Åpne hovedmenyen
Ivo de Figueiredo
Norwegian historian and writer Ivo de Figueiredo at Oslo bokfestival with WMNO.jpg
Født30. april 1966 (53 år)
Langesund
Utdannet ved Universitetet i Oslo
Beskjeftigelse historiker, kritiker
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Ibsenmedaljen (2006), Brageprisen i faglitteratur/sakprosa (2002), Språkprisen (2016)
Sjangerbiografi
NettstedIvodefigueiredo.no
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Ivo Bjarne de Figueiredo (født 30. april 1966 i Langesund) er en norsk historiker, biograf og kritiker.[1]

Ivo de Figueiredo fullførte hovedfag i historie i 1994.[2] Han har skrevet en rekke artikler om okkupasjonstiden, Nasjonal Samling og det norske rettsoppgjøret. Hans første bok var bind 6 av Fredrikstad bys historie, Mot et nytt årtusen, som kom ut i 1999.

Figueiredo har skrevet en biografi om høyesterettsadvokat Johan Bernhard Hjort, med tittel Fri mann.[3] For denne boken fikk forfatteren Brageprisen i 2002.[4][5] I 2006 utga han første bind av en biografi om Henrik Ibsen.[6] Annet og siste bind av denne biografien ble gitt ut i 2007.[6] I 2010 gav han ut boken Mysteriet Ingeborg Køber, som omhandlet byfogd Ludvig Dahls død på Hankø den 8. august 1934.[7]

Figueiredos far var født på Zanzibar av indiskættede foreldre fra den portugisiske kolonien Goa som nå er en del av India, og han kom til Norge tidlig på 1960-tallet.[8] Ivo de Figueiredo har beskrevet familiehistorien i boka En fremmed ved mitt bord fra 2016.

Innhold

BibliografiRediger

  • 1999Mot et nytt årtusen
  • 2002Fri mann. Johan Bernhard Hjort – en dannelseshistorie
  • 2006Slipp meg
  • 2006Henrik Ibsen. Mennesket
  • 2007Henrik Ibsen. Masken
  • 2008Støv. En bok om Henrik Wergeland
  • 2010Mysteriet Ingeborg Køber
  • 2014ord/kjøtt : Norsk scenedramatikk 1890–2000
  • 2016 – En fremmed ved mitt bord (Familiefortelling) ISBN 9788203361364

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Jonas Bakken (2010). «Anmeldelsenes funksjon i norsk dagspresse». Prosa (2): 18. 
  2. ^ «Ivo de Figueiredo homepage». www.ivodefigueiredo.no. Besøkt 16. oktober 2016. 
  3. ^ Per Egil Hegge (3. oktober 2010). «Gir stadig ordet til Quisling». Aftenposten: 12–3.  |seksjon= ignorert (hjelp)
  4. ^ «Figueiredo, Ivo de» (engelsk). Aschehoug. Arkivert fra originalen 6. oktober 2010. Besøkt 3. oktober 2010. 
  5. ^ Håvard Nilsen (31. oktober 2002). «Fri mann — En Dannelseshistorie». NRK: 12–3. 
  6. ^ a b Jens-Morten Hanssen (3. juni 2009). «Ivo de Figueiredo, Henrik Ibsen. Mennesket / Henrik Ibsen. Masken». ibsen.nb.no (engelsk). 
  7. ^ Kari Gisholt (9. september 2010). «Et sant mysterium». Varden. [død lenke]
  8. ^ «-Jeg stengte pappa ute». Aftenposten. 8. oktober 2016. s. 4-5. 
  9. ^ «Språkprisen til Ivo de Figueiredo». Språkrådet (norsk). Språkrådet. 16. november 2016. Besøkt 16. november 2016. 

Eksterne lenkerRediger