Elliot Page

canadisk skuespiller og filmprodusent

Elliot Page (født Ellen Grace Philpotts-Page; 21. februar 1987) er en canadisk skuespiller kjent for å ha spilt hovedrollen i filmen Juno og Kitty Pryde i X-Men: The Last Stand. Page ble kjent for prisvinnende roller i filmene Pit Pony og Marion Bridge, samt TV-seriene Trailer Park Boys og Regenesis. I 2008 ble Page nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats som den gravide 16-åringen «Juno» i filmen med samme navn.

Elliot Page
Page i august 2023
FødtEllen Grace Philpotts-Page
21. feb. 1987[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (37 år)
Halifax[1]
BeskjeftigelseFilmskuespiller Rediger på Wikidata
Utdannet vedQueen Elizabeth High School
Shambhala School
Vaughan Road Academy
Halifax Grammar School
EktefelleEmma Portner (–2021)[5]
NasjonalitetCanada
UtmerkelserIndependent Spirit Award for Best Female Lead (2008) (for: Juno)
Satellite Award for Best Actress – Motion Picture (2007) (for: Juno)
Gemini Award (2004)[6]
Canadian Comedy Award for Best Female Performance in a Feature
Time 100 (2024)[7]
Aktive år1997
IMDbIMDb

Page stod offentlig frem som lesbisk kvinne i februar 2014,[8] og som transperson 1. desember 2020. I kunngjøringen 1. desember 2020 ble det også opplyst at han hadde skiftet fornavn til Elliot.

Biografi

rediger

Page ble født og vokste opp i Halifax i Nova Scotia, og gikk på tre forskjellige high schools før avgangseksamen i 2005.

Skuespillerkarrièren startet ved Neptune Theatre School. Som elleveåring fikk Page sin første TV-rolle i TV-filmen Pit Pony. Denne rollen førte til tilbud om flere roller i små canadiske filmer og TV-serier. Seksten år gammel fikk Ellen Page en rolle i en europeisk indiefilm med tittelen Mouth to Mouth.

Ellen Page var gift med koreografen og danseren Emma Portner fra 2018[9] til 2021.

Den 1. desember 2020 stod Page frem som transperson og skiftet fornavn til Elliot.[10]

Utvalgt filmografi

rediger
År Tittel Rolle Merknader
2019 The Umbrella Academy Viktor Hargreeves
2013 The East Izzy
2012 To Rome with Love Monica
2011 Super Libby/Boltie
2010 Inception Ariadne
2009 Whip It Bliss Cavendar
2007 Juno Juno Oscar-nominert
2007 An American Crime Sylvia Likens
2006 X-Men: The Last Stand Shadowcat/Kitty Pryde
2005 Hard Candy Hayley Stark
2004 Wilby Wonderful Emily Anderson
2004 I Downloaded A Ghost Stella Blackstone
2004 Mouth to Mouth Sherry
2002 Marion Bridge Joanie
2001 Trailer Park Boys Treena Lahey TV-serie
1999 Pit Pony Maggie MacLean TV-serie
1997 Pit Pony Maggie MacLean

Referanser

rediger
  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 140717056, besøkt 26. februar 2024[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Munzinger Personen, oppført som Ellen Page, Munzinger IBA 00000030711, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ GeneaStar, oppført som Ellen Page, GeneaStar person-ID pageellen[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Discogs, oppført som Ellen Page, Discogs artist-ID 1038611, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Surprise! Ellen Page Is Married to Emma Portner», verkets språk engelsk, besøkt 1. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Nova Scotia, «Nova Scotia-made Programs Win Gemini Awards», utgitt 15. desember 2004, besøkt 25. mars 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ The Advocate, «Here are the LGBTQ+ people who made this year's TIME100», verkets språk engelsk, besøkt 23. april 2024[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Seth Abramovitch (14. februar 2014). «Ellen Page Comes Out as Gay: 'I Am Tired of Lying by Omission' (Exclusive)». The Hollywood Reporter. Arkivert fra originalen 15. februar 2014. Besøkt 9. desember 2020. «Ellen Page has come out as a gay woman.» 
  9. ^ «Surprise! Ellen Page Is Married to Emma Portner». PEOPLE.com (engelsk). Besøkt 4. juni 2019. 
  10. ^ Aronsen, Anniken (1. desember 2020). «Stjerne står fram som transperson». dagbladet.no (norsk). Besøkt 2. desember 2020. 

Eksterne lenker

rediger