Erling Rønneberg

norsk politiker

Erling Rønneberg (født 9. september 1923 i Ålesund, død 8. juli 2008 i Ski) var en norsk motstandsmann og SIS-agent under andre verdenskrig. Han var lokalpolitiker for Arbeiderpartiet og ble rådmann i Ski kommune. Av utdannelse var han lektor. Han kom til Ski kommune i 1950 som lektorSørmarka folkehøyskole, hvor han senere også ble rektor. Han var ordfører i Ski kommune fra 1958 til 1963. Hans foreldre var Alf og Anna Rønneberg. Han hadde to brødre, Joachim og Anton.

Erling Rønneberg
Født9. sep. 1923Rediger på Wikidata
Ålesund
Død8. juli 2008[1]Rediger på Wikidata (84 år)
Ski
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Ordfører i Ski Rediger på Wikidata
SøskenJoachim Rønneberg
PartiArbeiderpartiet
NasjonalitetNorge
UtmerkelserSt. Olavsmedaljen med ekegren
King's Medal for Courage in the Cause of Freedom

Familie rediger

Hans farfar var Joachim Holmboe Rønneberg. Hans bror Joachim Rønneberg gjorde tjeneste i kompani Linge.

Andre verdenskrig rediger

I Ålesund var han med på å gi ut illegale aviser. Han dro til Storbritannia og ble opplært som radiotelegrafist i Secret Intelligence Service. I 1944 opprettet han SIS radiostasjonen HagaTorholmen nord for Ålesund.

Etter krigen rediger

I 1949 tok han eksamen i økonomi fra Cambridge. Fra 1964 ble han Ski kommunes første rådmann. Denne stillingen hadde han i 27 år og la i denne perioden fram i alt 21 179 saker til politisk behandling i formannskap og kommunestyre. Dette var en ekspansiv periode for Ski kommune, og innbyggertallet ble fordoblet.

Som pensjonist brukte Rønneberg mye tid på lokalhistorisk arbeid, og han formidlet opplevelser fra andre verdenskrig, hvor han deltok aktivt i motstandskampen, til ungdom i kommunen. For dette arbeidet fikk han Ski kommunes kulturpris i 1999.

Utmerkelser rediger

For sin innsats under andre verdenskrig ble Rønneberg tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren og den britiske King's Medal for Courage in the Cause of Freedom.[2]

Utmerkelser
 
St. Olavsmedaljen med ekegren
 
King's Medal for Courage in the Cause of Freedom

Referanser rediger

  1. ^ www.oblad.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Erling Rønneberg», Aftenposten, 9. september 1983, s. 9.

Kilder rediger

Litteratur rediger