Åpne hovedmenyen

Jacques Prévert

fransk manusforfatter og poet
Jacques Prévert
Jacques Prévert en 1961 dans le film Mon frère Jacques par Pierre Prévert.jpg
Født4. februar 1900
Neuilly-sur-Seine
Død11. april 1977 (77 år)
Omonville-la-Petite
Gravlagt Omonville-la-Petite
Søsken Pierre Prévert
Beskjeftigelse Poet, filmskaper
Parti Parti communiste français
Nasjonalitet Frankrike
SpråkFransk
SjangerPoesi, filmmanus
Signatur
Jacques Préverts signatur

Jacques Prévert (født 4. februar 1900 i Neuilly-sur-Seine i Frankrike, død 11. april 1977 i Omonville-la-Petite) var en fransk poet og manusforfatter for film. Hans dikt ble og er fortsatt populære i den fransktalende verden, særlig i skolen. Hans beste filmer utgjør en del av den poetisk-realistiske bevegelse, og omfatter blant annet Paradisets barn (1945).

Innhold

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

 
Jacques Prévert, 1980

Prévert ble født i Neuilly-sur-Seine og vokste opp i Paris. Etter å ha mottatt sitt Certificat d'études etter å ha fullført sin grunnleggende utdannelse, avsluttet han videre utdannelse og begynte å arbeide for en stor butikk i Paris, Le Bon Marché. Han ble innkalt til militærtjeneste i 1918 og etter den første verdenskrig ble han sendt til Midtøsten for å forsvare franske interesser der.

MalerRediger

Prévert deltok aktivt i den franske surrealistbevegelsen.[1] Sammen med forfatteren Raymond Queneau og kunstneren Marcel Duchamp, var han medlem av gruppen Rue du Château.[2] Han var også medlem av agitprop-gruppa Groupe Octobre.

I 1946, da Prévert var 46 år gammel, trykket en venn en samling av Préverts dikt. Diktene hadde tidligere vært trykket her og der i ulike tidsskrifter, og noen hadde aldri vært vist offentligheten før. Samlingen fikk tittelen Paroles og ble umiddelbart en suksess, og gjorde Prévert til en av de mest representative og innflytelsesrike franske lyrikere på midten av 1900-tallet. Mange av diktene hans er tonesatt og fremført av kjente musikere, blant annet Juliette Gréco og Yves Montand. Hans andre dikt ble samlet i La Pluie et le beau temps (1955), Histoires (1963), Fatras (1971) og Choses et autres (1973) (1973). Mange av dem beskrev livet i Paris og livet etter den andre verdenskrig.

Prévert døde Omonville-la-Petite i 1977. Han hadde da arbeidet med en animert film, Le Roi et l'oiseau med sin venn og samarbeidspartner Paul Grimault. Da filmen hadde premiere i 1980 ble den dedikert til Préverts minne og på premierekvelden holdt Grimault setet ved siden av seg tomt.

BibliografiRediger

 
Graven til Jacques Prévert i d'Omonville-la-Petite (Normandie)
  • Paroles (1946)
  • Contes pour enfants pas sages (1947)
  • Le Petit Lion, med fotografier av en løveunge (1947)
  • Les Bêtes, med fotografier av dyr (1950)
  • Spectacle (1951)
  • Grand bal du printemps, med fotografier av Izis Bidermanas (1951)
  • Lettre des îles Baladar (1952)
  • Tour de chant (1953)
  • La pluie et le beau temps (1955)
  • Histoires (1963)
  • Le Cirque d'Izis, med fotografier av Izis Bidermanas og kunst av Marc Chagall (1965)
  • Fatras (1966)
  • Charmes de Londres, med fotografier av Izis Bidermanas (1999)

Filmografi (utvalg)Rediger

Prévert skrev manus og noen ganger dialogen i følgende filmer:

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger