Ice-T

amerikansk rapper, låtskriver, skuespiller og plateprodusent

Tracy Lauren Marrow, kjent som Ice-T, (født 16. februar 1958 i Newark i New Jersey) er en amerikansk rapper, låtskriver, musiker, plateprodusent, forfatter og skuespiller. Han gav ut debutalbumet Rhyme Pays i 1987 og grunnla plateselskapet Rhyme $yndicate Records i 1988. Han er frontmann i rap-metal-bandet Body Count. Som skuespiller har han hatt roller i filmer som Johnny Mnemonic og TV-serier som Spesialavsnittet. Han har også stemmesatt videospill som Grand Theft Auto: San Andreas, Gears of War 3 og Borderlands 3. Han har gitt ut fire bøker; To selvbiografier og to kriminalromaner.

Ice-T
Ice T SVU March 2011 (cropped).jpg
Ice-T under innspillingen av Spesialavsnittet i Manhattan i 2011.
FødtTracy Lauren Marrow
16. februar 1958[1][2][3]Rediger på Wikidata (63 år)
NewarkRediger på Wikidata
Ektefelle Nicole Austin (2002–)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Crenshaw High SchoolRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skuespiller, rapper, musiker[4], fjernsynsskuespiller, podkaster, filmskuespiller, stemmeskuespiller, skribent, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Medlem av Body CountRediger på Wikidata
Utmerkelser Grammy Award for Best Rap Performance by a Duo or Group (1990), NAACP Image Award for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series (1996), NAACP Image Award for Outstanding Supporting Actor in a Drama Series (2002)Rediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)Ice-T
SjangerGangster-rap, hiphop, heavy metal, hardcore techno
InstrumentVokal, sang
Stemmetypebaryton
Aktive år1982
PlateselskapCharly Records, Sire
Nettstedhttp://www.icet.com
IMDbIMDb

Han har blitt tildelt flere priser for hans arbeid. I 1991 mottok han en Grammy for Beste rap-opptreden av en duo eller gruppe for sangen «Back on the Block» fra samarbeidsalbumet med samme navn.[5] I 1996 og 2002 vant han NAACP Image Awards' pris for Enestående birolle i en dramaserie for henholdsvis New York Undercover og Spesialavsnittet.[6][7]

PrivatRediger

Marrows foreldre døde tidlig i oppveksten hans. Hans mor døde av et hjerteinfarkt da han gikk i tredje klasse, og hans far døde da han var 13, også av hjerteinfarkt.[8]

Diskografi (utvalg)Rediger

SoloalbumRediger

  • 1987: Rhyme Pays
  • 1988: Power
  • 1989: The Iceberg/Freedom of Speech... Just Watch What You Say!
  • 1991: O.G. Original Gangster
  • 1993: Home Invasion
  • 1996: Ice-T VI: Return of the Real
  • 1999: The Seventh Deadly Sin
  • 2006: Gangsta Rap

Med Body CountRediger

SamarbeidsalbumRediger

  • 1983: Breaking and Entering med The Radio Crew
  • 1988: Rhyme Syndicate Comin' Through med Rhyme $yndicate
  • 1989: Back on the Block (sangen «Back on the Block») med forskjellige artister
  • 2000: Pimp to Eat med Analog Brothers
  • 2004: Repossession med SMG
  • 2008: Urban Legends med Black Ice
  • 2019: The Foundation Album (Legends Recording Group) med forskjellige artister

Filmografi (utvalg)Rediger

FilmerRediger

  • 1984: Breakin' … Rap Talker
  • 1984: Breakin' 2: Electric Boogaloo … Radiotron Rapper
  • 1991: New Jack City … Scotty Appleton
  • 1991: Ricochet … Odessa
  • 1992: Trespass … King James
  • 1993: Who's the Man? … Chauncey «Nighttrain» Jackson
  • 1994: Surviving the Game … Jack Mason
  • 1995: Tank Girl … T-Saint
  • 1995: Johnny Mnemonic … J-Bone
  • 1997: Below Utopia … Jim
  • 1997: Mean Guns … Vincent Moon
  • 1999: Sonic Impact … Agent Taja
  • 1999: The Wrecking Crew … Menace
  • 1999: The Heist … C-Note
  • 1999: Judgment Day … Matthew Reese
  • 1999: Urban Menace … Forteller
  • 1999: Stealth Fighter … Owen Turner
  • 1999: Final Voyage … Josef
  • 1999: Jacob Two Two Meets the Hooded Fang … Justice Rough, The Judge
  • 1999: Corrupt … Corrupt
  • 2000: Leprechaun in the Hood … Mack Daddy O'Nassas
  • 2000: Angrepsplan (The Alternate) … Agent Williams
  • 2001: 3000 Miles to Graceland … Hamilton
  • 2001: 'R Xmas … The Kidnapper
  • 2001: Tara … Grady
  • 2001: Ticker … Terrorist Commander
  • 2001: Ablaze' … Albert Denning
  • 2001: Air Rage … Matt Marshall
  • 2002: On the Edge … Slim Jim
  • 2002: Stranded … Jeffries
  • 2004: Lexie … Rasheed
  • 2005: Tracks … Officer Brian Clark
  • 2010: Reservesnut (The Other Guys) … Forteller
  • 2013: Once Upon a Time in Brooklyn … Tyler Moss
  • 2019: UglyDolls – Perfekt uperfekt … Peggy (stemme)

TVRediger

  • 1983: Fame … Én av «the Enforcers» (Episoden «Break Dance»)
  • 1995: New York Undercover … Danny Up/Danny Cort (Tre episoder)
  • 1996: Swift Justice … Earl Borgese (Episoden «Takin' Back the Street»)
  • 1997: Duckman: Private Dick/Family Man … Taanzi (Episoden «Ebony, Baby»)
  • 19971998: Players … Isaac «Ice» Gregory
  • 1998: Welcome to Paradox … Revell (Episoden «The Winner»)
  • 1998: Exiled … Seymour «Kingston» Stockton (TV-film)
  • 1999: L.A. Heat … Cage (Episoden «Rap Sheet»)
  • 1999: Batman Beyond … Ramrod (Episoden «Splicers»)
  • 1999: VIP (V.I.P) … The Prophet (To episoder)
  • 2000: The Disciples … The Sensei
  • 2000–: Spesialavsnittet (Law & Order: Special Victims Unit) … Detective/Sergeant Odafin «Fin» Tutuola
  • 2005: Lov og orden (Law & Order) … Sergeant Odafin «Fin» Tutuola (Episoden «Flaw»)
  • 2009: The Magic 7 Dr. Scratch (stemme)
  • 20112013: 30 Rock … Sergeant Odafin «Fin» Tutuola (Tre episoder)
  • 20142016: Chicago P.D. … Detective Odafin «Fin» Tutuola (Tre episoder)

BibliografiRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 58220
  2. ^ Filmportal.de, Filmportal-ID 5b1830db3d944d6e8525094262b25fb8, besøkt 9. oktober 2017
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w64b3b9t, besøkt 9. oktober 2017
  4. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 24. juni 2015
  5. ^ «GRAMMY Award Results for Ice-T» (engelsk). Grammy Awards. Besøkt 31. august 2020. 
  6. ^ «Image Awards: And the Winners Are . . .». Los Angeles Times (engelsk). 8. april 1996. Besøkt 31. august 2020. 
  7. ^ «Winners & Nominees». awardsandwinners.com (engelsk). Arkivert fra originalen 10. juli 2020. Besøkt 31. august 2020. 
  8. ^ Tracy Marrow; Douglas Century (2011). Ice: A Memoir of Gangster Life and Redemption—from South Central to Hollywood (engelsk). London; New York City: Oneworld Publications; Ballantine Books. s. 5–13. ISBN 978-0345523280. 

Eksterne lenkerRediger

 Denne musiker- og skuespillerrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.