Edgar Froese

tysk komponist

Edgar Wilmar Froese (født 6. juni 1944 i Tilsit, Øst-Preussen, død 20. januar 2015 i Wien[8]) var en tysk pionér innen elektronisk musikk, best kjent som en av grunnleggerne av bandet Tangerine Dream.

Edgar Froese
Tangerine-dream-ebw-2 (cropped).jpg
Født6. juni 1944[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Sovetsk, Tyskland[5]Rediger på Wikidata
Død20. jan. 2015[2][3][4][6]Rediger på Wikidata (70 år)
Wien[7]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse Komponist, musiker, filmmusikkomponist, låtskriverRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Medlem av Tangerine DreamRediger på Wikidata
Musikalsk karriere
Sjanger Elektronisk musikkRediger på Wikidata
InstrumentGitar, bassgitar, keyboard, synthesizer, munnspill, mellotron, orgel, piano
Aktive år19642014
PlateselskapVirgin
Nettstedhttp://www.edgarfroese.com
IMDbIMDb
Tidligere band
Tangerine Dream

Etter tidlig å ha vist kunstneriske evner begynte Froese studier i maleri og skulptur ved kunstakademiet i Vest-Berlin. I 1965 dannet han et band kalt The Ones, som spilte standardlåter innen rock og R&B. Da de spilte i Spania ble The Ones invitert til å opptre i Salvador Dalís villa i Cadaqués. Møtet med Dalí hadde stor innflytelse på Froese, og inspirerte han til å forfølge mere eksperimentelle musikalske retninger. The Ones ble oppløst i 1967, etter å ha utgitt kun én singel («Lady Greengrass» / «Love of Mine»).

Etter at han vendte tilbake til Berlin begynte Froese å rekruttere musikere for freerock-bandet som skulle bli til Tangerine Dream.

Solo-diskografiRediger

  • Aqua (1974) utgitt i to versjoner forskjellig redigering og sangrekkefølge, begge i 1974
  • Epsilon in Malaysian Pale (1975) også utgitt som Ypsilon in Malaysian Pale
  • Macula Transfer (1976)
  • Ages (1978) note: CD-utgaven mangler et spor, for å få plass til dette dobbeltalbumet på én CD
  • Stuntman (1979)
  • Electronic Dreams (ca. 1980) samlealbum
  • Solo 1974 – 1979 (1981) samlealbum som inkluderer enkelte remikser og et nytt spor med samme tittel som et tidligere stykke, oppgitt som en nyinnspilling, men fullstendig forskjellig.
  • Kamikaze 1989 (1982) soundtrack for den tyske filmen med Rainer Werner Fassbinder i hovedrollen (1982)
  • Pinnacles (1983)
  • Beyond the Storm (1995) dobbel-CD semi-samlealbum med nye og remiksede spor
  • Introduction to the Ambient Highway (2003) sampler-samlealbum utgitt før serien
  • Ambient Highway, Vol. 1 (2003) semi-samlealbum med nye og remiksede spor
  • Ambient Highway, Vol. 2 (2003) semi-samlealbum med nye og remiksede spor
  • Ambient Highway, Vol. 3 (2003) semi-samlealbum med nye og remiksede spor
  • Ambient Highway, Vol. 4 (2003) semi-samlealbum med nye og remiksede spor
  • Dalinetopia (2004)
  • Ages (2004) delvis gjeninnspilt, remikset versjon av albumet fra 1978, et spor fra originalen utelatt, men ikke det samme som tidligere ble utelatt for CD-utgaven
  • Epsilon in Malaysian Pale (2004) delvis gjeninnspilt, remikset versjon av albumet fra 1975
  • Stuntman (2005) delvis gjeninnspilt, remikset versjon av albumet fra 1979
  • Aqua (2005) delvis gjeninnspilt, remikset versjon av albumet fra 1974
  • Macula Transfer (2005) delvis gjeninnspilt, remikset versjon av albumet fra 1976
  • Pinnacles (2005) delvis gjeninnspilt, remikset versjon av albumet fra 1983, utelater den siste 1/3 av originalen
  • Orange Light Years (2005) dobbel-CD-semi-samlealbum med nye og remiksede spor

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 30. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Filmportal.de, Filmportal-ID df134faa351543938f6245d8d1e0a2f1, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Discogs, Discogs artist-ID 10361, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 15. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Find a Grave, oppført som Edgar Willmar Froese, Find a Grave 141756335, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ exclaim.ca, besøkt 24. januar 2015[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Gregory Adams (23. januar 2015). «R.I.P. Tangerine Dream's Edgar Froese» (engelsk). Exclaim! Music. Besøkt 24. januar 2015. 

Eksterne lenkerRediger