Jussi Adler-Olsen

dansk forfatter og folagsdirektør

Carl Valdemar Jussi Henry Adler-Olsen (født 2. august 1950 i København, Danmark) er en dansk forlagsredaktør, oversetter og forfatter.

Jussi Adler-Olsen
Jussi Adler-Olsen.jpg
FødtCarl Valdemar Henry Adler-Olsen
2. aug. 1950[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (72 år)
København[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6], komponistRediger på Wikidata
Nasjonalitet Kongeriket DanmarkRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Harald Mogensen-prisen (2010), Glassnøkkelen (2010), De Gyldne Laurbær (2010), Æreshåndværker (2017), ridder av Dannebrogordenen (2015)[7][8], The Barry Awards (2012)Rediger på Wikidata

Adler-Olsen har vært forlegger, administrerende direktør i Semic Interpresse A/S og redaktør for ukebladet TV Guiden. Han har utgitt sakprosa, manus til tegneserier og flere romaner. I 1985 utga han Danmarks første tegneserieleksikon. I 2007 debuterte han som krimforfatter med Kvinden i buret, den første romanen i en serie om «Afdeling Q», en oppdiktet enhet i det danske politiet. Serien er oversatt til flere språk. Filmrettighetene til bøkene om Afdeling Q er kjøpt opp av Lars von Trier og Peter Aalbæk Jensens selskap Zentropa. Planen er å filmatisere de fire første bøkene i serien.[9]

BibliografiRediger

  • Groucho & Co's groveste (1984)
  • Groucho: ...en Marx Brother bag facaden (1985)
  • Dansk tegneserie lexikon – den store Komiklex (1985)
  • Videocounter (1985)
  • Alfabethuset (1997)
  • Firmaknuseren (2003)
  • Washington dekretet (2006)
  • Kvinden i buret (2007)
  • Og hun takkede guderne (2008)
  • Fasandræberne (2008)
  • Flaskepost fra P. (2009)
  • Journal 64 (2012)
  • Marco-Effekten (2013)
  • Den grenseløse (2014)
  • Selfies (2017)
  • Offer 2117 (2019)

Priser (utvalg)Rediger

År Pris Bok
2012 The Barry Award The Keeper of lost causes (Kvinden i buret)
2010 Læsernes Bogpris Flaskepost fra P.
Harald Mogensen-prisen
Glassnøkkelen
De Gyldne Laurbær Journal 64

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 4. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000029057, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Babelio, Babelio forfatter-ID 197061[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, ISFDB forfatter-ID 280078[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 17. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ «Dronningen i gavehumør på sin fødselsdag», utgitt 16. april 2015, besøkt 27. mars 2023[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Modtagere af danske dekorationer, besøkt 27. mars 2023[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Alle ville have en bid af Jussi-land i Avedøre - politiken.dk 26. november 2012

Eksterne lenkerRediger

Forrige mottaker:
Johan Theorin
Vinner av Glassnøkkelen
Neste mottaker:
Leif G. W. Persson