Åpne hovedmenyen
Julien Duvivier
Duvivier Guareschi.jpg
Født8. oktober 1896
Lille
Død29. oktober 1967 (71 år)
Paris
Gravlagt Cimetière ancien de Rueil-Malmaison
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter
Nasjonalitet Frankrike

Julien Duvivier (født 8. oktober 1896 i Lille, død 30. oktober 1967 i Paris) var en fransk filmregissør som var framtredende innen den franske filmen fra 1930-1960.[1] Duvivier var på 1930-tallets, sammen med Marcel Carné og Jean Renoir, blant de største eksponenter for den poetiske realismen i fransk film. I denne perioden sto Duvivier bak mange av sine mest anerkjente filmer som Pépé fra Marseille (1937) og Et ballkort (1937).

I 1939 lagde han Kjørekaren etter Selma Lagerlöfs fortelling, en mindre kjent adaptasjon enn Victor Sjöströms stumfillm-versjon av den samme fortellingen. Han arbeidet under 2. verdenskrig i Hollywood, hvor han bl.a. stod bak episodefilmen Manhattan-skjebner, (1942). Etter krigen fortsatte han en produktiv karriere i Frankrike, med filmer som Under Paris' himmel (1950) og de to første Don Camillo-filmene (1951, 1953).

Filmografi i utvalgRediger

  • 1922: L'agonie des aigles
  • 1925: Rødtopp (Poil de carotte)
  • 1927: Le mariage de Mademoiselle Beulemans
  • 1928: Paris! Paris! (Le Tourbillon de Paris)
  • 1929: Stella maris (La Divine Croisière)
  • 1930: David Golder
  • 1930: Au bonheur des dames
  • 1932: Stakkars Rødtopp (Poil de carotte)
  • 1933: La tête d'un homme
  • 1934: Pionerer (Maria Chapdelaine)
  • 1935: Legionærer! – Spania har leiet dere til å dø! (La bandera)
  • 1935: Golgotha
  • 1936: Vi holder sammen (La belle équipe)
  • 1936: Pépé fra Marseille (Pépé le Moko)
  • 1936: Dagens mann (L'homme du jour)
  • 1937: Et ballkort (Un carnet de bal)
  • 1938: Den store vals (The Great Waltz)
  • 1939: Teppet faller (La fin du jour)
  • 1939: Kjørekaren (La charrette fantôme)
  • 1941: Fire menn og Lydia (Lydia)
  • 1942: Manhattan-skjebner (Tales of Manhattan)
  • 1943: Familien Roquevillard (Les Roquevillard)
  • 1943: Fantasi og virkelighet (Flesh and Fantasy)
  • 1943: En nasjons hjerte (Untel père et fils)

  • 1946: Panikk (Panique)
  • 1948: Anna Karenina
  • 1949: Piker i bur (Au royaume des cieux)
  • 1950: Black Jack
  • 1951: Under Paris' himmel (Sous le ciel de Paris coule la Seine)
  • 1952: Fest i Paris (La fête à Henriette)
  • 1952: Don Camillos lille verden (Don Camillo)
  • 1952: Don Camillo vender tilbake (Le retour de Don Camillo)
  • 1953: Saken Maurizius (l'Affaire Maurizius)
  • 1955: Mørkets gjerninger (Voici le temps des assassins)
  • 1955: Min ungdoms Marianne (Marianne de ma jeunesse)
  • 1957: Spurv i tranedans (L'Homme a l'impérmeable)
  • 1957: Oss elskere imellom (Pot-bouille)
  • 1958: Marie Octobre
  • 1959: Piken i kunstsilke (Das Kunstseidene Mädchen)
  • 1959: Kvinnen og sprellemannen (La femme et le pantin)
  • 1960: Boulevard
  • 1961: De besatte (La chambre ardente)
  • 1962: Vi er alle syndere (Le diable et les dix commendements)
  • 1963: Chair de poule
  • 1967: Den djevelske plan (Diaboliquement vôtre)

ReferanserRediger

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 

Eksterne lenkerRediger