Åpne hovedmenyen
Erna Osland
Erna Osland.jpg
Født24. februar 1951 (68 år)
Høyanger
Beskjeftigelse Skribent, tegneserieskaper, barnebokforfatter, lærer
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Sigmund Skard-stipendet (1996), Dammprisen (1991), Skolebibliotekarforeningens litteraturpris (1992), Brageprisen i barne- og ungdomslitteratur (1999)

Erna Osland (født 24. februar 1951) er en norsklærer og barne- og ungdomsbokforfatter.

Osland er fra Høyanger i Sogn og bosatt på Byrknes, i Gulen, i Sogn og Fjordane. Hun skrev norsk hovedfagsoppgave om barnelitteratur, og har undervist i ungdomsskole og videregående. I 1987 debuterte hun med ungdomsromanen Natteramnen.

Hun har mottatt Dammprisen for Reisa til Maria (1991), Skolebibliotekarforeningens litteraturpris 1992 for Kryssord og Reisa til Maria, Kultur- og kirkedepartementets pris for barne- og ungdomslitteratur for Ivar Aasen: ei historie om kjærleik (1996) og Skarpe tenner (2005), Nynorsk barnelitteraturpris for Matti og den store stjernepassaren (1995), Sigmund Skard-stipendet 1996, Sunnmørsprisen for Det sjette grepet (1997), Brageprisen, Norsk litteraturkritikerlags barnebokpris for Salamanderryttaren (1999) og Nynorsk barnelitteraturpris for Nasevis (2013) og for Salamanderryttaren (2000)

BibliografiRediger

  • Natteramnen (ungdom), 1987
  • Frekke Fritjov og jenta med den ovale navlen (barnebok), 1988
  • Noas løve (barnebok), 1989
  • Det sjette grepet (ungdom, illustrert av M.M.Malvin), 1990
  • Bruke havet: pionertid i norsk fiskeoppdrett (fagbok), 1990
  • Kryssord, 1990
  • Reisa til Maria (ungdom), 1991
  • Søte drops og skarpe knivar. Daniella D, ungdomsbok, Damm, 1992
  • Ellinor, ungdomsbok, Samlaget, 1992
  • Svart hane. Daniella D, ungdomsbok, Damm, 1993
  • Ulvens skugge, 1993
  • Tunnelkjøraren/Tunnelkjøreren (ungdom), nynorsk og bokmål, 1993
  • Hauk over hauk (ungdom), nynorsk, 1993
  • Ellinor, 1994
  • Ringar i blod/Ringer i blod (ungdom), 1994
  • I grevens tid. Daniella D, ungdomsbok, Damm, 1994
  • Blindt mysterium (ungdom), nynorsk og bokmål, 1995
  • Matti og den store stjernepassaren (illustrert av Hilde Kramer), 1995
  • Ivar Aasen: ei historie om kjærleik (illustrert av Arild Midthun), 1996
  • Farleg mørker/Farlig mørke (ungdom), nynorsk og bokmål, 1996
  • Det sjette grepet, ungdomsbok, 1997
  • Svimmel, 1997
  • Kattespranget (illustrert av Annette Halvorsen), 1998
  • Sju-ni-tretten (illustrert av Kerstin Fors Skarpaas), 1998
  • Sikkert som S (illustrert av Rolf Jansson), 1998
  • Salamanderryttaren, ungdomsbok, Samlaget, 1999
  • Under påskemånen (illustrert av Kerstin Fors Skarpaas), 2000
  • Ligge på vinden (barnebok), 2000
  • Hår i millionar år, 2000
  • Drømmeprinsen, barnebok, Samlaget, 2000
  • Rid i natt, ungdomsbok, Samlaget, 2001
  • Berre du som veit, 2003
  • Nær nok, 2004
  • Perfekte par, 2005
  • Skarpe tenner, (illustrert av Marvin Halleraker), 2005
  • Du er vel vakker, 2006
  • Den farlege reisa, 2006
  • Godnattboka (medforfatter) eventyr, Skald forlag, 2007
  • Rekneprinsen, barnebok, Samlaget, 2007
  • På liv og død, Gan Aschehoug, 2008
  • Perlepappaen, dramatikk, Transit, 2008
  • Dyrebare venner, (illustrert av Tone Lileng), 2008
  • Den uendelege reisa, eventyr, Samlaget, 2009
  • Eventyrboka (medforfatter) eventyr, Skald forlag, 2009
  • Sov søtt, herr Spiss, eventyr, Mangschou forlag, 2010
  • Brevet frå havet, barnebok, Mangschou forlag, 2010
  • Kyss ein bokstav, barnebok, Skald forlag, 2011
  • Venner med venger, (illustrert av Inger Lise Belsvik), 2012
  • Hør!, barnebok, Aschehoug, 2012
  • Nasevis, (illustrert av Elisabeth Moseng), 2013
  • Anna og Solmann, barnebok, Skald forlag, 2013
  • Under ein stein. Ei bok om små dyr, barnebok, Samlaget, 2014
  • Når det regnar i Afrika (illustrert av Per Ragnar Møkleby), 2015
  • Ta 100 steg og få ein venn, barnebok, Samlaget, 2015
  • Gullfalken. Ni nye eventyr, barnebok, Samlaget, 2016
  • He-he. Ei bok om den livsviktige latteren, sakprosa for barn og ungdom, Samlaget, 2016
  • Bokstavsommaren, barnebok, Samlaget, 2017
  • Bestem deg, Tony T, bestem deg!, barnebok, Samlaget, 2017
  • Vaken? Ei godnattbok om dyr som ikkje søv om natta, sakprosa for barn og ungdom, Samlaget, 2017

KilderRediger

Eksterne lenkerRediger