Jan Ekström

Jan Ekström
Født2. november 1923Rediger på Wikidata
FalunRediger på Wikidata
Død17. august 2013Rediger på Wikidata (89 år)
StockholmRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Forfatter, skribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Utmerkelser Sherlock-prisenRediger på Wikidata

Jan Ekström (født 2. november 1923 i Falun, død 17. august 2013 i Stockholm) var en svensk forfatter.

Ekström var en utdannet siviløkonom. Han studerte nasjonaløkonomi, slaviske språk, engelsk og statistikk ved Universitetet i Lund og gikk ved Handelshögskolan i Stockholm. Før han ble pensjonert var han direktør for et reklameforetak i Stockholm.

Ekström debuterte i 1961 med kriminalromanen Døden fyller år. Som krimforfatter ble han regnet av mange som Nordens fremste bidragsyter til subgenren det lukkede roms mysterium. Ekström døde den 17. august 2013 i en alder av 89 år.[1]

BibliografiRediger

KriminalromanerRediger

  • Döden fyller år (1961)
  • Döden går i moln (1962)
  • Träfracken (1963)
  • Morianerna (1964)
  • Daggormen (1965)
  • Ålkistan (1967)
  • Elddansen (1970)
  • Ättestupan (1975)
  • Mannen i berget (1979)
  • Blommar til Rose (1986)
  • Uniformen (1987)
  • Vildfikonträdet (1994)

Oversettelser til norskRediger

  • Ålkisten (1996)

Utover kriminalromaner har Ekström også skrevet faglitteratur innen økonomi og organisasjonslære.

Priser og utmerkelser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Expressen.se – Deckarförfattaren Jan Ekström har avlidit (Av Ebba Rosencrantz. Publisert 19. august 2013, besøkt 21. august 2013)