Åpne hovedmenyen
Joséphin Péladan
Josephin Peladan 2.jpg
Født28. mars 1858[1][2][3]
Lyon
Død27. juni 1918[1][2][3][4] (60 år)
Neuilly-sur-Seine
Gravlagt Batignolles Cemetery
Far Adrien Péladan
Søsken Adrien Péladan
Beskjeftigelse Dramatiker, skribent, kunstkritiker, okkultist, kunstmaler
Nasjonalitet Frankrike

Joséphin Péladan. Tegning av Eli Brazillier.
Joséphin Péladan (til høyre) under et besøk i Bukarest, sammen med Alexandru Bogdan-Pitești.

Joséphin Péladan (født 28. mars 1859 i Lyon i Frankrike, død 27. juni 1918 i Neuilly-sur-Seine) var en fransk forfatter og kunstner.

BiografiRediger

Péladan begunte i 1881 som kunsthistoriker med en studie over Rembrandt. Han stilte seg etter hjemkomsten fra en reise i Italia 1882 ved Jules Barbey d'Aurevillys side som slagferdig bekjemper av naturalismen, og påbegynte Le Vice suprême (1884) en serie som kom til å omfatte 20 romaner, som sammen med et 30-talls teoretiske skrifter hadde til avsikt å vise på den latinske rases forfall som følge av at man hadde avhendet seg den kirkelige og politiske makten. Blant hans teoretiske skrifter kan særlig nevnes L'art idéaliste et mystique (1894, andre opplag i 1911 ble tilegnet Oscar II).[5]

Sammen med Stanislas de Guaita arbeidet Péladan også for gjenopprettelsen av den gamle orientalske magi, i hvilken han så kristendommens direkte forløper. Han stiftet i 1893 Ordre Kabbalistique de la Rose-Croix og titulerte sag fra 1893 og noen år fremover som Le Sâr, som forment etterkommer av de babylonske konger. Péladan virket, ved fantastiske kunstsalonger og teaterforestillinger, på en gang for gresk antikk og italiensk renessanse, for den katolske kirke og for Richard Wagner. Péladan utøvde på 1890-tallet en ganske betydelig innflytelse på blant andre August Strindberg.[5]

Péladan grunnla også Ordre Kabbalistique de la Rose-Croix' salong, Salon de la Rose Croix, der blanr andrw Félicien Rops, Fernand Khnopff og Jean Delville stilte ut.

BibliografiRediger

  • Le Vice suprême, roman, 1884
  • Curieuse, 1885
  • L'Initiation sentimentale, 1887
  • Isthar, 1888
  • Comment on devient mage, 1891
  • Babylone, pjäs, 1895
  • Le Prince de Byzance, teaterstykke, 1896
  • Œdipe et le Sphinx, teaterstykke på prosa, 1903
  • Sémiramis, teaterstykke på prosa, 1904
  • La Dernière Leçon de Léonard de Vinci, essay, 1904
  • La Clé de Rabelais, 1905
  • De Parsifal à don Quichotte, essay, 1906
  • La Doctrine de Dante, 1908
  • La philosophie de Léonard de Vinci d'après ses manuscrits, essay, 1910
  • De l'Androgyne. Théorie plastique, essay 1910

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 3. mai 2014
  2. ^ a b RKDartists, http://explore.rkd.nl/en/explore/artists/93561, Josephin Peladan, 93561
  3. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb119189474
  4. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Joséphin Péladan, 206525
  5. ^ a b Svensk uppslagsbok, Malmö 1937

LitteraturRediger

  • Grete Wehmeyer: Erik Satie. Gustav Bosse Verlag, Regensburg 1974, ISBN 3-7649-2077-7. (Studien zur Musikgeschichte des 19. Jahrhunderts, Band 36)
  • Jacques Lethève: Les Salons de la Rose-Croix. In: Gazette des Beaux-Arts, Bd. 56, 1960, S. 363–374.
  • Robert Pincus-Witten: Occult Symbolism in France. Joséphin Péladan and the Salons de la Rose-Croix. Garland Publishing, New York 1976, ISBN 0-8240-2003-0.
  • Christophe Beaufils: Le Sâr Péladan. Biographie critique. Aux amateurs de livres, Paris 1986, ISBN 2-905053-19-4.
  • Rainer Rutkowski: Literatur, Kunst und Religion im Fin de siècle. Untersuchungen über das Werk des „Sâr“ Péladan (1858–1918). Dissertation. Bonn 1989, Mal:DNB.
  • Isa Bickmann: Leonardismus und symbolistische Ästhetik. Ein Beitrag zur Wirkungsgeschichte Leonardo da Vincis in Paris und Brüssel. Frankfurt 1999, ISBN 3-631-34146-6.