Ingvald Godal

norsk politiker, offentlig tjenestemann og ingeniør
Ingvald Godal
Født26. oktober 1934Rediger på Wikidata
AkerRediger på Wikidata
Død28. januar 2019[1][2]Rediger på Wikidata (84 år)
Søsken Tore Godal, Jon Bojer GodalRediger på Wikidata
Utdannet ved Heriot-Watt University (1959)Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, offentlig tjenestemann, rådmann (19821985), ingeniørRediger på Wikidata
Parti Høyre (1983ukjent), Senterpartiet (ukjent1983)Rediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Medaljen for 13. januar (1996)[3], kommandør av Litauens fortjenstorden (2012)[3], Hærens vernedyktighetsmedalje (1955)Rediger på Wikidata
Stortingsrepresentant
1. oktober 1985–30. september 2001
ValgkretsTelemark

Ingvald Åsmund Godal (født 26. oktober 1934 i Aker, død 28. januar 2019[4][5]) var en norsk bygningsingeniør, offentlig tjenestemann og politiker (H). Han var statssekretær og stortingsrepresentant for Telemark fra 1985 til 2001.

Liv og virkeRediger

Familie og utdannelseRediger

Ingvald Godal vokste opp i Rauland og Furnes som sønn av sogneprest Odd Godal og lærerinne Randi Fætten Bojer. Han var bror av Tore Godal og Jon Bojer Godal. Han ble oppkalt etter sin farfar, Ingvald Godal, bestyrer (rektor) ved Storhaug skole i Stavanger. Morfaren var forfatteren Johan Bojer, mens Tord Godal, biskop i Nidaros, var hans farbror.

Etter artium ved Hamar katedralskole i 1953 gjennomførte han førstegangstjeneste og sersjantkurs i Hans Majestet Kongens Garde i 1954/1955, hvorpå han utdannet seg til sivilingeniør ved bygglinjen ved Heriot-Watt University i Skottland. Som student var han formann i ANSAs avdeling i Storbritannia fra 1957 til 1959.

KarriereRediger

Etter endt utdannelse var Godal konstruktør i Grønvolds konsulentfirma i Oslo, før han arbeidet gjennom 1960-årene som veiingeniør i Afrika, først i det nordlige Nigeria, så i Uganda. Han ledet Det Lutherske Verdensforbunds hjelpearbeid under Biafrakrigen fra 1969 til 1970. I 1970 kom han tilbake til Norge ble ansatt i Asplan, senere selvstendig næringsdrivende i Rauland (nå i Vinje kommune).

Politiker for SenterpartietRediger

Godal var formann i Oslo Senterparti fra 1969 til 1971, statssekretær for statsråd Trygve Haugeland i Miljøverndepartementet fra 1972 til 1973, og ordfører i Vinje kommune i Telemark fra 1976 til 1979. Fra 1977 til 1985 var han den første formannen i Landssamanslutninga av Vasskraftkommunar, som han tok initiativet til å danne,[6] og fra 1979 til 1981 formann i Telemark Senterparti.

Fra 1982 til 1985 var han ansatt som rådmann i Vinje kommune. Han var også styreformann i Telemarksforsking.

Politiker for HøyreRediger

I 1983 meldte han overgang fra Senterpartiet til Høyre. Han var innvalgt på Stortinget fra Telemark fra 1985 til 2001, og satt sin første periode i Stortingets energi- og industrikomité, deretter i Stortingets forsvarskomité. Godal var visepresident i Norges Forsvarsforening fra 1985 til 1987 og leder i Norsk støttekomité for Tsjetsjenia fra 2002 til 2007.

UtmerkelserRediger

Godal ble tildelt Vernepliktsmedaljen i 1955. I 1996 ble han tildelt den litauiske Medaljen for 13. januar og i 2012 ble han utnevnt til kommandør av Litauens fortjenstorden.[7]

BibliografiRediger

  • 2007Afrikansk rapsodi
  • 2003Tsjetsjenia: der enkene blir selvmordsbombere
  • 1993Jeg vil dø vakker, Litauen
  • 1984Det blåser i grenseland
  • 1971Barna fra Santana: Nigeria under og etter borgerkrigen
  • 1965ZAKI. Med kompass og stikkstenger syd for Sahara

ReferanserRediger

Eksterne lenkerRediger