Guy de Maupassant

Henri René Albert Guy de Maupassant (født 5. august 1850, død 6. juli 1893) var en fransk forfatter. Han var først og fremst en novellekunstens mester. Mellom 1880 og 1890 var Maupassant svært produktiv; i denne perioden skrev han seks romaner og 300 noveller.

Guy de Maupassant
Maupassant par Nadar.jpg
FødtHenry-René-Albert-Guy de Maupassant
5. aug. 1850[1]Rediger på Wikidata
Dieppe[2], Tourville-sur-ArquesRediger på Wikidata
Død6. juli 1893[1][3]Rediger på Wikidata (42 år)
Passy, Den tredje franske republikkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Novelleforfatter, dramatiker[4], journalist, romanforfatter, skribent[5][6][7], forfatter, lyrikerRediger på Wikidata
Utdannet ved Lycée Henri IV (1859–), Lycée Pierre-Corneille (18681869)Rediger på Wikidata
Ektefelle ingenRediger på Wikidata
Far Gustave de MaupassantRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Cimetière du MontparnasseRediger på Wikidata
MorsmålFransk
SpråkFransk[8]
Utmerkelser Vitet PrizeRediger på Wikidata
PseudonymJoseph Prunier, Guy de Valmont, Maufrigneuse
PeriodeRealisme
SjangerRoman
Debuterte1880
Aktive år1880
Påvirket avHonoré de Balzac, Émile Édouard Charles Antoine Zola
IMDbIMDb
Signatur
Guy de Maupassants signatur

Maupassant var en protégé av Gustave Flaubert og hans fortellinger er karakterisert av økonomisk stil og effektiv, uanstrengt dénouements (dramatisk struktur). Mange av hans fortellinger har bakgrunn i den fransk-prøyssiske krig på 1870-tallet. Maupassant beskrev krigens utnytting av uskyldige sivile som ble dratt inn i hendelser utenfor deres kontroll og hvordan de ble varig endret av sine opplevelser. I tillegg til sin store samling med noveller og korte fortellinger, seks romaner, utga han tre reiseskildringer, og et bind med poesi. Han utga sin første fortelling, «Boule de Suif» i 1880, og den er fortsatt betraktet som hans mesterverk.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Da Guy de Maupassant var elleve år gammel, og broren Hervé fem år gammel tok moren ut separasjon etter å ha lidd seg gjennom et voldelig ekteskap. På den tiden ble kvinner som brøt ut av ekteskapet uglesett av omgivelsene. Brødrene ble boende hos moren i Normandie, og hun ble den viktigste rollemodellen til den unge Gustave. Hun var uvanlig belest, og hadde en forkjærlighet for klassisk litteratur, ikke minst for Shakespeare.

Landskapet rundt deres nye hjem er kjent for klippeformasjonene omkring Étretat. Naturen der fascinerte ham sterkt. Da Gustave var blitt tretten sendte moren de to guttene på skole i Rouen, slik at de kunne få en solid klassisk utdannelse. Allerede da var Gustave de Maupassant i mot religion – derimot likte han poesi og teater – og han gjorde opprør mot skolens kristne verdisyn, regler og rigide disiplin. Året før han skulle ta fatt på avgangsåret ble han utvist fra skolen i Rouen.

Han tok studenteksamen i 1870, da den fransk-preussiske krig brøt ut, og deltok som frivillig i hæren.

Etter krigen flyttet han i 1871 til Paris og virket som tjenestemann, først i marineministeriet, senere i undervisningsministeriet. Han sluttførte aldri sine juridiske studier og vantrivdes også med sine embetsmannstjenester. Derimot hadde han et rikt selskapsliv og tilbragte mye tid hos kvinner, ikke minst på bordell.

ForfatterRediger

Maupassants litterære karriere skjøt fart da den kjente forfatteren Gustave Flaubert viste interesse for hans tekster. Gjennom Flauberts kontakter ble Maupassant knyttet til mange kjente representanter innen den realistiske og naturalistiske skole, blant dem forfattere som Émile Zola, Ivan Turgenjev og Henry James. Gjennom Flaubert tok Maupassant sikte på iakttagelsens små detaljer i skrivingen, selv om hant skisserte sine handlinger mer sparsommelig med et minimum av interiører og eksteriører.

Maupassant er betraktet som en av mange grunnleggere av den moderne novelle. Han kunne skrive en dyktig handlingsgang og ble et forbilde for forfattere som Somerset Maugham og O. Henry. Fortellinger om kostbare smykker, som «La parure», ble etterlignet med en vri av Maugham («Mr Know-All», «A String of Beads») og av Henry James («Paste»).

Ved å ta stikkord fra Honoré de Balzac skrev Maupassant bekvemt både i realistiske som fantastiske sjangre; fortellinger og romaner som henholdsvis «L'Héritage» og Bel-Ami hadde som mål å gjenskape tiden under den tredje franske republikk på realistisk vis, mens mange av hans noveller som for eksempel «Le Horla» og «Qui sait?») beskrev overnaturlige fenomener.

Det overnaturlige hos Maupassant er imidlertid ofte underforstått som et symptom på hovedfigurens engstelige eller plagede sinn. Maupassant var fascinert av den voksende interessen til psykiatri og fulgte de offentlige forelesningene til Jean-Martin Charcot mellom 1885 og 1886.[9] Denne interessen gjenspeiler seg i hans skjønnlitteratur.

Guy De Maupassant er gravlagt i seksjon 26 på kirkegården Cimetière du Montparnasse i Paris.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • 1880: Des vers (diktsamling)
  • 1880: Les Soirées de Médan (novellesamling)
  • 1880: Boule de Suif (novelle)
  • 1881: La Maison Tellier (novellesamling)
  • 1882: Mademoiselle Fifi (novellesamling)
  • 1883: Contes de la bécasse (novellesamling)
  • 1884: Clair de lune (novellesamling)
  • 1883: Une vie (roman)
  • 1884: Miss Harriet (novellesamling)
  • 1884: Les Soeurs Rondoli (novellesamling)
  • 1884: Yvette (novellesamling)
  • 1884: Au Soleil (reiseskildringer)
  • 1885: Contes du jour et de la nuit (novellesamling)
  • 1885: Bel-Ami (roman)
  • 1886: Monsieur Parent (novellesamling)
  • 1886: Toine (novellesamling)
  • 1886: La Petite Roque (novellesamling)
  • 1887: Mont-Oriol (roman)
  • 1887: Le Horla (novellesamling)
  • 1888: Pierre et Jean (roman)
  • 1888: Sur l'eau (reiseskildringer)
  • 1888: Le Rosier de Madame Husson (novellesamling)
  • 1889: La Main gauche (novellesamling)
  • 1889: Fort comme la mort (roman)
  • 1890: Notre coeur (roman)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 10. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6pc3b3f, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ BeWeb, BeWeB person-ID 1243, besøkt 14. februar 2021[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Library of the World's Best Literature[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ www.nndb.com[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ www.nndb.com[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11915226h; Autorités BnF; besøksdato: 10. oktober 2015; BNF-ID: 11915226h.
  9. ^ Bayard, Pierre (1998): Maupassant, juste avant Freud. Paris: Minuit

Eksterne lenkerRediger