Åpne hovedmenyen
Håkan Nesser
Hakan Nesser02 (cropped).jpg
Født21. februar 1950[1][2] (69 år)
Kumla
Utdannet ved Uppsala universitet
Beskjeftigelse Skribent, manusforfatter
Nasjonalitet Sverige
Utmerkelser Glassnøkkelen (2000), SKTFs pris-årets forfatter (2002), Palle Rosenkrantz-prisen (2014), Den finske krimprisen (2002), Ripper Award (2010)

Håkan Nesser (født 21. februar 1950 i Kumla, Örebro län (Närke)) er en svensk forfatter. Hans kriminalromaner om den svært menneskelige førstebetjenten Van Veeteren og hans medarbeidere er oversatt til mer enn 20 språk.

Nesser vokste opp i Närke, og har arbeidet som lærer på videregående skole i Uppsala, og har gitt ut en lang rekke bøker siden debuten med boken Koregrafen i 1988. Har vært bosatt i New York og senere i London.

BibliografiRediger

Førstebetjent Van VeeterenRediger

  • Det grovmaskige nätet (1993)
  • Borkmanns punkt (1994)
  • Återkomsten (1995)
  • Kvinne med födelsemärke (1996)
  • Kommissarien och tystnaden (1997)
  • Münsters fall (1998)
  • Carambole (1999)
  • Ewa Morenos fall (2000)
  • Svalan, katten, rosen, döden (2001)
  • Fallet G (2003)
  • De vänsterhäntas förening, roman där både Van Veeteren och Barbarotti medverkar (2018) - norsk utgave: De venstrehendtes forening (2019)

AndreRediger

  • Koreografen (1988)
  • Barins triangel (1996)
  • Ormblomman från Samaria, kriminalnovelle (1997)
  • Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö (1998)
  • Flugan och evigheten (1999)
  • Kära Agnes! (2002)
  • och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla (2002)
  • Skuggorna och regnet (2004)
  • Från Doktor Klimkes horisont (2005)
  • Sanningen i fallet Bertil Albertsson? (2008) (Handler om mordgåten i «Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö»
  • Maskarna på Carmine Street (2009)
  • Villrosen (1999)
  • Hur jag tillbringar mina dagar och mina nätter, novelle (2010)
  • Himmel över London, experimentroman (2011)
  • Herr Kadar, novelle (2012)
  • Levande och döda i Winsford (2013)[3]
  • Straff, roman (2014)
  • Elva dagar i Berlin, roman (2015)
  • Nortons filosofiska memoarer, hundebok (2016)
  • Eugen Kallmanns ögon, roman (2016)

Barbarotti-serienRediger

  • Människa utan hund (2006) - norsk utgave: Menneske uten hund (2006)
  • En helt annan historia (2007) - norsk utgave: En helt annen historie (2007)
  • Berättelse om herr Roos (2008) - norsk utgave: Beretningen om herr Roos (2009)
  • De ensamma (2010) - norsk utgave: De ensomme (2011)
  • Styckerskan från Lilla Burma (2012) - norsk utgave: De sørgende (2013)
  • De vänsterhäntas förening, roman där både Van Veeteren och Barbarotti medverkar (2018) - norsk utgave: De venstrehendtes forening (2019)

Priser (utvalg)Rediger

ReferanserRediger

  1. ^ Discogs, 9. okt. 2017, Håkan Nesser, 905133
  2. ^ Internet Movie Database, 21. jul. 2015, nm0626505
  3. ^ «Böcker-Håkan Nesser». www.nesser.se. Besøkt 4. august 2016. 

Eksterne lenkerRediger