Åpne hovedmenyen
Jakob Vaage
Jakob Vaage.jpg
Født9. februar 1905
Aker
Død29. januar 1994 (88 år)
Bærum
Gravlagt Ullern kirkegård
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse Historiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Holmenkollmedaljen (1984), ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden (1978)

Jakob Vaage (født 9. februar 1905, død 29. januar 1994) var en norsk lektor, forfatter og skihistoriker. Han var bestyrer ved Skimuseet i perioden 1946–1984 og lektor ved Ullern videregående skole fra 1934 til han gikk av med pensjon i 1972.

Vaage skrev mange bøker om norsk skiidrett, blant annet om Holmenkollrennene.

Vaage ble i 1978 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden. Han ble tildelt Holmenkollmedaljen i 1984 (sammen med Lars Erik Eriksen og Armin Kogler). Et minnesmerke over ham, laget av billedhuggeren Nils Aas, ble reist på Lilleaker i Oslo i 2000.[1] En gang- og sykkelvei fra Lilleaker, over Lysakerelva til Bærum er oppkalt etter Vaage.[2]

Bibliografi i utvalgRediger

  • Store begivenheter i norsk idrett gjennom 75 år (1951)
  • Norske ski erobrer verden (1952)
  • Holmenkollbakken (1959)
  • Norsk idrettslitteratur gjennom 200 år (1970)
  • Holmenkollen (1971)
  • Skismøringens historie (1977)
  • Skienes verden (1979)
  • Skiklubben Ull 100 år (1983)
  • Den satt! og andre nye og gamle skihistorier. (med Birger Ruud), 1983

ReferanserRediger

  1. ^ «Kulturpris til Jack Fjeldstad». Aftenposten. 25. juni 2000. 
  2. ^ «Jakob Vaages vei, Lilleaker». Aftenposten Aften. 5. november 2011. 

Eksterne lenkerRediger