Jean Genet

Jean Genet
JeanGenet-HansKoechler1983-cropped.jpg
Født19. desember 1910[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Paris[5][6]Rediger på Wikidata
Død14. april 1986[7]Rediger på Wikidata (75 år)
Paris[8]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skribent, dramatiker, lyriker, filmregissør, manusforfatter, romanforfatter, filmklipper, militær, forfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk[9]
Debuterte1942
Aktive år1942
IMDbIMDb
Signatur
Jean Genets signatur

Jean Genet (født 19. desember 1910 i Paris, død 15. april 1986 samme sted) var en fransk forfatter.

Liv og virkeRediger

Jean Genet tilbrakte mye av sin ungdom på ungdomsanstalter, i fengsel, og som omstreifer.[10] Han debuterte som forfatter i 1942, med diktet Le Condamné à mort (Den dødsdømte), som han skrev mens han satt bak murene.[10] Året etter utkom hans første roman, Notre Dame des fleurs, som førte til et gjennombrudd. I årene som fulgte utga Genet en rekke romaner og skuespill, deriblant skuespillet Le Balcon (Balkongen, 1956).[11] Forfatteren Jean Cocteau skal etter sigende ha tatt seg mye av Genet, og bidro til å gjøre ham kjent.[12]

Genet var kjent som meget samfunnsengasjert, og støttet bl.a. organisasjonen Black Panthers under 1960-tallet.[10] Under sine siste år bodde han alene på et hotellrom i Paris, hvor han døde i 1986, 75 år gammel.[12]

Bibliografi (utvalg)Rediger

Dikt
  • Le Condamné à mort (1942)
Romaner
  • Notre Dame deus fleurs (1943)
  • Miracle de la rose (1946)
  • Pompes Funèbres (1947)
  • Querelle de Brest (1947)
  • Journal du voleur (1949)
  • Un Captif Amoureux (1986)
Skuespill
  • Les Bonnes (1947)
  • Le Balcon (1956)
  • Les Nègres (1958)

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, besøksdato 9. oktober 2017, oppført som Jean Genet, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jean-Genet
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 27. april 2014
  3. ^ Autorités BnF, besøksdato 10. oktober 2015, data.bnf.fr
  4. ^ Proleksis Encyclopedia, oppført som Jean Genet, Proleksis enciklopedija ID 22992
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 11. desember 2014
  6. ^ www.britannica.com
  7. ^ dødsattest
  8. ^ Gemeinsame Normdatei, besøksdato 31. desember 2014
  9. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11998463n; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11998463n.
  10. ^ a b c https://snl.no/Jean_Genet Lest 20. august 2017.
  11. ^ «Jean Genet | French writer». Encyclopedia Britannica (engelsk). 
  12. ^ a b Gussow, Mel (16. april 1986). «JEAN GENET, THE PLAYWRIGHT, DIES AT 75». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 21. august 2017. 

Eksterne lenkerRediger