Janis Ian
Janis Ian 2.jpg
Ian i 1981
FødtJanis Eddy Fink
7. april 1951[1][2][3] (68 år)
Bronx
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Sanger, sanger-låtskriver, skribent, komponist, låtskriver, selvbiograf, gitarist, lyriker, science fiction-forfatter, journalist, romanforfatter
Nasjonalitet USA
Utmerkelser Grammy Award for beste talte innspilling (2013)
Musikalsk karriere
Sjangerpop, folkemusikk
Instrumentgitar, vokal
Aktive år1965
PlateselskapColumbia, Atlantic, Verve Records, Windham Hill Records
Nettstedhttp://janisian.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Janis Ian (født Janis Eddy Fink i New York 7. april 1951) er en amerikansk artist og låtskriver. Hun var på sitt mest aktive i 1960- og 70-årene. Hun slo gjennom med låten «At Seventeen» fra 1975-albumet Between the Lines, som nådde til topps på billboard-listen.[4]

I tillegg til musikerkarrieren er Janis Ian også spaltist og science fiction-forfatter.

Ian har vært en kritiker av musikk- og copyrightindustrien, som hun mener ikke ivaretar opphavspersonenes rettigheter.[5][6] Blant annet av denne grunn har hun offentliggjort flere av sangene til gratis nedlasting.[7]

BiografiRediger

Hun ble født i en jødisk familie i New York City. Hun er oppvokst i New Jersey på en gård, og gikk på East Orange High School i East Orange[8]

Som barn beundret hun Joan Baez og Odetta. Hun startet med pianotimer i en alder av seks år. Da Ian ble ungdom hadde hun lært orgel, cembalo, fransk horn, fløyte og gitar.[9] I en alder av 12 skrev hun sin første låt, Hair of Spun Gold, som senere ble publisert i musikkmagasinet Broadside, og siden ble spilt på hennes debutalbum.

DiskografiRediger

  • 1967 – Janis Ian (Now Sounds)
  • 1967 – For All the Seasons of Your Mind
  • 1968 – The Secret Life of J. Eddy Fink (Verve)
  • 1969 – Who Really Cares (Verve)
  • 1971 – Present Company (Beat Goes On)
  • 1974 – Stars (Festival Records)
  • 1975 – Between the Lines (Columbia / Sony Music Distribution)
  • 1975 – Aftertones (Festival Records / Mushroom Records)
  • 1977 – Miracle Row (Festival Records)
  • 1978 – Janis Ian (1978) (Festival Records)
  • 1978 – Remember... (Sony Music Japan International)
  • 1979 – Night Rains (BMG International)
  • 1981 – Restless Eyes (Sony Japan / Sony Music / Sony Music Distribution)
  • 1983 – Uncle Wonderful (Audio & Video Labs Inc. / Cooking Vinyl)
  • 1993 – Breaking Silence (Morgan Creek)
  • 1995 – Revenge (Beacon Records – Rock)
  • 1997 – Hunger (Windham Hill Records)
  • 2000 – God & the FBI (Windham Hill Records / BMG International)
  • 2004 – Billie's Bones (Oh Boy)
  • 2006 – Folk Is the New Black (Cooking Vinyl /Rude Girl Records)
  • 2006 – Unreleased 2: Take No Prisoners
  • 2014 – Strictly Solo (Rude Girl)

UtmerkelserRediger

Ian har mottatt to Grammy Awards. Den første i 1975 for At Seventeen, og den andre i 2013 i kategorien «Best Spoken Word Album», for selvbiografien Society's Child.[trenger referanse]

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Janis Ian, 11036
  3. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Janis Ian, w67m420j
  4. ^ «Janis Ian: A Life In Song» (PDF). JanisIan.com. Arkivert fra originalen (PDF) 7. mai 2007. Besøkt 23. november 2015. 
  5. ^ Janis Ian (mai 2002). «The Internet Debacle – An Alternative View». Performing Songwriter. Arkivert fra originalen 9. mai 2007. Besøkt 9. juni 2007. 
  6. ^ Prime Palaver #11 Arkivert 2. februar 2007 hos Wayback Machine. Arkivert februar 2, 2007, hos Wayback Machine – Janis Ian i brev til Baen Free Library, 16. september 2002
  7. ^ Jan Vanderhorst (oktober 2002). «Janis Ian: Doing It From The Heart». Babel. Besøkt 9. juni 2007. 
  8. ^ Nash, Margo. "JERSEY FOOTLIGHTS", The New York Times, 16. mars 2003; Henter 19. desember 2007.
  9. ^ Life Magazine, 27. oktober 1967, s. 53

Eksterne lenkerRediger