Åpne hovedmenyen
Jakob Vaage
Jakob Vaage.jpg
Født9. februar 1905[1][2]
Aker[1]
Død29. januar 1994[3][1] (88 år)
Bærum[1]
Gravlagt Ullern kirkegård
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Historiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Holmenkollmedaljen (1984)[1], ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1978)[1]

Jakob Vaage (født 9. februar 1905, død 29. januar 1994) var en norsk lektor, forfatter og skihistoriker. Han var bestyrer ved Skimuseet i perioden 1946–1984 og lektor ved Ullern videregående skole fra 1934 til han gikk av med pensjon i 1972.

Vaage skrev mange bøker om norsk skiidrett, blant annet om Holmenkollrennene.

Vaage ble i 1978 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1984 (sammen med Lars Erik Eriksen og Armin Kogler). Et minnesmerke over ham, laget av billedhuggeren Nils Aas, ble reist på Lilleaker i Oslo i 2000.[4] En gang- og sykkelvei fra Lilleaker, over Lysakerelva til Bærum er oppkalt etter Vaage.[5]

Bibliografi i utvalgRediger

  • Store begivenheter i norsk idrett gjennom 75 år (1951)
  • Norske ski erobrer verden (1952)
  • Holmenkollbakken (1959)
  • Norsk idrettslitteratur gjennom 200 år (1970)
  • Holmenkollen (1971)
  • Skismøringens historie (1977)
  • Skienes verden (1979)
  • Skiklubben Ull 100 år (1983)
  • Den satt! og andre nye og gamle skihistorier. (med Birger Ruud), 1983

ReferanserRediger

  1. ^ a b c d e f Norsk biografisk leksikon, 21. okt. 2017, https://nbl.snl.no/Jakob_Vaage
  2. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Jakob Vaage, w6915psf
  3. ^ http://www.begravdeioslo.no/maler/grav/grave_id/102632, 21. okt. 2017
  4. ^ «Kulturpris til Jack Fjeldstad». Aftenposten. 25. juni 2000. 
  5. ^ «Jakob Vaages vei, Lilleaker». Aftenposten Aften. 5. november 2011. 

Eksterne lenkerRediger