Åpne hovedmenyen

Jacques Werup

svensk skribent og manusforfatter
Jacques Werup
Jacques Werup cAdam Haglund.jpg
Født14. januar 1945
Malmö
Død12. november 2016 (71 år)
Malmö
Beskjeftigelse Manusforfatter, skribent, essayist, lyriker, musiker
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser De Nios Stora Pris (2006), Piratenpriset (1989), Lengertz litteraturpris (1991)
Sjangerroman, poesi
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Jacques Werup (født 14. januar 1945 i Malmö) er en svensk musiker, forfatter, poet og manusforfatter. Werups poesi assosieres ofte med jazz og han spilte med Frans Sjöström i Werup-Sjöströmgruppen. Han var barndomskamerat med Mikael Wiehe og Göran Skytte og debuterte som forfatter i 1971. De senere år har han hatt flere samarbeidsprosjekter med komponisten Michael Saxell – blant annet poesi- og konsertturnéen «Gör mig lite levande» med Lill Lindfors og «En känsla av ljus» med Mats Ronander. Werup er bosatt i Ystad.

Werup delte i 1997 Ferlinprisen med Ola Magnell, og fikk i 2003 Svenska Akademiens «Stipendiet till Harry Martinsons minne». Han fikk Litteraturfrämjandets stora romanpris i 1980 og De Nios stora pris i 2006

Innhold

Filmmanus og TV-manusRediger

  • 2001 – Så vit som en snö
  • 1972 – N.P. Möller, fastighetsskötare

BibliografiRediger

  • Returbiljett Polen (1971)
  • Ett å... Två å... Tre å... Fyr! (1971)
  • Streber (1972)
  • Tiden i Malmö, på jorden (1974)
  • Swiss Made (1975)
  • Fläckar av liv (1977)
  • Casanovas senare resor (1979)
  • 48 dikter från Österlen (1980)
  • Hemstaden (1981)
  • Den skräddarsydda sorgen (1982)
  • L'heure bleue (1983)
  • Shimonoffs längtan (1983)
  • Mellan rotfrukt och måne (1983)
  • Boulevarder och fågelsträck (tolkningar) (1984)
  • Vem är Nora Prentiss? (1984)
  • Från dörren till hemligheten (1985)
  • Handbagage (1986)
  • Den sjungande kroppen (1986)
  • Stjärnan i periferin (1987)
  • Pornografens död (1988)
  • Den elektroniska synden (1989)
  • I ögonhöjd (1990)
  • Septemberljus (1990)
  • Dikter (1991)
  • 42 minuter från Paris (1992)
  • Det omvända skriket (tolkningar) (1992)
  • Aptiten och ledan (1994)
  • Den ofullbordade himlen (1996)
  • Det stora preludiet (1997)
  • Människan är vem som helst (1998)
  • Hemmavid (1999)
  • Oldboy (2000)
  • Lev länge, dö ung (2001)
  • Provliv 1-10 (2002)
Øvrigt
  • Gör mig lite levande
  • Ljudet av rullande stenar
  • Året då natten var kort

Priser og utmerkelserRediger

Se ogsåRediger

ReferanserRediger


Eksterne lenkerRediger