Jean-Louis Trintignant

Jean-Louis Xavier Trintignant (født 11. desember 1930 i Piolenc i Vaucluse, død 17. juni 2022 i Collias i Gard) var en fransk skuespiller.

Jean-Louis Trintignant
Jean-Louis TRINTIGNANT 473799759.jpg
FødtJean Louis Xavier Trintignant
11. des. 1930[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Piolenc[2][5][6]Rediger på Wikidata
Død17. juni 2022[7][2]Rediger på Wikidata (91 år)
Collias[8][2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Filmregissør, manusforfatter, lydboksinnleser, karakterskuespiller, racerbilfører[9], teaterskuespiller, filmskuespiller, skuespillerRediger på Wikidata
Utdannet ved Institut des hautes études cinématographiques, Université Paul-CézanneAix-Marseille IIIRediger på Wikidata
Ektefelle Stéphane Audran (19541956), Nadine Trintignant (19601976), Marianne Hoepfner (20002022)Rediger på Wikidata
Far Raoul TrintignantRediger på Wikidata
Barn Marie Trintignant, Vincent TrintignantRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du Pont de JusticeRediger på Wikidata
Utmerkelser
6 oppføringer
Sølvbjørnen for beste mannlige hovedrolle (1968), beste mannlige skuespiller ved filmfestivalen i Cannes (1969), César for beste mannlige hovedrolle (2013), European Film Award for Best Actor (2012)[10], Orden al Mérito Docente y Cultural Gabriela Mistral, Sølvbjørnen (1968)Rediger på Wikidata

Jean-Louis Trintignant 2007.

Trintignant filmdebuterte i 1955 og fikk året etter sitt gjennombrudd som Brigitte Bardots veike ektemann i Og gud skapte kvinnen... Etter et tre års avbrudd på grunn av militærtjeneste i Algerie fortsatte han filmkarrieren i Frankrike. Han fikk oppmerksomhet for Claude Lelouchs En mann og en kvinne i 1965. I 1970 ble han belønnet med prisen for beste skuespiller i Cannes for rollen i Costa-Gavras' Z

Han var en gift med skuespillerinnen Stéphane Audran. Han er far til Marie Trintignant som i 2003 ble drept av sin partner.

Filmografi (i utvalg)Rediger

År norsk tittel originaltittel regissør
1955 T.K.X.L. svarer ikke... Si tous les gars du monde... Christian-Jaque
1956 ... og Gud skapte kvinnen Et Dieu… créa la femme Roger Vadim
1959 Hektisk sommer Estate violenta Valerio Zurlini
1959 Farlige forbindelser Les liaisons dangereuses Roger Vadim
1960 Austerlitz Austerlitz Abel Gance, Roger Richebé
1961 Søkelys på morderen Pleins Feux sur l'assassin Georges Franju
1961 - L'Atlantide Edgar G. Ulmer
1962 Farlige kurver Il sorpasso Dino Risi
1962 De syv dødssynder Les sept péchés capitaux flere
1963 Et slott i Sverige Chateau en Suéde Roger Vadim
1964 Mata Hari - Agent H21 Mata Hari- Agent H21 Jean-Louis Richard
1965 Sovevognsmordet Compartiment tueurs Costa-Gavras
1965 Angeliques hevn - veien til Versailles Merveilleuse Angélique Bernard Borderie
1965 Trans-Europa-Expressen Trans-Europe Express Alain Robbe-Grillet
1966 En mann og en kvinne Un homme et une femme Claude Lelouch
1968 To kvinner - en mann Les biches Claude Chabrol
1969 The Great Silence Il grande silencio Sergio Corbucci
1969 Z Z Costa-Gavras
1969 Min natt med Maud Ma nuit chez Maud Éric Rohmer
1969 Fascisten Il conformista Bernardo Bertolucci
1970 Kjeltringen Le voyou Claude Lelouch
1972 På flukt mot døden La Course du lièvre à travers les champs René Clément
1972 Attentatet L'attentat Yves Boisset
1973 Jaget vilt Un homme est mort Jacques Deray
1973 Fortiden fanger Le train Pierre Granier-Deferre
1973 Bli rik - og elsk med kvinner Le mouton enragé Michel Deville
1974 Brennbar makt Le secret Robert Enrico
1975 Farlig ungdom l'Agression Gérard Pirès
1975 Duell i Paris Flic Story Jacques Deray
1976 Forfulgt Les passagers Serge Leroy
1979 Terrassen La terrazza Ettore Scola
1981 Lidenskap Passione d'amore Ettore Scola
1982 Hevn uten nåde Le grand pardon Alexandre Arcady
1982 Natten i Varennes La nuit de Varennes Ettore Scola
1983 Under ild Under Fire Roger Spottiswoode
1983 Endelig søndag Vivement dimanche! François Truffaut
1985 Rendez-vous Rendez-vous André Téchiné
1985 Neste sommer... i Amerika l'Été prochain Nadine Trintignant
1986 Kvinnen i mitt liv La femme de ma vie Régis Wargnier
1986 En mann og en kvinne: 20 år senere Un homme et une femme: vingt ans déjà Claude Lelouch
1989 Bunker Palace Hotel Bunker Palace Hotel Enki Bilal
1991 Livet er vakkert! Merci la vie Bertrand Blier
1994 Rød Trois couleurs: Rouge Krzysztof Kieslowski
1994 - Regarde les hommes tomber Jacques Audiard
1995 De fortapte barns by La cité des enfants perdus Jean-Pierre Jeunet, Marc Caro
1996 En meget diskret helt Un heros tres discret Jacques Audiard
2004 Immortal Immortal Enki Bilal
2012 Amour Amour Michael Haneke

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 26. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d fichier des personnes décédées, deces.matchid.io, besøkt 13. juli 2022[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Roglo, Roglo person ID p=jean+louis;n=trintignant[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 5ceccd4bdfc6487bb42277c38d954163, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.spaghetti-western.net[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ jeanmoust.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.elmundo.es[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Midi Libre, www.midilibre.fr[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Driver Database, Driver Database driver ID jean-louis-trintignant, besøkt 7. juni 2022[Hentet fra Wikidata]
  10. ^ European Film Academy, «European Film Awards Winners 2012», arkiv-URL web.archive.org, besøkt 17. januar 2020[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger