Helen Mirren

Helen Mirren
Helen Mirren-2316.jpg
Født26. juli 1945[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (75 år)
ChiswickRediger på Wikidata
Ektefelle Taylor Hackford (1997–)Rediger på Wikidata
Utdannet ved Middlesex UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller, skuespiller, filmprodusent, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser
13 oppføringer
Oscar for beste kvinnelige hovedrolle (2007), kommandørdame av Order of the British Empire, Theatre World Award (1995)[5], Tony Award for Best Actress in a Play (2015), Fellow of the American Academy of Arts and Sciences, Order of the British Empire, Golden Globe, BAFTA Award for Best Actress in a Leading Role (2006), Volpi-pokalen for beste kvinnelige filmrolle, Screen Actors Guild Award, Emmy-prisen, European Film Award for Best Actress (2007)[6], European Film Academy Achievement in World Cinema Award (2012)[7]Rediger på Wikidata
Aktive år1966
Nettstedhttp://www.helenmirrenofficial.com/
IMDbIMDb

Helen Mirren (født Helen Lydia Mironoff 26. juli 1945 i Hammersmith i London) er en britisk skuespiller. Hun er den eneste som både har spilt rollen som Elisabeth I (TV-serie) og Elisabeth II (film The Queen). Hennes mest profilerte rolle er som politietterforsker Jane Tennison i serien Den mistenkte (Prime Suspect), som ble vist på NRK i Norge.

For sin rolle som Mrs. Wilson i filmen Gosford Park, ble hun i 2001 Oscar-nominert i kategorien beste kvinnelige birolle. Mirren mottok en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle under den 79. Oscar-utdelingen for sin rolle i The Queen.

I 2003 ble Mirren utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire og har således blitt opphøyet i ridderstanden og har rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn.

PersonligRediger

På 1980-tallet var hun samboer med skuespilleren Liam Neeson.[8]

I desember 2011 ledet hun Fredspriskonserten sammen med Rosario Dawson.[9]

Filmografi (utvalg)Rediger

År Tittel Original tittel Rolle
2015 Woman in Gold Woman in Gold Maria Altmann
2006 The Queen The Queen Elisabeth II
2003 Kalenderpikene Calendar Girls Chris Harper
2001 Gosford Park Gosford Park Mrs. Wilson
1979 Caligula Gore Vidal's Caligula Caesonia

ReferanserRediger

  1. ^ nevnt i: Encyclopædia Britannica Online, besøksdato: 9. oktober 2017, oppført som: Dame Helen Mirren, Encyclopædia Britannica Online-ID: biography/Helen-Mirren
  2. ^ nevnt i: Gemeinsame Normdatei, besøksdato: 27. april 2014, tittel: Helen Mirren, referanse-URL: portal.dnb.de
  3. ^ nevnt i: Brockhaus Enzyklopädie, oppført som: Helen Mirren, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id: mirren-helen
  4. ^ nevnt i: Munzinger-Archiv, besøksdato: 9. oktober 2017, oppført som: Helen Mirren, Munzinger IBA: 00000023937
  5. ^ referanse-URL: www.theatreworldawards.org
  6. ^ arkiv-URL: web.archive.org, referanse-URL: www.europeanfilmacademy.org, besøksdato: 31. desember 2019
  7. ^ arkiv-URL: web.archive.org, referanse-URL: www.europeanfilmacademy.org, besøksdato: 17. januar 2020
  8. ^ "Statusen som sexsymbol vil nok følge meg til graven" (11.12.2016) dagbladet.no
  9. ^ "Skuespiller leder Nobelkonserten" (24.11.11) nrk.no

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.