Heart

amerikansk band

Heart er et amerikansk rockeband fra Seattle, USA. Bandet het først Arny, så White Heart og senere når Wilson søstrene ble med Heart.

Heart
Heart-07-28-07.jpg
Utmerkelser Stjerne på Hollywood Walk of FameRediger på Wikidata
OpphavSeattle, USA (1973)
Sjanger RockRediger på Wikidata
Aktive år1973
PlateselskapSony Music, Capitol Records, Columbia Records, Mushroom Records
Nettstedhttp://www.heart-music.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Ann Wilson, Nancy Wilson

Nancy Wilson - Sydney 2011
Ann Wilson - Sydney 2011
For tidsskriftet, se Heart (tidsskrift)

Søstrene Ann Wilson (vokal, fløyte og akustisk gitar) og Nancy Wilson (rytmegitar, leadgitar, akustisk gitar, munnspill, mandolin, keyboard og vokal) er frontfigurene i bandet, etter flere utskiftninger er søstrene de eneste medlemmene som har vært med hele tiden.[1]

BiografiRediger

Debutalbumet Dreamboat Annie kom i 1976 og ble en suksess med sangene "Crazy on You" og "Magic Man". Senere er tittelsporet "Dreamboat Annie" blitt en klassikker fra denne tidsepoken. Musikkstilen var rock, folkrock og også mer akustisk med fløyte og akustisk gitar.[2]

I april 1977 fulgte albumet Magazine som også solgte bra, og i mai 1977 kom albumet Little Queen med sanger som "Barracuda", "Kick It Out" og tittelsporet "Little Queen". Musikkstilen hadde utviklet seg mer mot hardrock.

 
Nancy Wilson - 1978


Dog & Butterfly albumet kom i 1978, her var første siden (dog) litt mer rock enn andre siden (butterfly) som er mer balader.

Med albumene Bébé le Strange i 1980, Private Audition i 1982, Passionworks i 1983 og Heart i 1985 som ble nummer én på Billboard 200 og inneholdt hitlåter som "These Dreams". Nå hadde bandet beveget seg mer bort fra hardrocken og over mot poprock.

Når Bad Animals kom i 1987 var det powerballade stilen som slo an tonen, blant annet med sangen "Alone" som havnet høyt opp på mange hit-lister og gikk helt til topps i USA. I 1990 kom Brigade hvor singelen "All I Wanna Do Is Make Love to You" ble nummer to på Billboard Hot 100.

Så kom albumet Desire Walks On i 1993 og et jule-album Heart Presents a Lovemongers' Christmas i 1998.[3]

På 2000-tallet kom Jupiters Darling i 2004, Red Velvet Car i 2010, Fanatic i 2012 og i 2016 Beautiful Broken hvor albumet hovedsakelig består av nyinnspillinger av sanger fra bandets tidligere album.[4][5][6][7][8][9]

UtmerkelserRediger

Heart musikk krysser flere sjangere og har solgt over 35 millioner plater over hele verden, de har hatt 20 topp førti singler og syv topp-10 album, og mottatt fire Grammy-nominasjoner.

Bandet hadde singler og topp ti album på Billboard-hitlistene på 1970-, 1980-, 1990- og 2010-tallet.

Heart ble i 2008 rangert som nummer 57 på VH1s "100 Greatest Artists of Hard Rock", og Ann og Nancy Wilson ble rangerte nummer 40 (i 1999) på VH1s "100 Greatest women in rock and roll". Ann Wilson ble rangert i Hit Paraders 2006 "Greatest Heavy Metal Vocalists of All Time" på nummer 78. I 2009 ble Wilson-søstrene tildelt ASCAPs Founders Award i anerkjennelse for karrieren som låtskrivere.

I 2011 fikk Heart sin første nominasjon til Rock and Roll Hall of Fame. Når de ikke kom inn ble bandet nominert igjen året etter, de kom inn dette året for Rock and Roll Hall of Fame 2013. Deres Hall of Fame side beskriver Wilson søstrene som de første kvinnene som fronter et hardrock-band og som pionerer, "... de inspirerer kvinner til å plukke opp en elektrisk gitar eller starte band". Ann og Nancy Wilson ble også hedret med en stjerne på Hollywood Walk of Fame i 2012 . [10][11][12][13]

Lzzy Hale fra Halestorm sa at "Heart var det første kvinnelige frontbandet jeg hørte og ble påvirket av", hun sa videre at "jeg hørte Heart, å være jente å synge sånn går faktisk an".[14]

En film om søstrene er på trappene opplyses det.[15][16]

Ann og Nancy Wilsons solokarriererRediger

Ann Wilson har parallelt med Heart turnert og gitt ut to soloalbum, Hope & Glory i 2007 og Immortal i 2018.[17]

Nancy Wilson har også gitt ut to soloalbum, Live from McCabe's Guitar Shop i 1999 og Baby Guitars i 2009. I tillegg vil hun gi ut You and Me' senere i 2021. Hun har også laget en del film-musikk som Say Anything... (1989), Almost Famous (2000), Vanilla Sky (2001), Elizabethtown (2005) og hovedtema til Jerry Maguire i 1995. Hun har mottatt flere utmerkelser for dette.

DiskografiRediger

Studioalbum
Utgitt Tittel Sertifisering USA Sertifisering Canada
1976 Dreamboat Annie Platinaplate 2 x Platinaplate
1977 Little Queen 3 x Platinaplate 2 x Platinaplate
1978 Dog & Butterfly 2 x Platinaplate Platinaplate
1978 Magazine Platinaplate Platinaplate
1980 Bebe Le Strange Gullplate Platinaplate
1982 Private Audition
1983 Passionworks
1985 Heart 5 x Platinaplate 6 x Platinaplate
1987 Bad Animals 3 x Platinaplate 4 x Platinaplate
1990 Brigade 2 x Platinaplate 5 x Platinaplate
1993 Desire walks on Gullplate Gullplate
2004 Jupiter's Darling
2010 Red velvet car
2012 Fanatic
2016 Beautiful Broken
Konsertalbum
Utgitt Tittel Sertifisering RIAA
1980 Heart Greatest Hits Live 2 x Platinaplate
1991 Rock the house! Live
1995 The Road Home Gullplate
2007 Dreamboat Annie Live
2013 Stairway to Heaven - Live at the Kennedy Center Honors
2014 Fanatic Live from Cæesars Colosseum
2014 Heart & Friends - Home for the Holidays
2016 Strange Night
2016 Live At the Royal Albert Hall
2018 Heart - Live at Veterans Memorial Coliseum, 5/12/1989
2019 Live in Atlantic City
2019 Burning Up Bosten - Live 1979
Samlealbum
Utgitt Tittel Sertifisering RIAA
1997 These Dreams: Greatest Hits
1998 Greatest Hits
2000 Greatest Hits 1985-1995 Gullplate
2001 Ballads: The Greatest Hits
2002 The Essential Heart Gullplate
2006 Love Songs
2008 Playlist: The Very Best of Heart
2012 Strange Euphoria
2013 Icon

MedlemmerRediger

Dagens medlemmerRediger

Tidslinje medlemmerRediger

ReferanserRediger

  1. ^ «Heart - Bellevue, Washington (1965-Present) - Band #29 at PNWBands.com». pnwbands.com. Besøkt 14. mars 2021. 
  2. ^ «Dreamboat Annie - Heart | Credits | AllMusic». web.archive.org. 8. juli 2015. Besøkt 14. mars 2021. 
  3. ^ «Heart - Music Biography, Credits and Discography : AllMusic». web.archive.org. 28. juni 2012. Besøkt 14. mars 2021. 
  4. ^ «All Hail Hair Metal Heart». PopMatters (engelsk). 5. august 2015. Besøkt 14. mars 2021. 
  5. ^ Haller, Val (16. oktober 2012). «If You Like Heart’s Hard Rock. . . (Published 2012)». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 14. mars 2021. 
  6. ^ Kreps, Daniel; Kreps, Daniel (11. februar 2019). «Heart Reunite for All-Star 'Love Alive' Summer Tour». Rolling Stone (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  7. ^ «Artist Search for "heart"». AllMusic (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  8. ^ January 15, Billy DukesPublished:; 2013. «Heart, 'Stairway to Heaven' – Song Review». Ultimate Classic Rock (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  9. ^ «Heart Official Website». www.heart-music.com (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  10. ^ Greene, Andy; Greene, Andy (11. desember 2012). «Heart on Their Hall of Fame Induction: 'We Weren't Sure It Was Real'». Rolling Stone (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  11. ^ «Heart». Billboard. Besøkt 14. mars 2021. 
  12. ^ «Heart». Hollywood Walk of Fame (engelsk). 25. oktober 2019. Besøkt 14. mars 2021. 
  13. ^ «VH1 Counts Down the '100 Greatest Artists of Hard Rock' In Five-Hour,... -- re> NEW YORK, Nov. 1 /PRNewswire/ --». web.archive.org. 25. oktober 2012. Besøkt 14. mars 2021. 
  14. ^ August 2018, Lzzy Hale02. «Why I love Heart, by Halestorm's Lzzy Hale». Classic Rock Magazine (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  15. ^ «Film om Heart-søstrene er på trappene». www.msn.com. Besøkt 30. november 2020. 
  16. ^ «Ann Wilson confirms Heart movie biopic is in the works». Planet Rock (engelsk). Besøkt 14. mars 2021. 
  17. ^ «Ann Wilson Biography - Facts, Birthday, Life Story - Biography.com». web.archive.org. 6. oktober 2012. Besøkt 14. mars 2021. 

Eksterne lenkerRediger