterne lenkerRediger