James Stewart

James Stewart
Annex - Stewart, James (Call Northside 777) 01.jpg
Født20. mai 1908[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Indiana CountyRediger på Wikidata
Død2. juli 1997[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (89 år)
Beverly Hills[5][6][7]Rediger på Wikidata
Gravlagt Forest Lawn Memorial ParkRediger på Wikidata
Ektefelle Gloria Hatrick McLean (19491994)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Princeton University School of Architecture (19281932), Mercersburg Academy (–1928)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse
11 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, offiser[8][9][10], flyger[11][12], karakterskuespiller, TV-regissør[13][14], manusforfatter, militær, teaterskuespiller, lyriker, stemmeskuespillerRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser
Aktive år1935
Nettstedhttp://www.jimmy.org
IMDbIMDb

James Stewart

James Maitland «Jimmy» Stewart (født 20. mai 1908 i Indiana i Pennsylvania, død 2. juli 1997 i Los Angeles i California) var en amerikansk skuespiller.

Stewart var kjent for å personifisere den vanlige mannen som møter motgang, men som alltid forsøker å løse problemet på den beste måten – en framstilling som i mye speilet hans egen personlighet.

Under den andre verdenskrigen tjenestegjorde Stewart i det amerikanske luftvåpenet. Han hadde minst 20 bombetokt i Europa under krigen, og gikk på fire år fra å være menig til å bli oberst. I 1959 ble han utnevnt til brigadegeneral. Han fløy et bombetokt under Vietnamkrigen, og ble pensjonert i 1968.

Stewart har mottatt to Oscarstatuetter: En for beste mannlige hovedrolle i filmen En nydelig historie i 1941, og en æres-Oscar for femti år med minneverdig innsats i 1985. Han har blitt nominert til beste mannlige hovedrolle for Mr. Smith kommer til Washington (1940), Livet er vidunderlig (1947), Harvey (1951) og En studie i mord (1960).

Stewart har fått en stjerne på Hollywood Walk of Fame og i 1985 mottok han Presidentens frihetsmedalje i Det hvite hus av president Ronald Reagan. I 1999 ble han kåret til tidenes tredje største mannlige filmlegende av Det amerikanske filminstituttet.[15]

Filmografi (utvalg)Rediger

  • Art Trouble (1934) (kortfilm)
  • The Murder Men (1935)
  • Rose-Marie (1936)
  • Next Time We Love (1936)
  • Hustru kontra sekretær (1936)
  • Important News (1936) (kortfilm)
  • Small Town Girl (1936)
  • Speed (1936)
  • Sladderen går (1936)
  • Born to Dance (1936)
  • After the Thin Man (1936)
  • Seventh Heaven (1937)
  • The Last Gangster (1937)
  • Navy Blue and Gold (1937)
  • Of Human Hearts (1938)
  • Vivacious Lady (1938)
  • To verdener (1938)
  • Hollywood Goes to Town (1938) (kortfilm)
  • Du kan ikke ta det med dig (1938)
  • Made for Each Other (1939)
  • Ice Follies of 1939 (1939)
  • Hollywood Hobbies (1939) (kortfilm)
  • It's a Wonderful World (1939)
  • Mr. Smith kommer til Washington (1939)
  • Destry Rides Again (1939)
  • Butikken om hjørnet (1940)
  • The Mortal Storm (1940)
  • No Time for Comedy (1940)
  • En nydelig historie (1940)
  • Come Live with Me (1941)
  • Pot o' Gold (1941)
  • Blant stjerner og kometer (1941)
  • Livet er vidunderlig (1946)
  • Thunderbolt (1947) (kortfilm)
  • Magic Town (1947)
  • Call Northside 777 (1948)
  • On Our Merry Way (1948)
  • Repet (1948)
  • You Gotta Stay Happy (1948)
  • 10,000 Kids and a Cop (1948) (kortfilm)
  • The Stratton Story (1949)
  • Mayala (1949)
  • Winchester '73 (1950)
  • Broken Arrow (1950)
  • Harvey (1950)
  • The Jackpot (1950)
  • No Highway in the Sky (1951)
  • Verdens største show (1952)
  • Bend of the River (1952)
  • Carbine Williams (1952)
  • The Naked Spur (1953)
  • Thunder Bay (1953)
  • The Glenn Miller Story (1953)
  • Tomorrow's Drivers (1954) (kortfilm)
  • Vinduet mot bakgården (1954)
  • The Far Country (1954)
  • Strategic Air Command (1955)
  • Mannen fra Laramie (1955)
  • Screen Snapshots: Hollywood, City of Stars (1956) (kortfilm)
  • Mannen som visste for meget (1956)
  • The Heart of Show Business (1957) (kortfilm)
  • The Spirit of St. Louis (1957)
  • Night Passage (1957)
  • Vertigo (1958)
  • Bell Book and Candle (1958)
  • En studie i mord (1959)
  • The FBI Story (1959)
  • The Mountain Road (1960)
  • Two Rode Together (1961)
  • X-15 (1961) (forteller)
  • Mannen som skjøt Liberty Valance (1962)
  • Mr. Hobbs Takes a Vacation (1962)
  • Vi vant Vesten (1962)
  • Take Her, She's Mine (1963)
  • Cheyenne Autumn (1964)
  • Dear Brigitte (1965)
  • Shenandoah (1965)
  • Flyet som forsvant (1965)
  • The Rare Breed (1966)
  • Firecreek (1968)
  • Bandolero! (1968)
  • The Cheyenne Social Club (1970)
  • Fools' Parade (1971)
  • Directed by John Ford (1971) (dokumentar)
  • Just One More Time (1974) (kortfilm)
  • That's Entertainment! (1974)
  • The Shootist (1976)
  • Airport '77 (1977)
  • The Big Sleep (1978 film) (1978)
  • Utrolige Lassie (1978)
  • Green Horizon (1981)
  • Preminger: Anatomy of a Filmmaker (1991) (dokumentar)
  • An American Tail: Fievel Goes West (1991)
  • A Century of Cinema (1994) (dokumentar)

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger