Eiganes og Våland er en bydel i Stavanger med 20 126 innbyggere (2006). Eiganes og Våland bydel består av vestre del av bysenteret og området vestover til Stokkavatnet. Folketilveksten siden år 2000 er på 796 personer eller 4,1 %.

Eiganes og Våland
LandNorges flagg Norge
Areal7,01 km²
Høyde o.h.51 meter
Kart
Eiganes og Våland
58°58′04″N 5°43′01″Ø

Geografi rediger

Bydelens landareal er 7,01 km².

Vålandshaugen (84 moh.) er bydelens høyeste punkt. Her finner vi Vålandstårnet, et utsiktstårn oppført i 1895, med vokterbolig for byens første trykkvannsbasseng. Tidligere stod tårnet "Vålandspibå" her. På Kampen ligger Byhaugen, 76 meter over havet.

Grenser rediger

I nordvest går grensen til Tasta bydel på Kalhammaren, sør for Fortunaveien ved Stemmen idrettsanlegg. Den går videre ved Christian Bjellands gate, langs Lyngveien og opp til Byhaugen for så å fortsette vestover til Litle Stokkavatn og Store Stokkavatn. Sørøst for Store Stokkavatn ligger grunnkretsen Madlaforen/Sandal 2 som tilhører Eiganes og Våland. Bydelsgrensen går ned til riksvei 509 (Madlaveien) i sør, følger denne til Tjensvollkrysset for så å strekke seg over Mosvatnet (den sørlige delen av vatnet tilhører Hillevåg bydel) til Vålandsskogen. På Vålandshaugen avgrenses Eiganes og Våland i sør mot Hillevåg i Folke Bernadottes vei og Arne Garborgs vei. Helt i øst går grensen sør for Solbjørgveien og nord for Frida Hansens vei. Grunnkretsen Solbjørg tilhører Eiganes og Våland bydel.

En del av Stavangers sentrumskjerne ligger i Eiganes og Våland, grunnkretsen Sentrum vest 2. Stavanger domkirke, Byparken, Breiavatnet og Kongsgård videregående skole ligger innenfor bydelens grenser. Det samme gjelder Kongsgårdbakken, Haakon VIIS gate (med unntak av nr. 1) og Olav Vs gate. Grensen mot Storhaug i nordøst går langs Kongsgata og riksvei 444 til Stavanger Museum. Den går så i retning Consul Sigval Bergesens gate nær Hillevågsvatnet.

Delområder og grunnkretser rediger

Grensene for delområdene i Stavanger følger ikke helt grensene for bydelene, men grovt sett kan vi si at Eiganes og Våland er inndelt i disse 4 delområdene:

Det er 36 grunnkretser i bydelen, hvorav 3 ligger utenfor delområdene over : 1 grunnkrets ligger i Bergjeland delområde, 1 i Kvalaberg og 1 i Madlamark.

Bydelen omfatter fire valgkretser: Kampen, Stokka, Eiganes og Våland.

Bydelsutvalg rediger

Eiganes og Våland bydelsutvalg er et politisk utvalg som skal være bindeledd mellom bydelens og byens sentrale organer. Det skal ta initiativ i saker som gjelder bydelen og har uttalerett i en rekke kommunale saker. Utvalget tildeler også midler til det frivillige organisasjonslivet i bydelen.

Utvalget består av 9 medlemmer med varamedlemmer valgt av bystyret.

  • Sammensetning 2015 – 2019[1]

Ap 3, V 1, KrF 1, H 2, FrP 1

    • Leder: Leif Arne Moi Nilsen (FrP)
    • Nestleder: Hege Eriksen Nordbøe (V)

Referanser rediger

  1. ^ «Eiganes og Våland bydelsutvalg - Stavanger kommune». Stavanger kommune. Arkivert fra originalen 21. september 2015. Besøkt 22. oktober 2015. 

Eksterne lenker rediger