Helen Mirren

Helen Mirren (født Helen Lydia Mironoff 26. juli 1945 i Hammersmith i London) er en britisk skuespiller. Hun er den eneste som både har spilt rollen som Elisabeth I (TV-serie) og Elisabeth II (film The Queen). Hennes mest profilerte rolle er som politietterforsker Jane Tennison i serien Den mistenkte (Prime Suspect), som ble vist på NRK i Norge.

Helen Mirren
Helen Mirren-2208 (cropped).jpg
Født26. juli 1945[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (76 år)
Hammersmith, LondonRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, teaterskuespiller, skuespiller, filmprodusent, filmregissørRediger på Wikidata
Utdannet ved Middlesex UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle Taylor Hackford (1997–)Rediger på Wikidata
Far Basil MirrenRediger på Wikidata
Mor Kitty RogersRediger på Wikidata
Nasjonalitet StorbritanniaRediger på Wikidata
Medlem av American Academy of Arts and SciencesRediger på Wikidata
Utmerkelser
16 oppføringer
Oscar for beste kvinnelige hovedrolle (2007), kommandørdame av Order of the British Empire, Theatre World Award (1995)[5], Tony Award for Best Actress in a Play (2015), medlem av American Academy of Arts and Sciences Fellow, Golden Globe, BAFTA Award for Best Actress in a Leading Role (2006), Volpi-pokalen for beste kvinnelige filmrolle, Screen Actors Guild Award, European Film Award for Best Actress (2007)[6], European Film Academy Achievement in World Cinema Award (2012)[7], Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie (1999), Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie (2006), Primetime Emmy Award for Outstanding Lead Actress in a Miniseries or a Movie (2007), stjerne på Hollywood Walk of Fame, Drama Desk Award for Outstanding Actress in a PlayRediger på Wikidata
Aktive år1966
Nettstedhttp://www.helenmirren.com/
IMDbIMDb

For sin rolle som Mrs. Wilson i filmen Gosford Park, ble hun i 2001 Oscar-nominert i kategorien beste kvinnelige birolle. Mirren mottok en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle under den 79. Oscar-utdelingen for sin rolle i The Queen.

I 2003 ble Mirren utnevnt til Dame Commander av Order of the British Empire og har således blitt opphøyet i ridderstanden og har rett til å føre tiltaleformen dame foran sitt navn.

PersonligRediger

På 1980-tallet var hun samboer med skuespilleren Liam Neeson.[8] Etter at de møtte hverandre under innspillingen av Excalibur – kongens sverd i 1981. Mirren ble en amerikansk statsborger i 2017, og kunne for første gang avlegge en stemme ved det amerikanske valget i 2020. [1]

I desember 2011 ledet Mirren Fredspriskonserten sammen med Rosario Dawson.[9]

Filmografi (utvalg)Rediger

År Tittel Original tittel Rolle
2019 The Good Liar
2016 Collateral Beauty
2015 [[Eye in the Sky]]
2015 Woman in Gold Woman in Gold Maria Altmann
2013 Monsteruniversitetet "Monsters University"
2013 Red 2
2012 [[Hitchcock]] Hitchcock
2010 The Debt
2010 [[The Tempest]]
2010 Red
2009 [[State of Play]]
2006 The Queen The Queen Elisabeth II
2007 National Treasure: Book of Secrets
2005 [[Haikerens guide til galaksen]]
2003 Kalenderpikene Calendar Girls Chris Harper
2001 Gosford Park Gosford Park Mrs. Wilson
1998 Prinsen av Egypt
1994 Kongens galskap
1980 Gangsterkrig
1979 Caligula Gore Vidal's Caligula Caesonia

ReferanserRediger

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, oppført som Dame Helen Mirren, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Helen-Mirren, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, «Helen Mirren», besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000023937, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id mirren-helen[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ www.theatreworldawards.org[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 31. desember 2019[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ arkiv-URL web.archive.org, www.europeanfilmacademy.org, besøkt 17. januar 2020[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ "Statusen som sexsymbol vil nok følge meg til graven" (11.12.2016) dagbladet.no
  9. ^ "Skuespiller leder Nobelkonserten" (24.11.11) nrk.no

Eksterne lenkerRediger

 Denne biografien om en skuespiller er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.