Jan Vardøen

norsk restauranteier, musiker, filmregissør og forfatter

Jan Vardøen (født 29. juli 1962 i London) er en norsk restauranteier, musiker, filmregissør og forfatter.[1]

Jan Vardøen
Jan Vardøen.jpg
Født29. juli 1962Rediger på Wikidata (60 år)
Beskjeftigelse Musiker, restauratør, filmregissør, manusforfatterRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Vardøen ble født i Docklands i London og har norsk mor. Han vokste opp i Irland og England. Han kom til Norge i 1988, og utdannet seg til trebåtbygger i Risør. Her jobbet han i fem år, før han flyttet til Oslo og begynte i utelivsbransjen. Grünerløkka skulle bli hans nedslagsfelt, og han er knyttet til steder som Bar Boca, Los Lobos, Hotel Havana, Parkteatret, Villa Paradiso Grünerløkka, Villa Paradiso Solli Plass, Villa Paradiso Majorstua, Villa Paradiso Fredrikstad, Villa Paradiso Bergen, Villa Paradiso Lilleborg, Villa Paradiso Much Brygge, Aku Aku, The Nighthawk Diner, Smelteverket, Grünerløkka Brygghus, Bar Bellini og Vespa. Vardøen har også opptrådt som dommer i TV3-programmet MasterChef og blant annet TVNorge-programmet 4-stjerners middag.

I 2004 startet han importselskapet Villa Import, som importerer mat og vin fra Italia.[2]

I 2012 har han stiftet Beacon Isle Productions, et produksjonsselskap der han skriver, regisserer og produserer filmer.[3] I 2013 produserte han kortfilmen Working Stiff, og i 2014 Heart of Lightness – Søvnløs i Lofoten, hans første spillefilm som regissør.[4] I 2015 kom hans andre spillefilm som regissør, Høst, hvor han også skrev manuset alene. Filmen vant flere internasjonale priser og ble nominert til en Kanonpris.[5][6] I 2017 kom den politiske satiren Det norske hus, en filmkomedie om norsk flyktningpolitikk.[7] I 2020 hadde dramafilmen Oslo – København premiere, hans fjerde spillefilm i løpet av seks år som regissør og manusforfatter.[8]

Han har overtatt Frogner Kino, som ble restaurert tilbake til 1926-standard og gjenåpnet 2019.[9]

Han har startet filmsenteret OSLO16 i Torggata 33 i Oslo, et lavterskeltilbud for folk som ønsker å lage film.[trenger referanse]

Under sitt alter ego som låtskriver/sanger Ian Senior har han utgitt flere CD-er, bl.a. The Night, Songs from a Blue Country, Twelve Guitars, The Affair og Shoot The Moon.[trenger referanse]

Han driver analog-studioet Studio Paradiso på Sinsen, Oslo.[trenger referanse]

Han driver film postproduksjons-sted og musikkstudioer The Perfume Factory i Seillans, Provence. theperfumefactory.fr[trenger referanse]

BibliografiRediger

  • Bar boka : cocktails og drinker – (1999)
  • Affæren – noveller, sangtekster, vedlagt CD (2001)
  • Tøffe drinker – (2003)
  • Tøff mat – Pølser og øl (2009)
  • Pizza Paradiso (2011)
  • Den store Norske Glemmeboka (2012)
  • Smelt (2013)
  • Gode pølser og godt øl (2014)
  • Ekte italiensk pizza (2015)
  • Veien til Paradiso (2020)

FilmografiRediger

  • 2013: Working Stiff (kortfilm) - manus og regi
  • 2014: Heart of Lightness – Søvnløs i Lofoten - regi og medmanusforfatter
  • 2015: Høst - manus og regi
  • 2017: Det norske hus - manus og regi
  • 2019: Descent into the Maelstrom (dokumentar) - manus og regi
  • 2020: Oslo – København - manus og regi
  • 2021 Tigerstaden

ReferanserRediger

  1. ^ Jan Vardøen kjøpte Frogner kino, Kinomagasinet, 19. mai 2017
  2. ^ «Kunngjøringer - Brønnøysundregistrene». w2.brreg.no. Besøkt 5. april 2022. 
  3. ^ «Under innspilling av Jan Vardøens nyeste film lagde filmhelikopteret nesten hakkemat av et helt orkeste». aftenposten.no. 6. april 2019. Besøkt 5. juli 2021. 
  4. ^ «Heart Of Lightness – Søvnløs i Lofoten». p3.no. 29. mai 2014. Besøkt 5. juli 2021. 
  5. ^ «Bølgen og «bomben» kan bli Kanon-grossister». adressa.no. 17. februar 2016. Besøkt 23. januar 2021. 
  6. ^ «Jan Vardøen». orator.no. Besøkt 23. januar 2021. 
  7. ^ «https://www.dagsavisen.no/kultur/2017/02/16/fant-veien-til-det-norske-hus/». dagsavisen.no. 16. februar 2017. Besøkt 5. juli 2021.  Ekstern lenke i |title= (hjelp)
  8. ^ «Filmanmeldelse: Dilemma på danskebåten i «Oslo – København»». aftenposten.no. 19. november 2020. Besøkt 5. juli 2021. 
  9. ^ «Frogner kino har gjenoppstått – nå ser den ut som i 1926». dagsavisen.no. 25. oktober 2019. Besøkt 5. juli 2021. 

Eksterne lenkerRediger

theperfumefactory.fr