Husarbeid

hovedtype av husholdsarbeid som omfatter matlaging, oppvask, rydding, rengjøring, vask og stell av tøy og lignende

Husarbeid er én av seks hovedtyper av husholdsarbeid. Husarbeid omfatter matlaging, oppvask, rydding, rengjøring, vask og stell av tøy og lignende. De fem andre hovedtypene av husholdsarbeid er:

  • Omsorgsarbeid
  • Vedlikeholdsarbeid
  • Kjøp av varer og tjenester
  • Annet husholdsarbeid (omfatter annet arbeid som utføres ulønnet for egen eller andres husholdning)
  • Reiser i forbindelse med husholdsarbeid[1]
Et satirisk bilde fra 1901, med tittelen "Ny kvinne - vaskedag".

I det før-industrielle Norge var arbeid utført av en husmor, matmor, en tjenestejente eller andre, ikke avgrenset til hjemmet, men foregikk også for eksempel i et eldhus, i stabburet eller utendørs. Med industrialiseringen og utviklingen av forbrukersamfunnet har det blitt færre oppgaver knyttet til en husholdning.[2] Hvem som utfører husarbeid har også forandret seg. Mødre bruker for eksempel mer tid til yrkesarbeid og mindre til husholdsarbeid enn før, mens for fedre er det motsatt, og på 2000-tallet har endringene vært størst blant småbarnsfedre. I norsk familie- og arbeidsmarkedspolitikk har større likedeling av arbeid ute og hjemme mellom kvinner og menn har vært en viktig målsetting i flere tiår.[3]

Referanser rediger

  1. ^ Ragni Hege Kitterød (9.10.2012). «Fedre deltar mer i husarbeid og omsorg». Samfunnsspeilet, 2012/4. 
  2. ^ Avdem, Anna Jorunn (1952-) (1985). Oppe først og sist i seng: husarbeid i Norge fra 1850 til i dag. Oslo: Universitetsforl. s. 6. ISBN 8200075125. 
  3. ^ Ragni Hege Kitterød (9.10.2012). «Fedre deltar mer i husarbeid og omsorg». Samfunnsspeilet, 2012/4. 

Eksterne lenker rediger