Åpne hovedmenyen
Henry King
Født24. januar 1886
Død29. juni 1982 (96 år)
Ektefelle Gypsy Abbott (–1952)
Søsken Louis King
Beskjeftigelse Filmregissør, filmskuespiller, manusforfatter, lyriker
Nasjonalitet USA

Henry King (født 24. januar 1886, død 29. juni 1982) var en amerikansk filmregissør og skuespiller.[1] Kings filmkarriere begynte med stumfilmen og varte seks tiår fram til midten av 1960-tallet. Han regisserte over hundre filmer, hvorav syv ble nominerte til Oscar for beste film.

Innhold

BiografiRediger

Før King begynte med film arbeidet han som skuespiller i rekke teatre, og begynte først å ta små filmroller i 1912. Han regisserte den første filmen i 1915 og vokste til å bli en av de mest kommersielt suksessfylte regissører i Hollywood1920-tallet og 1930-tallet. Han ble nominert til Oscar som beste regissør to ganger, men tapte ved begge anledninger. I 1944 ble han belønnet med den første Golden Globe-prisen for beste regissør med filmen Sangen om Bernadette, basert på en roman av samme tittel av Franz Werfel. To gjengangere i filmene hans var Tyrone Power og Gregory Peck. 20th Century Fox var det filmselskap han arbeidet mest for.

Filmografi som regissørRediger

StumfilmRediger

  • 1915 – Should a Wife Forgive?
  • 1917 – Twin Kiddies
  • 1917 – Told at Twilight
  • 1917 – Sunshine and Gold
  • 1917 – Souls in Pawn
  • 1917 – The Bride's Silence
  • 1917 – Southern Pride
  • 1917 – A Game of Wits
  • 1917 – Styrmanden paa "Sally Ann"
  • 1918 – Bukse-Bobbie
  • 1918 – Powers That Prey
  • 1918 – Hearts or Diamonds?
  • 1918 – Social Briars
  • 1918 – Up Romance Road
  • 1918 – The Locked Heart
  • 1918 – Hobbs in a Hurry
  • 1918 – All the World to Nothing
  • 1918 – King Social Briars
  • 1919 – When a Man Rides Alone
  • 1919 – Where the West Begins
  • 1919 – Brass Buttons
  • 1919 – Some Liar
  • 1919 – A Sporting Chance
  • 1919 – Haunting Shadows
  • 1920 – The White Dove
  • 1920 – Uncharted Channels
  • 1920 – One Hour Before Dawn
  • 1920 – Paa jagt efter en egtemand
  • 1920 – Dice of Destiny
  • 1921 – When We Were 21
  • 1921 – The Mistress of Shenstone
  • 1921 – Salvage
  • 1921 – The Sting of the Lash
  • 1921 – Gutten som ble mann
  • 1922 – The Seventh Day
  • 1922 – Sonny
  • 1922 – Slavegutten
  • 1923 – Fury
  • 1923 – Den hvite nonne
  • 1924 – Romola
  • 1925 – Sackcloth and Scarlet
  • 1925 – Any Woman
  • 1925 – Stella Dallas
  • 1926 – Partners Again
  • 1926 – Ørkenens paradis
  • 1927 – Flammende kjærlighet
  • 1928 – The Woman Disputed
  • 1929 – She Goes to War

LydfilmRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2019. 

Eksterne lenkerRediger