Katia Cardenal

Katia Cardenal
Katia Cardenal.JPG
Født19. juni 1963Rediger på Wikidata (57 år)
ManaguaRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SangerRediger på Wikidata
Nasjonalitet Norge, NicaraguaRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
InstrumentVokal
Nettstedhttp://www.katiacardenal.com

Katia Eugenia Cardenal Barquero (født 19. juni 1963 i Managua, Nicaragua) er en nicaraguansk-norsk musiker. Hun har utgitt en rekke album og turnert i store deler av verden siden hun som 16-åring startet duoen Dúo Guardabarranco sammen med broren sin, Salvador Cardenal. Hun flyttet til Norge på slutten av 1990-tallet, og utgav sju soloalbum her, seks i samarbeid med Kirkelig Kulturverksted og ett med Majo Records. Musikken hennes er i visesjangeren, og tekstene handler om kjærlighet, miljø og samfunn. Hun har også utgitt kristen musikk, barnesanger og oversettelser av skandinavisk musikk.

I Nicaragua er Katia Cardenal en svært kjent artist og en av de mest fremtredende kvinnestemmene. I 2005 etablerte hun plateselskapet MOKA Discos i Managua, som hittil har utgitt album av artistene Clara Crun, Moisés Gadea, Elsa Basil, Katia Cardenal og Duo Guardabarranco.

Katia Cardenal er også barnebokforfatter, og har utgitt to barnebøker: «La luna y yo» (2012) og «Apágame la luz» (2017), begge på forlaget Libros para niños.

BiografiRediger

Katia Cardenal startet sin karriere sammen med broren Salvador Cardenal i «Duo Guardabarranco». Duoen utgav 13 album og turnerte i store deler av verden, også i Norge, i 30 år, fram til hans død i 2010. Katia Cardenal er niese av den poeten, presten og tidligere kulturminister i Nicaragua Ernesto Cardenal.

Katia Cardenal har i flere perioder bodd i Norge. Hun kom hit for første gang i 1990, invitert av Åge Aleksandersen for å delta på en konsert i forbindelse med TV-aksjonen. Da hun i 1996 flyttet til Norge oppmuntret han henne til å oversette Alf Prøysen til spansk, noe som resulterte i flere CDer og 40 uker på VG-lista i 1999. Hun sang for dronning Sonja under åpningen av Prøysenhuset på Ringsaker i 1997.

Katia Cardenal har flere ganger opptrådt med nordiske artister, blant annet med Bjørn Afzelius, Mikael Wiehe, Lars Klevstrand, Bjørn Eidsvåg og Lars Lillo Stenberg, i tillegg til Åge Aleksandersen. Etter tsunamien i 2004 deltok hun på en tv-konsert sammen med Anne Grete Preus, Sissel Kyrkjebø og Morten Abel. Hun har deltatt på plateinnspillinger med Mari Boine, Kari Bremnes, Knut Reiersrud og Bugge Wesseltoft, sunget på flere norske ambassader i Latin-Amerika og holdt konserter i mer enn 30 norske byer og tettsteder.

Hun har også holdt konserter sammen med en rekke kjente latinamerikanske artister, blant annet Silvio Rodriguez og Daniel Viglietti.

Fra 1995-2018 bodde hun i Nicaragua. I 2018 forlot hun hjemlandet på grunn av konflikten mellom demonstranter og regjeringen,[1] og i juli 2019 flyttet hun tilbake til Norge sammen med sin fire barn, hvor hun holder konserter sammen med sin datter og faste gitarist siden 2008, Nina Cardenal.

I 2020 feiret hun førtiårsjubileum som artist med en turné i Mellom-Amerika, Mexico og USA.

DiskografiRediger

Utgivelser i NorgeRediger

  • Brazos de sol, (1999). KKV
  • Navegas por las Costas, (1999). KKV
  • En Reveslandia, (1999). KKV
  • Ven a mi casa esta navidad, (2000) KKV
  • Sueño de una noche de verano, (2001) KKV
  • Fragancia, (2001) KKV
  • Hojarasca, (2004), MaJo Records
  • Messe for Kari og Ola /SKRUK og Katia Cardenal, (2008), KKV

Utgivelser i NicaraguaRediger

  • Hojarasca, (2004), Moka Discos
  • Mariposa de alas rotas, (2007), Moka Discos
  • Misa campesina Nicaragüense con el coro SKRUK, (2009), Moka Discos
  • Trampolín, (2016), Moka Discos
  • Colección, (2018), Moka Discos
  • Basta un suspiro, (2019), Moka Discos

Utgivelser med Dúo GuardabarrancoRediger

  • Un trago de horizonte, (1982), Enigrac
  • Si buscabas, (1985), Redwood Records
  • Días de amar, (1991), Redwood Records
  • Casa abierta, (1994), Redwood Records
  • Antología, (1995), KC
  • Una noche con Guardabarranco, (2001), Mantica Waid
  • Verdadero pan, (2003), Mantica Waid – Moka Discos
  • Cancionero, (2003), El Nuevo Diario
  • Transparente Nicaragua, (2007), Moka Discos
  • Dale una luz, (2007), Moka Discos
  • Soy juventud, (2009), Moka Discos
  • Cronología, (2011), Moka Discos

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger