Julio Cortázar

Julio Cortázar (født 26. august 1914 i Brussel, død 12. februar 1984 i Paris) var en argentinsk forfatter og essayist. Cortazár tilhører den latinamerikanske generasjonen forfattere som kalles el boom.

Julio Cortázar
Cortázar.jpg
Født26. aug. 1914[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Ixelles[5]Rediger på Wikidata
Død12. feb. 1984[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (69 år)
10. arrondissement[5]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6]Rediger på Wikidata
Utdannet ved Facultad de Filosofía y Letras de la Universidad de Buenos AiresRediger på Wikidata
Ektefelle Ugné Karvelis, Aurora Bernárdez, Carol DunlopRediger på Wikidata
Nasjonalitet Argentina, Frankrike (1981–)Rediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
Utmerkelser Prix Médicis étranger (1974)Rediger på Wikidata
Signatur
Julio Cortázars signatur

Cortázar vokste opp i Buenos Aires. Han jobbet som lærer i fransk frem til Juan Perón kom til makten, da han sa opp i protest mot Peróns styre. Han flyttet til Paris i 1951, der han fikk jobb ved UNESCO som oversetter, og blant annet oversatte Edgar Allan Poe.

Hans mest kjente roman er Rayuela, som kalles antiroman, ettersom berettelsens intrige ligger utenfor fortelleren, og den knyttes til dekonstruksjonen. Han har blitt påvirket av sin landsmann Jorge Luis Borges.

BibliografiRediger

  • Presencia (1938)
  • Los reyes (1949)
  • El examen (1950, første gang utgitt i 1985)
  • Bestiario (1951)
  • Final de juego (1956)
  • Las armas secretas (1959)
  • Los premios (1960)
  • Historias de cronopios y de famas (1962)
  • Rayuela (Hopscotch) (1963)
  • Todos los fuegos el fuego (1966)
  • La vuelta al día en ochenta mundos (1967)
  • 62, modelo para armar (1968)
  • Último round (1969)
  • Prosa del Observatorio (1972)
  • Libro de Manuel (1973)
  • Octaedro (1974)
  • Alguien anda por ahí (1977)
  • Territorios (1978)
  • Un tal Lucas (1979)
  • Queremos tanto a Glenda (1980)
  • Deshoras (1982)
  • Nicaragua tan violentamente dulce (1983)
  • Divertimento (1986)
  • Diario de Andrés Fava (1995)
  • Adiós Robinson (1995)
  • Cartas (2000)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Julio Cortazar, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Julio-Cortazar, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Munzinger Personen, oppført som Julio Cortazar, Munzinger IBA 00000014914, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b dødsattest[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 108733, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger

  Engelsk Wikiquote: Julio Cortázar – sitater


 Denne biografien om en forfatter, lyriker eller dramatiker er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.