Johannes V. Jensen

dansk poet og skribent
Johannes V. Jensen
Johannes Vilhelm Jensen 1944.jpg
FødtJohannes Vilhelm Jensen
20. januar 1873[1][2][3][4]
Farsø[5]
Død25. november 1950[6][2][3][4] (77 år)
København[7][8]
Gravlagt Bispebjerg Kirkegård
Far Hans Jensen
Søsken Thit Jensen, Hans Deuvs
Barn Villum Jensen, Jens Jensen, Emmerik Jensen
Utdannet ved Viborg Katedralskole, Københavns Universitet
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skribent, lyriker, romanforfatter, essayist, translator-interpreter, journalist, kolumnist, korrespondent, billedhugger
Nasjonalitet Danmark
MorsmålDansk
SpråkDansk[9]
Utmerkelser Nobelprisen i litteratur (1944)[10][11], Carl Møllers Legat (1902), Dansk Oversætterforbunds Ærespris (1949), Holger Drachmann-legatet (1918)[12]
DebutDanskere (roman), 1896[13]
Viktige verkKongens Fald
Påvirket avAdam Oehlenschläger, Bjørnstjerne Bjørnson, Knut Hamsun
IMDbIMDbRedigér på wikidata

Nobel prize medal.svg
Nobelprisen i litteratur
1944

Johannes Vilhelm Jensen (født 20. januar 1873 i Farsø, død 25. november 1950 i København[13]) var en dansk forfatter, kjent for sine dikt, artikler, noveller og romaner.

Han mottok Nobelprisen i litteratur i 1944.[14]

Jensen var bror av Thit Jensen.

Bibliografi (ikke komplett)Rediger

  • Danskere (1896)
  • Einar Elkær (1898)
  • Den gotiske rennaissance (1901)
  • Himmerlandshistorier (1898 – 1919)
  • Den lange Rejse (1908–1922)
  • Kongens Fald (1900)– tatt opp i den danske Kulturkanonen[15]
  • Aandens stadier (1928)
  • Myter (1907–1944)[16]

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12028415x
  3. ^ a b Store norske leksikon, Johannes Vilhelm Jensen, Johannes_Vilhelm_Jensen
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, Johannes Vilhelm Jensen, jensen-johannes-vilhelm
  5. ^ http://www.britannica.com/EBchecked/topic/302635/Johannes-V-Jensen
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 14. okt. 2015, 118776126
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  8. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), Йенсен Йоханнес Вильгельм, 25. feb. 2017
  9. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12028415x; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 12028415x.
  10. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/amounts/
  11. ^ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/1944/
  12. ^ https://skagenskunstmuseer.dk/museer/drachmanns-hus/drachmannlegatet/, 22. sep. 2017
  13. ^ a b «Johannes V. Jensen (1873-1950)». Litteraturpriser.dk. Besøkt 23. september 2014. 
  14. ^ «The Nobel Prize in Literature 1944». Nobelprize.org. Besøkt 23. september 2014. 
  15. ^ Om Kongens Fald Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. hos Kulturkanonen, side 124-125 (PDF)
  16. ^ Johannes V. Jensen på Bibliografi.dk