Åpne hovedmenyen
James Stewart
Annex - Stewart, James (Call Northside 777) 01.jpg
Promobilde for filmen Call Northside 777 (1948).
FødtJames Maitland Stewart
20. mai 1908
Indiana i Pennsylvania, USA
Død2. juli 1997 (89 år)
Los Angeles i California USA
Gravlagt Forest Lawn Memorial Park
Ektefelle Gloria Hatrick McLean (1949–1994)
Barn 4 (inkludert to stebarn)
Utdannet ved Princeton University School of Architecture (19281932), Mercersburg Academy (–1928)
Beskjeftigelse Skuespiller
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA
Utmerkelse
Aktive år1932–1991
Nettstedhttp://www.jimmy.org
IMDbIMDbRedigere på wikidata

James Stewart

James Maitland «Jimmy» Stewart (født 20. mai 1908 i Indiana i Pennsylvania, død 2. juli 1997 i Los Angeles i California) var en amerikansk skuespiller.

Stewart var kjent for å personifisere den vanlige mannen som møter motgang, men som alltid forsøker å løse problemet på den beste måten – en framstilling som i mye speilet hans egen personlighet.

Under den andre verdenskrigen tjenestegjorde Stewart i det amerikanske luftvåpenet. Han hadde minst 20 bombetokt i Europa under krigen, og gikk på fire år fra å være menig til å bli oberst. I 1959 ble han utnevnt til brigadegeneral. Han fløy et bombetokt under Vietnamkrigen, og ble pensjonert i 1968.

Stewart har mottatt to Oscarstatuetter: En for beste mannlige hovedrolle i filmen En nydelig historie i 1941, og en æres-Oscar for femti år med minneverdig innsats i 1985. Han har blitt nominert til beste mannlige hovedrolle for Mr. Smith kommer til Washington (1940), Livet er vidunderlig (1947), Harvey (1951) og En studie i mord (1960).

Stewart har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og i 1985 mottok han Presidentens frihetsmedalje i Det hvite hus av president Ronald Reagan. I 1999 ble han kåret til tidenes tredje største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.[1]

Filmografi (utvalg)Rediger

  • Art Trouble (1934) (kortfilm)
  • The Murder Men (1935)
  • Rose-Marie (1936)
  • Next Time We Love (1936)
  • Hustru kontra sekretær (1936)
  • Important News (1936) (kortfilm)
  • Small Town Girl (1936)
  • Speed (1936)
  • The Gorgeous Hussy (1936)
  • Born to Dance (1936)
  • After the Thin Man (1936)
  • Seventh Heaven (1937)
  • The Last Gangster (1937)
  • Navy Blue and Gold (1937)
  • Of Human Hearts (1938)
  • Vivacious Lady (1938)
  • To verdener (1938)
  • Hollywood Goes to Town (1938) (kortfilm)
  • Du kan ikke ta det med dig (1938)
  • Made for Each Other (1939)
  • Ice Follies of 1939 (1939)
  • Hollywood Hobbies (1939) (kortfilm)
  • It's a Wonderful World (1939)
  • Mr. Smith kommer til Washington (1939)
  • Destry Rides Again (1939)
  • Butikken om hjørnet (1940)
  • The Mortal Storm (1940)
  • No Time for Comedy (1940)
  • En nydelig historie (1940)
  • Come Live with Me (1941)
  • Pot o' Gold (1941)
  • Ziegfeld Girl (1941)
  • Livet er vidunderlig (1946)
  • Thunderbolt (1947) (kortfilm)
  • Magic Town (1947)
  • Call Northside 777 (1948)
  • On Our Merry Way (1948)
  • Repet (1948)
  • You Gotta Stay Happy (1948)
  • 10,000 Kids and a Cop (1948) (kortfilm)
  • The Stratton Story (1949)
  • Mayala (1949)
  • Winchester '73 (1950)
  • Broken Arrow (1950)
  • Harvey (1950)
  • The Jackpot (1950)
  • No Highway in the Sky (1951)
  • Verdens største show (1952)
  • Bend of the River (1952)
  • Carbine Williams (1952)
  • The Naked Spur (1953)
  • Thunder Bay (1953)
  • The Glenn Miller Story (1953)
  • Tomorrow's Drivers (1954) (kortfilm)
  • Vinduet mot bakgården (1954)
  • The Far Country (1954)
  • Strategic Air Command (1955)
  • The Man from Laramie (1955)
  • Screen Snapshots: Hollywood, City of Stars (1956) (kortfilm)
  • Mannen som visste for meget (1956)
  • The Heart of Show Business (1957) (kortfilm)
  • The Spirit of St. Louis (1957)
  • Night Passage (1957)
  • Vertigo (1958)
  • Bell Book and Candle (1958)
  • Anatomy of a Murder (1959)
  • The FBI Story (1959)
  • The Mountain Road (1960)
  • Two Rode Together (1961)
  • X-15 (1961) (forteller)
  • The Man Who Shot Liberty Valance (1962)
  • Mr. Hobbs Takes a Vacation (1962)
  • Vi vant Vesten (1962)
  • Take Her, She's Mine (1963)
  • Cheyenne Autumn (1964)
  • Dear Brigitte (1965)
  • Shenandoah (1965)
  • Flyet som forsvant (1965)
  • The Rare Breed (1966)
  • Firecreek (1968)
  • Bandolero! (1968)
  • The Cheyenne Social Club (1970)
  • Fools' Parade (1971)
  • Directed by John Ford (1971) (dokumentar)
  • Just One More Time (1974) (kortfilm)
  • That's Entertainment! (1974)
  • The Shootist (1976)
  • Airport '77 (1977)
  • The Big Sleep (1978 film) (1978)
  • The Magic of Lassie (1978)
  • Green Horizon (1981)
  • Preminger: Anatomy of a Filmmaker (1991) (dokumentar)
  • An American Tail: Fievel Goes West (1991)
  • A Century of Cinema (1994) (dokumentar)

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.