Jerzy Kawalerowicz

Jerzy Kawalerowicz (født 19. januar 1922 i Gwoździec ved Kołomyja i Polen, nå Ukraina, død 27. desember 2007 i Warszawa i Polen) var en polsk filmregissør og manusforfatter. Han var en av skaperne av Den polske filmskole (polsk Polska szkoła filmowa).

Jerzy Kawalerowicz
Jerzy Kawalerowicz.jpg
Født19. jan. 1922[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Hvizdets[5]Rediger på Wikidata
Død27. des. 2007[1][2][6][3]Rediger på Wikidata (85 år)
Warszawa[7]Rediger på Wikidata
Gravlagt Powązki militærkirkegårdRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Filmregissør, manusforfatter, filmprodusentRediger på Wikidata
Utdannet ved Jan Matejko Kunstakademi i KrakówRediger på Wikidata
Ektefelle Lucyna WinnickaRediger på Wikidata
Parti Polska Zjednoczona Partia Robotnicza (19541990)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet Andre polske republikk, Nazi-Tyskland, Folkerepublikken Polen, PolenRediger på Wikidata
Medlem av Polish Film Academy, Stowarzyszenie Filmowców PolskichRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Ridder av ordenen Polonia Restituta, Gloria Artis-medaljen for kulturinnsats, Medaljen for tiårsjubileet for Folkerepublikken Polen, Medal of the 40th Anniversary of People's Poland, Medal of the 30th Anniversary of People's Poland, Work Flag Order, 1st classRediger på Wikidata

Kawalerowicz vant mange priser, blant annet Prix spécial du Jury under Filmfestivalen i Cannes for filmen Nonnen og djevelen i 1961[8] og Sølvbjørnen under Filmfestivalen i Berlin for En presidents død i 1978.[9]

Hans film Farao fra 1966 ble Oscar-nominert i kategorien beste fremmedspråklige film.[10]

Jerzy Kawalerowicz har fått sin egen stjerne på Aleja Gwiazd i Łódź i Polen.

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1956 - Cień
  • 1957 - Ennå er det ikke slutt (Prawdziwy koniec wielkiej wojny)
  • 1959 - Nattekspressen (Pociąg)
  • 1961 - Nonnen og djevelen (Matka Joanna od Aniołów)
  • 1966 - Farao (Faraon)
  • 1977 - En presidents død (Śmierć prezydenta)
  • 1980 - Spotkanie na Atlantyku
  • 1983 - Austeria
  • 1989 - Jeniec Europy
  • 1995 - Za co?
  • 2001 - Quo vadis

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000010168, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ e-teatr.pl, Encyklopedia Teatru Polskiego person ID 5921[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Store sovjetiske encyklopedi (1969–1978), avsnitt, vers eller paragraf Кавалерович Ежи, besøkt 28. september 2015[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.wprost.pl[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Filmfestivalen i Cannes - Jerzy Kawalerowicz
  9. ^ Filmfestivalen i Berlin - Priser 1978
  10. ^ IMDb Academy Awards Page - Winners and Nominees in 1967

Eksterne lenkerRediger