Forræder (TV-serie)

norsk tv-program

Forræder er et norsk realityprogram som hadde premiere 9. september 2022TV 2 og TV 2 Play.[1][2] Konseptet er at kjendiser skal flytte inn i en villa og løse en rekke oppdrag og utfordringer for å vinne en stor premie. Men tre i gruppen er valgt ut til å være «forrædere», og «forræderne» har i oppdrag å villede og eliminere folk i gruppen.[3] Fremantle[4] produserer serien i Norge for TV2, fra sesong 3 overtok produksjonsselskapet Monster som eies av Fremantle. Programmet er basert på tv-formatet De Verraders (The Traitors), som ble vist på RTL i Nederland første gang i 2021. Det finnes lokale versjoner av serien mange steder i verden, og formatet distribueres av All3Media.[5]

Forræder
Generell informasjon
Prod.landNorge
Sendeår2022
Sesonger3 (2023)
SpråkNorsk
Basert påDe Verraders / The Traitors
Foran kamera
ProgramlederMads Hansen
Bak kamera
Prod.selskapFremantle Norge (sesong 1 og 2), deretter Monster – et Fremantle selskap
Sending
Periode9. sept. 2022
TV-kanalTV 2 Direkte og TV 2 Play
Eksterne lenker
IMDb

Spillmester og programleder for serien er Mads Hansen.[6]

Villa Midtåsen i Sandefjord ble brukt som innspillingssted for den første og den tredje sesongen av Forræder.
Kongsvinger festningKongsvinger ble brukt som innspillingssted for den andre sesongen av Forræder.

Roller rediger

De lojale rediger

De lojale er i flertall i spillet. Målet til de lojale er å forvise alle forræderne og stå igjen til slutt. De lojale vet ikke hvem som er lojale og hvem som er forrædere.

Forræderne rediger

Forræderne velges ved trekning og utnevnes ved spillets start. Forræderne er i mindretall, men vet hvem hverandres identitet er. De kan ikke avsløre seg selv.

Målet til forræderne er å manipulere og forvirre de lojale og stå igjen til slutt.

Spilleregler rediger

I hver episode skal spillerne gjennomføre oppdrag for å samle sølv til premiepotten. Oppdraget skal utføres i samarbeid mellom lojale og forrædere. Sølvet fordeles mellom vinnerne av spillet i spillets siste runde.

Forræderne kan aldri bli flere enn ved spillets start, men blir de færre kan de rekruttere fra de lojale, enten ved å friste eller ved å tvinge.

Friste rediger

Det er spillmesteren som gir muligheten til å friste. Forræderne vil da få valget mellom å friste eller å drepe. Om forræderne velger å friste vil den lojale som fristes motta et brev fra forræderne, og velger selv om den vil godta tilbudet.

Om den lojale aksepterer tilbudet vil den umiddelbart bli forræder og kan ikke angre dette. Det skal ikke drepes denne natten.

Om den lojale avviser tilbudet vil ikke den lojale få vite forrædernes identitet. Det skal ikke drepes denne natten. Forræderne kan kun prøve å friste én lojal per natt. Det kan kun fristes i spillets første fire spillrunder.

Tvinge rediger

Hvis det kun er en forræder igjen, må forræderen tvinge en lojal til å konvertere. Den lojale som blir tvunget må konvertere til forræder.

Forræderne må også drepe noen denne natten. Det kan kun tvinges i spillets første fem spillerunder.

Dødsliste rediger

Dersom dødslisten kommer i spill, vil forræderne plassere tre spillere på dødslisten. Én av disse spillerne vil med høy sannsynlighet bli drept påfølgende spillrunde.

Det finnes måter å overleve dødslisten på:

  • Ved å vinne et skjold er du garantert å overleve dødslisten.
  • Om forræderne ikke er fulltallige og velger å friste framfor å drepe.

Forræderne kan føre seg selv opp på dødslisten, men forrædere kan fortsatt ikke drepe andre forrædere. De må derfor ha minst én lojal igjen på listen for å kunne fullføre dødsliste-drapet. Dette er en taktikk med risiko. Det er opp til spillerne selv å analysere hva som er utfallet av forskjellige taktikker.

Skjoldet beskytter også mot å bli ført opp på dødslisten. Om en spiller med skjold blir ført opp på dødslisten vil den ha kunnskap om dette før denne spilleren fortsetter spillet. Forræderne må da føre opp en ny spiller på dødslisten.

Rådssalen rediger

I hver spillrunde samles alle aktive spillere i rådssalen for å forvise en spiller. Den forviste spilleren er ute av spillet, og skal ikke kommunisere med de gjenværende spillerne. Før det stemmes over hvilken av spillerne som skal forvises, vil det være en åpen diskusjon, der alle spillere kan få muligheten til å påvirke utfallet. Det stemmes ved å skrive ned navnet på den spilleren en ønsker å forvise.

Stemmene kan ikke endres når de har blitt skrevet ned. Stemmene leses opp en etter en på instruks fra spillmester. Hver spiller viser stemme tavla si, navnet det stemmes på sies høyt og spilleren kan rettferdiggjøre eller forklare sin stemme. Spillmesteren vil tydeliggjøre hvilken spiller som har fått flest stemmer.

Spilleren med flest stemmer er øyeblikkelig forvist og ute av spillet. Spilleren må etter beskjed fra spillmesteren reise seg og avsløre sin rolle for de andre spillerne, før denne forlater rådssalen.

Spilleren kan imidlertid ikke avsløre sin rolle i siste spillrunde. Den forviste spilleren skal ikke kommunisere med de gjenværende spillerne etter å ha blitt forvist eller drept. Dette er å betrakte som regelbrudd.

Uavgjort avstemning rediger

Skulle en avstemning ende uavgjort vil følgende protokoll benyttes:

Spillerne med like mange stemmer vil få ett minutt til å overbevise de andre spillerne. Deretter følger en avstemning over kun disse spillerne. Spillerne det stemmes på kan ikke selv delta i denne avstemningen.

Om det blir uavgjort resultat ved avstemning nummer to kan ikke disse spillerne lengre stemmes på. Det vil da gjennomføres en ny avstemning uten disse spillerne. Spillet fortsetter ikke før en vellykket avstemning har funnet sted.

Måter å forlate spillet på rediger

I Forræder er det to måter å forlate spillet på: gjennom forvisning eller eliminering.

  • Forvisning: Å bli forvist av flertallet i Rådssalen. En forvisning skjer hver spillrunde. Hver spiller har én stemme. Spilleren som har flest stemmer etter avstemningen er øyeblikkelig forvist og må avsløre sin rolle i spillet.
  • Eliminering: Å bli eliminert av forræderne. Som regel vil en lojal bli eliminert av forræderne hver natt.

Skjoldrommet og skjold rediger

I Skjoldrommet kan spillerne vinne et skjold. Skjoldet beskytter mot eliminering påfølgende natt, men ikke mot å bli forvist. For å få tilgang til Skjoldrommet må spillerne fortjene sin plass via oppdragene. Det er opp til spilleren som har vunnet skjoldet om den ønsker å avsløre sitt eierskap.

Dolkemiddag og dolken rediger

I oppdrag blir de samme spillerne som får tilgang til skjoldrommet møte i dolkemiddagen. Der må de velge to andre spillere som får spille om dolken. En spiller kan se oppi en eske som enten er tom eller har dolken, og den andre spilleren kan velge om de vil bytte eske eller ikke. Dolken gjør at man har to stemmer i rådsalen. Kun i sesong 2.

Rådssal i siste spillrunde rediger

Det gjenværende antall spillere forviser én spiller. Deretter stemmer spillerne på om de vil avslutte eller fortsette spillet.

  • Om alle spillerne ønsker å avslutte spillet, avsløres rollene for hverandre. Dette initieres av spillmesteren. Har de samme rolle deles sølvet likt mellom spillerne. Har de ulike roller vinner forræderne.
  • Om én eller flere spillere ønsker å fortsette spillet, skal en ny spiller forvises. Den som får flest stemmer er forvist.

Avstemninger gjennomføres til alle gjenværende spillere ønsker å avslutte spillet, eller det er to spillere igjen. Da avslører de gjenværende spillerne sin rolle for hverandre. Dette initieres av spillmesteren.

Har de samme rolle deles sølvet likt mellom spillerne. Har de ulike roller, vinner forræderne. Spillere som blir forvist i siste spillrunde skal ikke avsløre rollen sin.[7]

Deltakere rediger

Sesong 1 (2022) rediger

Navn[8] Alder Kjent som Utfall Hjemsendt Rolle
Cathrine Fossum 44 Programleder Finalist Vinnere Forræder
Karina Hollekim 45 Tidl. freestylekjører og basehopper Finalist Forræder (Ep. 9–10)
Lojal (Ep. 1–8)
Magnus Midtbø 33 Tidl. sportsklatrer Forvist av gruppen Episode 10 Lojal
Christopher Robin Omdahl 30 Programleder og youtuber Forvist av gruppen Episode 10 Lojal
Arman Surizehi 29 Skuespiller Eliminert av forræderne Episode 10 Lojal
Sander «Randulle» Dale 23 Youtuber Forvist av gruppen Episode 9 Lojal
Jonas Lihaug Fredriksen 32 Youtuber Forvist av gruppen Episode 8 Forræder
Kim Johanne Dahl 32 Skuespiller og radiovert Forvist av gruppen Episode 7 Lojal
Sandra Spjelkavik 32 Standup-komiker Eliminert av forræderne Episode 7 Lojal
Jørn Lier Horst 52 Forfatter og tidl. etterforskningsleder Forvist av gruppen Episode 6 Forræder
Emil Iversen 30 Langrennsløper Eliminert av forræderne Episode 6 Lojal
Cengiz Al 24 Skuespiller og danser Forvist av gruppen Episode 5 Lojal
Anne B. Ragde 64 Krimforfatter Eliminert av forræderne Episode 5 Lojal
Erlend Mørch 27 Skuespiller, journalist og komiker Forvist av gruppen Episode 4 Lojal
Tonje Frigstad 22 TV-personlighet Forvist av gruppen Episode 3 Lojal
Katarina Flatland 32 Programleder Eliminert av forræderne Episode 3 Lojal
Christer Falck 52 Programleder og plateprodusent Forvist av gruppen Episode 2 Lojal
Hallvard Flatland 65 Programleder Eliminert av forræderne Episode 2 Lojal
Hina Zaidi 37 Skuespiller Forvist av gruppen Episode 1 Lojal
Kristin Gjelsvik 35 Influenser og realityprofil Eliminert av forræderne Episode 1 Lojal

Sesong 2 (2023) rediger

Navn[9] Alder Kjent som Utfall Hjemsendt Rolle
Aslak Maurstad 31 Skuespiller og gamer Finalist Vinner Forræder (Ep. 3–7)
Lojal (Ep. 1–2)
Evelina Moholt 23 Skuespiller og sanger Finalist Andreplass Lojal
Tarjei Svalastog 24 Danser Finalist Lojal
Victor Sotberg 31 Programleder og youtuber Forvist av gruppen Episode 7 Forræder
Emilie «Emzia» Helgesen 32 Gamer Forvist av gruppen Episode 7 Lojal
Katrine Moholt 49 Programleder Eliminert av forræderne Episode 7 Lojal
Robin «Rob The Sir» Hofset 31 Gamer og youtuber Forvist av gruppen Episode 6 Lojal
Lasse Lindtner 67 Skuespiller Eliminert av forræderne Episode 6 Lojal
Jennie Sofie Lie Pickl 22 Influenser Forvist av gruppen Episode 5 Lojal
Heidi Røneid 40 Journalist og sjakkommentator Eliminert av forræderne Episode 5 Lojal
Torstein Bae 44 Advokat og sjakkspiller Forvist av gruppen Episode 4 Forræder (Ep. 1–4)
Lojal (Ep. 1)
Serhat «Sero» Yildirim 25 Skuespiller Eliminert av forræderne Episode 4 Lojal
Matias Alegria 27 Programleder Forvist av gruppen Episode 3 Lojal
Anne Marie Ottersen 78 Skuespiller Forvist av gruppen Episode 2 Forræder
Margrethe Røed 46 Programleder Eliminert av forræderne Episode 2 Lojal
Abdulhakim «Hkeem» Hassane 25 Artist Forvist av gruppen Episode 1 Lojal

Sesong 3 (2023) rediger

Navn[10] Alder Kjent som Utfall Hjemsendt Rolle
Jon Martin Henriksen 33 Programleder i VGTV Finalist Vinnere Lojal
Marlene Stavrum 28 Komiker og skuespiller Finalist Lojal
Oskar Westerlin 25 Tiktoker og VGTV-profil Forvist av gruppen Episode 12 Forræder (Ep. 11–12)
Lojal (Ep. 1–10)
Eva B. Ragde 60 Kriminaltekniker Forvist av gruppen Episode 12 Lojal
Morten Thoresen 26 Bryter Forvist av gruppen Episode 12 Forræder
Petter «Katastrofe» Kristiansen 34 Artist Forvist av gruppen Episode 11 Lojal
Viggo Venn 34 Klovn Eliminert av forræderne Episode 11 Lojal
Tamanna Agnihotri 26 Programleder i NRK P3 Forvist av gruppen Episode 10 Forræder
Nils Jørgen Kaalstad 44 Skuespiller Eliminert av forræderne Episode 10 Lojal
Frode Grodås 54 Tidligere fotballspiller Forvist av gruppen Episode 9 Lojal
Tom Egeland 63 Forfatter Eliminert av forræderne Episode 9 Lojal
Karianne Amlie 45 Eiendomsmegler og programleder Forvist av gruppen Episode 8 Lojal
Kjersti Grini 51 Tidligere håndballspiller Forvist av gruppen Episode 7 Lojal
Bjørg Thorhallsdottir 48 Kunstner og forfatter Eliminert av forræderne Episode 7 Lojal
Even Northug 27 Langrennsløper Eliminert av forræderne Episode 6 Lojal
Carina Olset 41 Programleder Forvist av gruppen Episode 5 Forræder
David Mokel 19 Tiktoker og influenser Forvist av gruppen Episode 4 Lojal
Michael Andreassen 50 Radioprogramleder Eliminert av forræderne Episode 4 Lojal
Desta Marie Beeder 35 Programleder Forvist av gruppen Episode 3 Lojal
Sunniva Rose 39 Kjernefysiker Eliminert av forræderne Episode 3 Lojal
Fridtjov Såheim 54 Skuespiller Forvist av gruppen Episode 2 Lojal
Marte Bratberg 33 Programleder Eliminert av forræderne Episode 2 Lojal

Priser og nominasjoner rediger

År Utmerkelse Kategori Nominert/vinner Resultat
2023 Gullruten[11] Beste konkurransedrevne reality Forræder Nominert
Beste programleder – underholdning Mads Hansen Nominert
Publikumsprisen Anne B. Ragde Nominert
2024 Gullruten[12][13] Beste programleder – underholdning Mads Hansen Avventer
Beste konkurransedrevne reality Forræder Avventer
Beste casting Solveig Otnes Nominert

Se også rediger

Referanser rediger

  1. ^ «Nytt reality-konsept: Måtte ha flere psykologer». TV2.no. 13. juli 2022. Besøkt 19. august 2022. 
  2. ^ «Anne B. Ragde røper detaljer om reality-deltakelse». TV2.no. 10. august 2022. Besøkt 19. august 2022. 
  3. ^ «Her er deltakerne i TV 2s nye storsatsing «Forræder»». NTB.no. 4. mai 2022. Besøkt 4. mai 2022. 
  4. ^ «FremantleMedia Norge». Fremantle Norge AS. Arkivert fra originalen 7. september 2022. Besøkt 7. september 2022. 
  5. ^ SemiColonWeb. «FormatBiz | All3Media presents a new reality competition The Traitors». www.formatbiz.it (engelsk). Besøkt 7. september 2022. 
  6. ^ «Skal lede nytt psykologisk «reality-spill» på TV 2: – Dette er drømmejobben». TV2.no. 10. mars 2022. Besøkt 4. mai 2022. 
  7. ^ «Spilleregler». TV2.no. Besøkt 30. desember 2022. 
  8. ^ «Disse kjendisene skal være med i TV 2s nye reality-satsning». TV2.no. Besøkt 4. mai 2022. 
  9. ^ «Dette er de nye Forræder-deltakerne». TV2.no. Besøkt 15. februar 2023. 
  10. ^ TV2.no. 12. juni 2023 https://www.tv2.no/underholdning/dette-er-de-nye-forraeder-deltakerne/15794254/. Besøkt 12. juni 2023. 
  11. ^ «Disse er nominert til «Gullruten 2023»». TV2.no (norsk). 17. april 2023. Besøkt 17. april 2023. 
  12. ^ «Gullruten 2024: De nominerte til fagprisene.». rushprint.no. 26. mars 2024. Besøkt 30. mars 2024. 
  13. ^ «Disse er nominert til årets «Gullruten»». tv2.no. 5. april 2024. Besøkt 9. april 2024. 

Eksterne lenker rediger