James Arness

amerkiansk skuespiller

James Arness (født James Aurness[5] 26. mai 1923 i Minneapolis i Minnesota, død 3. juni 2011[5] i Brentwood i Los Angeles[6]) var en amerikansk skuespiller mest kjent for sin rolle som Marshal Matt Dillon i TV-serien Kruttrøyk gjennom 20 år. Han var også kjent for rollefiguren Zeb Macahan i TV-serien I ville vesten/Familien Macahan og hovedrollefiguren Jim McLain i den actionfylte krimserien McClain's Law. Hans foreldre var Rolf Cirkler Aursnes og Ruth Duesler, barn av henholdsvis norske og tyske immigranter. Han var storebror til skuespilleren Peter Graves.

James Arness
JamesArness.jpg
Født26. mai 1923[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Minneapolis, USA
Død3. juni 2011[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (88 år)
Brentwood (Los Angeles), USA
Beskjeftigelse Skuespiller, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, filmprodusent, TV-produsentRediger på Wikidata
Utdannet ved Beloit College, West High School, Washburn High SchoolRediger på Wikidata
Søsken Peter GravesRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Forest Lawn Memorial ParkRediger på Wikidata
Utmerkelser Bronze Star Medal, Purple Heart, stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
Aktive år19471994
Nettstedhttp://www.jamesarness.com/
IMDbIMDb

James Arness tjenestegjorde i den amerikanske hæren under 2. verdenskrig og ble skadet i slaget om Anzio. Dette er grunnen til at han haltet. Han var en nær venn av John Wayne og spilte mot ham i Big Jim McLain. Med en høyde på to meter var han da den høyeste skuespiller som noensinne hadde hatt en hovedrolle.[7]

For sitt bidrag til TV-industrien fikk han en stjerne på Hollywood Walk of Fame ved 1751 Vine Street.

Arness døde av naturlige årsaker i sitt hjem i Brentwood i Los Angeles 3. juni 2011.[6]

FilmografiRediger

  • The Farmer's Daughter (1947)
  • Roses Are Red (1947)
  • Battleground (1949)
  • Wagon Master (1950)
  • Stars in My Crown (1950)
  • Sierra (1950)
  • Wyoming Mail (1950)
  • Two Lost Worlds (1951)
  • Belle Le Grand (1951)
  • Tingen fra en annen verden (1951)
  • Cavalry Scout (1951)
  • Iron Man (1951)
  • The People Against O'Hara (1951)
  • The Girl in White (1952)
  • Carbine Williams (1952)
  • Big Jim McLain (1952)
  • Hellgate (1952)
  • Horizons West (1952)
  • Lone Hand (1953)
  • Island in the Sky (1953)
  • The Veils of Bagdad (1953)
  • Hondo (1953)
  • Them! (1954)
  • Her Twelve Men (1954)
  • Many Rivers to Cross (1955)
  • The Sea Chase (1955)
  • Flame of the Islands (1956)
  • The First Traveling Saleslady (1956)
  • Gun the Man Down (1956)
  • Alias Jesse James (1959) (Cameo)
  • Comanche Stallion (2006)

Arbeid for TVRediger

  • Gunsmoke (1955–1975)
  • The Macahans (1976)
  • How the West Was Won (1977) (miniserie)
  • How the West Was Won (1978) (miniserie)
  • How the West Was Won (1979) (kansellert etter 20 episoder)
  • McClain's Law (1981–1982)
  • The Alamo: Thirteen Days to Glory (1987)
  • Gunsmoke: Return to Dodge (1987)
  • Red River (1988)
  • Gunsmoke: The Last Apache (1990)
  • Gunsmoke: To the Last Man (1992)
  • Gunsmoke: The Long Ride (1993)
  • Gunsmoke: One Man's Justice (1994)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000013706, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b GeneaStar, GeneaStar person-ID arness[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Find a Grave, Find a Grave 70791188, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 6. juni 2011. Besøkt 3. juni 2011. 
  6. ^ a b «'Gunsmoke' star James Arness dies at 88». today.msnbc.com. 3. juni 2011.  Arkivert 6. juni 2011 hos Wayback Machine.
  7. ^ James Arness – Filereference.com

Eksterne lenkerRediger