Åpne hovedmenyen
Erik Dammann
Erik Dammann 2011.jpg
Født9. mai 1931 (87 år)
Oslo
Beskjeftigelse Skribent
Nasjonalitet Norge
Utmerkelser Erik Byes Minnepris (2010), Right Livelihood Award (1982)

Erik Dammann (født 9. mai 1931 i Oslo) er en norsk sakprosaforfatter og miljø- og solidaritetsforkjemper, kjent som grunnlegger av Framtiden i våre hender.

I 1974 hoppet Erik Dammann av fra en karriere som markedsføringskonsulent og startet den nå internasjonale bevegelsen Framtiden i våre hender, basert på hans bok av samme navn. Siden har han skrevet 17 bøker utgitt på syv språk om miljø og økonomi, politikk og forandringsstrategier, om livsfilosofi, og om vitenskap og verdensbilder. Han har også skrevet barnebøker og bøker om hans og familiens to lengre opphold blant de innfødte på øya Savaii i Polynesia. I 2005 utga han selvbiografien Kontraster.

Dammann var initiativtaker til forskningsprosjektet Alternativ Framtid (ProSus), til Forum for Systemdebatt, og i 2012 fikk han, med støtte fra Fritt Ord og Miljøverndepartementet, satt i gang den internasjonale økonomikonferansen Krisens Mulighet om behovet for en endret økonomisk verdensorden av hensyn til miljø og klima.

1982 ble Dammann tildelt Den alternative Nobelprisen (The Right Livelihood Award) «...for challenging Western values and lifestyles in order to promote a more responsible attitude to the environment and the third world». Siden er han tildelt OSO Miljøpris (1997), Fritt Ords honnør (1998), ForUMs Hederspris (2007) og Erik Byes Minnepris (2010).

I 2011 ble Damman utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.[1]

Han har vært statsstipendiat siden 1988.

BibliografiRediger

  • 1966 Truls og Tone Tryllepike, På eventyr i virkeligheten, barnebok
  • 1968 Med fire barn i palmehytte. Oversatt til svensk, ungarsk, finsk
  • 1972 Fremtiden i våre hender. Oversatt til svensk, finsk, dansk, engelsk
  • 1972 Adopsjon? (medredaktør og medforfatter)
  • 1974 Ny Livsstil. Om Folkeaksjonen Framtiden i våre Hender. Med rapport fra åpningsmøtet.
  • 1976 Ny livsstil- og hva så?. Oversatt til svensk (Tio steg mot framtiden)
  • 1977 Partiene ved skilleveien (sammen med Jacob Bomann-Larsen)
  • 1978 Dagen er din. Oversatt til svensk
  • 1979 Revolusjon i velstandssamfunnet. Oversatt til svensk og engelsk
  • 1980 Du bestemmer!. Oversatt til dansk
  • 1981 Fritanker. Arikkelsamling
  • 1981 Talofa Samoa!. Oversatt til svensk
  • 1987 Bak tid og rom. Oversatt til dansk og tysk
  • 1989 Pengene eller livet!. Oversatt til svensk.
  • 1998 Bortført reportasjebok(sammen med Ragnhild Dammann)
  • 2005 Kontraster, beretning om et mangfoldig liv (selvbiografi)
  • 2011 Framtidsfrø (bidragsyter)
  • 2014 Verdirevolusjon, debattbok

ReferanserRediger

  1. ^ «Utnevnelse til St. Olavs Orden», kongehuset.no, besøkt 20. juni 2011.

KilderRediger