Åpne hovedmenyen
Ingrid Borthen
Ingrid Borthen.jpg
Født22. september 1913[1]
Trondheim
Død17. mars 2001[1] (87 år)
Gravlagt Skogskirkegården
Beskjeftigelse Skuespiller[1], filmskuespiller
Nasjonalitet Norge, Sverige

Ingrid Borthen (født 22. september 1913 i Trondhjem, død 17. mars 2001 i Stockholm) var en norskfødt svensk skuespiller.

I 1932 var hun elev ved Margretaskolen i Stockholm før hun tok studiereiser til Grenoble og Frankfurt. Hun var elev ved Dramatens elevskola 1936–38, premierelev i 1939, og var engasjert ved Dramaten 1940–41, før hun var ved Gøteborgs stadsteater 1942–50, Uppsala Stadsteater 1954–59, tilbake til Gøteborgs Stadsteater 1959–62, TV-teatern 1962–63, Helsingborg Stadsteater 1963–67 og fra 1967 ved det svenske Riksteatern. [2] Borthens svenske filmdebut skjedde i Gustaf Molanders Familjens hemlighet 1936. Hun kom til å medvirke i drøyt 25 film och TV-produksjoner. Hun var også leder for det svenske teaterforbundet.[3]

Hun var datter av Eyvind Christian Borthen (1878–1941) og Julie Helène Jeanne Backman (1885) fra Sverige. Selv var hun gift fra 1949 til 1958 med den svenske skuespilleren Ulf Johansson (1922–90).

Filmografi (utvalg)Rediger

  • 1963: Ett drömspel (TV)
  • 1960: Domaren
  • 1958: Damen i svart
  • 1952: Mot framtiden
  • 1951: Frånskild
  • 1950: Den vita katten
  • 1949: Gategutter
  • 1949: Stora Hoparegränd och himmelriket
  • 1947: På dessa skuldror
  • 1947: Skepp till India land
  • 1947: Tösen från Stormyrtorpet
  • 1947: Rallare
  • 1946: Ballongen
  • 1945: I som här inträden
  • 1944: Vi behöver varann
  • 1944: Flickan och Djävulen
  • 1943: En vår i vapen
  • 1940: Vi tre
  • 1939: I dag börjar livet

TeaterRediger

Roller (utvalg)Rediger

År Produksjon Rolle Teater, premieredato
1947 Ett drömspel
August Strindberg
Hon Göteborgs stadsteater, 13. september 1947

Se ogsåRediger

ReferanserRediger

  1. ^ a b c Musikverkets auktoritetsdatabas, 6. okt. 2017, http://calmview.musikverk.se/CalmView/Record.aspx?src=CalmView.Persons&id=DS/UK/637, 6. okt. 2017
  2. ^ «Hvem er Hvem (1977)». Runeberg. 
  3. ^ «Ingrid Borthen». Hvem er Hvem (1948) fra Runeberg. 

Eksterne lenkerRediger