Gaustadbekkdalen

strøk i Oslo

Gaustadbekkdalen er et strøk i bydel Nordre Aker i Oslo. Gaustadbekkdalen er avgrenset av Ring 3 i nord, Vestgrensa / t.o.m Trimveien i øst, Sognsvannsbekken i vest, og Sognsvannsbanen og Rasmus Winderens vei i sør. Dermed grenser strøket til Gaustad i nord, Sogn i øst, Blindern i sørøst, og Vinderen i sør og vest, der strøket slutter ved Blindern stasjon.

Gaustadbekkdalen
Ole-Johan Dahls hus til UiO
Basisdata
BydelBydel Nordre Aker
KommuneOslo
Grenser tilGaustad, Sogn, Blindern, Vinderen
Innbyggeremin. 60[1]
Arbeidsplasserca 4000 (inkludert studenter)
NavnebakgrunnBekken i dalsøkket
Beliggenhet
Kart
Gaustadbekkdalen
59°56′42″N 10°43′14″Ø

UiO og forskning er svært rådende i Gaustadbekkdalen, området ble allerede i 1952 gjennom et vedtak i Stortinget båndlagt til forskning og undervisning.

Navn og geografi rediger

Gaustadbekkdalen er et dalsøkk som ligger sør for det gamle Gaustadjordet, og naturlig nok ved Gaustadbekken. Det er over femti år siden sist Gaustadbekken gikk over bakken, men denne skal frem igjen til overflaten i forbindelse med 2010-byggeprosjektet (se avsnitt lenger nede).

Bebyggelse rediger

Området består av anlegg for forskning og undervisning. I dag er rundt en tredel av Norges samlede forsknings- og utviklingsressurser lokalisert i området.[2]

Så langt er fire bygg/komplekser bygget, alle ligger sør for Problemveien:

Området har også sin egen t-banestasjon og trikkeholdeplass, naturlig nok oppkalt etter Forskningsparken: Forskningsparken stasjon. Helt i strøkgrensene finner man også Blindern t-banestasjon og Gaustadalléen holdeplass for trikk.

Videre utbygging rediger

Det nye forsknings- og undervisningsbygget for livsvitenskap, kjemi og farmasi på UiO skal bygges her f.o.m 2016, og blir på 66.000 kvadratmeter Norges største universitetsbygg[3]. De samlede kostnadene frem til byggestart i 2016 anslås til 200 millioner kroner, mens totalkostnadene blir 3,5 milliarder kroner.

Studentvelferd rediger

Helt i nordøst (i Trimveien) har studentene hatt velferdstilbud siden siste halvdel av 90-tallet. Her finner man idrettsbygget Domus Athletica (1996) som ga navn til Trimveien, og Vestgrensa studentby (1999).

Referanser rediger

Eksterne lenker rediger