Hilda Margrethe Monsen

Hilda Margrethe Monsen
Født21. desember 1862Rediger på Wikidata
BergenRediger på Wikidata
Død7. november 1949Rediger på Wikidata (86 år)
BergenRediger på Wikidata
Beskjeftigelse SkribentRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

Hilda Margrethe Monsen (født 21. desember 1862 i Bergen, død 7. november 1949 i Bergen[1]) var en norsk forfatter, syerske og søndagsskolelærer som skrev romaner under psevdonymet Hilda Dahl.

FamilieRediger

Hilda Margrethe Monsen var datter av tjenestedreng Mons Monsen, senere gesell og pedell ved Jan Greves private Pigeskole[2], og Gjertrud Elisabeth Jensdatter. Hun var ugift.

Liv og virkeRediger

Hilda Margrethe Monsen hadde et kort og intenst forfatterskap, der hun i tidsrommet 1896-1892 utga syv oppbyggelige romaner under psevdonymet Hilda Dahl, flere av dem med forord ved pastor H. Nøklebye. Identiteten bak psevdonymet Hilda Dahl ble først av forfatteren Elisabeth Aasen, som skrev om henne i boken Kvinners spor i skrift, som utkom i 1896.

Hilda Dahls debutroman het Elisabeth Smith, og ble utgitt i 1986. Boken ble såpass populær at den kom i et nytt opplag to år senere. Dahls romaner er preget av en sterk religiøsitet. Hun er spesielt opptatt av diakonissegjerningen og møtet med døden.[3]

Hilda Margrethe Monsen drev systue i sin bolig i Bergen, og var dessuten søndagsskolelærer i mange år.

BibliografiRediger

  • 1896: Elisabeth, E. Olsens forlag, Bergen (2. opplag 1898)
  • 1896: Solveig Tormodsdatter Birkeli, E. Olsens forlag, Bergen (2. opplag 1898)
  • 1898: Agnes Hjelm, E. Olsens forlag, Bergen
  • 1900: Vilde Roser, E. Olsens forlag, Bergen
  • 1900: Løste Livsgaader, E. Olsens forlag, Bergen
  • 1902: Paa fast Grund, E. Olsens forlag, Bergen
  • 1902: Under Ansvar, E. Olsens forlag, Bergen

ReferanserRediger

  1. ^ Bergens tidende 1984.09.25. Norge, Vestland, Bergen. 1984. 
  2. ^ : Bosted by: 3618 Øvregaden Folketelling 1885 for 1301 Bergen kjøpstad
  3. ^ Aasen, Elisabeth (1986). Kvinners spor i skrift. Oslo: Samlaget. s. 138. ISBN 8252128432. 

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger