Finn Alnæs

norsk skribent

Finn Alnæs (født 20. januar 1932 i Bærum, død 3. november 1991Lillehammer) var en norsk forfatter.

Finn Alnæs
Født20. jan. 1932[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
BærumRediger på Wikidata
Død3. nov. 1991[5][2][4]Rediger på Wikidata (59 år)
LillehammerRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Skribent[6], journalistRediger på Wikidata
Utdannet ved Haagaas ArtiumskursusRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Bokhandlerprisen (1969)Rediger på Wikidata

Han var sønn av Else Løchen og Iver Holter Alnæs, sønnesønn av komponisten, pianisten og domorganisten Eyvind Alnæs og oldebarn av slottsforvalter Hjalmar Welhaven. Han tok examen artium ved Haagaas Artiumskursus.

Han debuterte i 1963 med romanen Koloss, som vakte uvanlig stor oppmerksomhet både i Norge og utenlands. Boken vant også en nordisk romankonkurranse. Før sin litterære debut hadde Alnæs studert drama i England og arbeidet som bl.a. skuespiller, journalist, lærer, lastebilsjåfør og sjauer.

Alnæs ble to ganger nominert til Nordisk råds litteraturpris, i 1964 for Koloss og i 1969 for Gemini. I 1993, to år etter forfatterens død, ble Koloss filmatisert. Regi og manus var ved Witold Leszczynski.

BibliografiRediger

  • 1963Koloss ; Brage Bragessons skrift – roman
  • 1968Gemini, – roman
  • 1971Festningen faller – roman
  • 1972På frihetens pinebenk : en prosess – roman
  • 1976Naturkatedral : en opplevelse i ord og bilder
  • 1976Svart snø eller samvern : dokumentarbok fra en brytningstid
  • 1978Musica – roman
  • 1982Dynamis– roman
  • 1992Restdjevelens karneval – roman (posthum)

PriserRediger

ReferanserRediger

  1. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Tsjekkias nasjonale autoritetsdatabase, NKC-identifikator ola2002113847, besøkt 23. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Brockhaus Enzyklopädie, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id alnaes-finn, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Autorités BnF, oppført som Finn Alnaes, BNF-ID 12271700d[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]

LitteraturRediger

Eksterne lenkerRediger


Forrige mottaker:
Astrid Tollefsen
Vinner av Kritikerprisen
Neste mottaker:
Dag Solstad
Forrige mottaker:
Odd Eidem og
Hans Heiberg
Vinner av Bokhandlerprisen
delt med Richard Herrmann

Neste mottaker:
Leif B. Lillegaard
(1981)