Åpne hovedmenyen
Guy de Maupassant
Maupassant 2.jpg
FødtHenry-René-Albert-Guy de Maupassant
5. august 1850[1][2][3][4]
Dieppe[5], Tourville-sur-Arques
Død6. juli 1893[1][2][3][4] (42 år)
Passy
Gravlagt Cimetière du Montparnasse
Utdannet ved Lycée Henri IV (1859–), Lycée Pierre-Corneille (18681869)
Beskjeftigelse
7 oppføringer
Novelleforfatter, dramatiker, journalist, romanforfatter, skribent[6][7][8], forfatter, lyriker
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Vitet Prize
Perioderealisme
Sjangerroman
Påvirket avHonoré de Balzac, Émile Édouard Charles Antoine Zola
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Guy de Maupassants signatur

Henri René Albert Guy de Maupassant (født 5. august 1850, død 6. juli 1893) var en fransk forfatter. Han var først og fremst en novellekunstens mester. Mellom 1880 og 1890 var Maupassant ekstremt produktiv og skrev seks romaner og 300 noveller.

Maupassant var en protégé av Gustave Flaubert og hans fortellinger er karakterisert av økonomisk stil og effektiv, uanstrengt dénouements (dramatisk struktur). Mange av hans fortellinger har bakgrunn i den fransk-prøyssiske krig på 1870-tallet, beskrev krigens unyttighet og uskyldige sivile som ble dratt inn i hendelser utenfor deres kontroll og varig endret av sine opplevelser. I tillegg til sin store samling med noveller og korte fortellinger, seks romaner, utga han tre reiseskildringer, og et bind med poesi. Han utga sin første fortelling, «Boule de Suif» i 1880, og den er fortsatt betraktet som hans mesterverk.

Liv og virkeRediger

BakgrunnRediger

Guy de Maupassant vokste opp hos sin fraskilte mor i Normandie, i det for sine klippeformasjoner kjente stedet Étretat, der naturen fascinerte ham svært. Maupassant hatet religion allerede i skoletiden, men han likte dikt og teater. Han tok studenteksamen i 1870, da den fransk-preussiske krig brøt ut, og deltok som frivillig i hæren.

Etter krigen flyttet han i 1871 til Paris og virket som tjenestemann, først i marineministeriet, senere i undervisningsministeriet. Han sluttførte aldri sine juridiske] studier og vantrivdes også med sine embetsmannstjenester. Derimot hadde han et rikt selskapsliv og tilbragte mye tid hos kvinner, ikke minst på bordell.

ForfatterRediger

Maupassants litterære karriere skjøt fart da den kjente forfatteren, morens familiebekjent Gustave Flaubert viste interesse for hans tekster. Gjennom Flauberts kontakter ble Maupassant knyttet til mange kjente representanter innen den realistiske og naturalistiske skole, blant dem forfattere som Émile Zola, Ivan Turgenjev og Henry James. Gjennom Flaubert tok Maupassant sikte på iakttagelsens små detaljer i skrivingen, selv om Maupassant skisserte sine handlinger mer sparsommelig med et minimum av interiører og eksteriører.

Maupassant er betraktet som stamfar til den moderne novelle. Han kunne skrive en dyktig handlingsgang og ble et forbilde for forfattere som Somerset Maugham og O. Henry i dette henseende. Hans fortellinger om kostbare smykker, som «La parure», ble etterlignet med en vri av Maugham («Mr Know-All», «A String of Beads») og av Henry James («Paste»).

Ved å ta stikkord fra Honoré de Balzac skrev Maupassant bekvemt i både realistiske som fantastiske sjangre; fortellinger og romaner som henholdsvis «L'Héritage» og Bel-Ami hadde som mål å gjenskape tiden under den tredje franske republikk på realistisk vis, mens derimot mange av hans noveller (eksempelvis «Le Horla» og «Qui sait?») beskrev åpenbart overnaturlige fenomener.

Det overnaturlige hos Maupassant er imidlertid ofte underforstått som et symptom på hovedfigurens engstelige eller plagede sinn. Maupassant var fascinert av den voksende interessen til psykiatrien og fulgte de offentlige forelesningene til Jean-Martin Charcot mellom 1885 og 1886.[9] Denne interessen er reflektert i hans skjønnlitteratur.

Guy De Maupassant er gravlagt i seksjon 26 ved kirkegården Cimetière du Montparnasse i Paris.

Bibliografi (utvalg)Rediger

  • Des vers (1880)
  • Les Soirées de Médan (1880)
  • Boule de Suif (1880)
  • La Maison Tellier (1881)
  • Mademoiselle Fifi (1882)
  • Contes de la bécasse (1883)
  • Clair de lune (1883)
  • Une vie (1883)
  • Miss Harriet (1884)
  • Les Soeurs Rondoli (1884)
  • Yvette (1884)
  • Au Soleil (1884)
  • Contes du jour et de la nuit (1885)
  • Bel-Ami (1885)
  • Monsieur Parent (1885)
  • Toine (1886)
  • La Petite Roque (1886)
  • Mont-Oriol (1887)
  • Le Horla (1887) / Horla
  • Pierre et Jean (1888)
  • Sur l'eau (1888)
  • Le Rosier de Madame Husson (1888)
  • La Main gauche (1889)
  • Fort comme la mort (1889)
  • Notre coeur (1890)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 9. apr. 2014
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb11915226h
  3. ^ a b Filmportal.de, 9. okt. 2017, Guy de Maupassant, 489d9e1ce4c347719e3b7d1e8585e04c
  4. ^ a b Internet Speculative Fiction Database, 9. okt. 2017, Guy de Maupassant, 1958
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 10. des. 2014
  6. ^ http://www.nndb.com/lists/505/000063316/
  7. ^ http://www.nndb.com/edu/950/000162464/
  8. ^ http://www.nndb.com/edu/749/000068545/
  9. ^ Bayard, Pierre (1998): Maupassant, juste avant Freud. Paris: Minuit

Eksterne lenkerRediger