Åpne hovedmenyen
Donald Sutherland
Donald Sutherland Cannes 2016.jpg
Født17. juli 1935[1][2][3][4] (84 år)
Saint John[5]
Ektefelle Lois Hardwick (19591966), Shirley Douglas (19661970), Francine Racette (1972–)
Barn Kiefer Sutherland, Rossif Sutherland, Angus Sutherland, Rachel Sutherland
Utdannet ved London Academy of Music and Dramatic Art, University of Toronto, Victoria University, Victoria College, British Columbia
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Skuespiller, filmskuespiller, stemmeskuespiller, talsperson, filmprodusent, karakterskuespiller, teaterskuespiller, fredsaktivist, fjernsynsskuespiller
Nasjonalitet Canada
Utmerkelser
7 oppføringer
Offiser av Order of Canada, Romy, Primetime Emmy Award for Outstanding Supporting Actor in a Miniseries or a Movie (1995), Teen Choice Award for Best Villain (2014), kommandør av Ordre des Arts et des Lettres, Æres-Oscar (2018), Canada’s Walk of Fame (2000)
Aktive år1963
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Donald McNicol Sutherland (født 17. juli 1935) er en canadisk skuespiller som har en karriere som strekker seg over mer enn 50 år.

Barne- og ungdomsårRediger

Sutherland ble født i Saint John i New Brunswick i Canada og vokste opp i Bridgewater i Nova Scotia. Han fikk sin første deltidsjobb da han var 14 år, som nyhetskorrespondent for den lokale radiostasjonen CKBW Radio i Bridgewater.

Han studerte ved Victoria College ved Toronto Universitet og tok mastergrad både i engineering og drama. Han var i en periode med i en komediegruppe i Toronto, noe som førte til at han endret sine planer om a bli ingeniør. Etter å ha tatt sine to mastergrader reiste han til England for å studere videre ved London Academy of Music and Dramatic Art (LAMDA).

SkuespillerkarriereRediger

Tidlig på 1960-tallet fikk han mindre roller i britisk film og fjernsyn. Etter hvert ble rollene mer betydelige som i skrekkfilmen Castle of the Living Dead med Christopher Lee i 1964 og Dr. Terror's House of Horrors (1965). Den første store suksessen kom i forbindelse med tre krigsfilmer: The Dirty Dozen i 1967 med Lee Marvin og Charles Bronson, i rollen som kaptein Benjamin Franklin «Hawkeye» Pierce i Robert Altmans M*A*S*H (1970) og som stridsvognkommandøren sersjant Oddball i Kellys helter med Clint Eastwood og Telly Savalas.

Sutherland og Jane Fonda innledet et forhold under innspillingen av den Oscarbelønte detektivthrilleren Klute i 1971. I tillegg til å ha et forhold både på og utenfor lerretet, utviklet Sutherland og Fonda også et profesjonelt samarbeid da de produserte og spilte i antikrigsfilmen F.T.A. (1972), som består av en rekke sketsjer som utspilles utenfor amerikanske troppebaser rundt Stillehavet, samt intervjuer med amerikanske soldater i aktiv tjeneste i Vietnam.

Sutherland fikk en rekke tilbud om hovedroller utover hele 1970-tallet, og han spilte i skrekkfilmen Don't Look Now (1973), krigsfilmen The Eagle Has Landed (1976) og sci-fi filmen Invasjon fra rommet (1978) (med Brooke Adams og Jeff Goldblum). Han har også hatt kritikerroste roller i Bernardo Bertoluccis 1900 fra 1976 og den Oscarbelønte Ordinary People (med Mary Tyler Moore og Tinothy Hutton) fra 1980. På 1980- og 1990-tallet vakte rollene og filmene Sutherland spilte i, ikke samme oppmerksomhet som før – med noen unntak, som apartheiddramaet A Dry White Season fra 1989 (med Marlon Brando og Susan Sarandon), thrilleren Backdraft fra 1991 (med Kurt Russel og Robert De Niro) og i Six Degrees of Separation (1993) (med Stockard Channing og Will Smith).

I Oliver Stones J.F.K. – saken fortsetter spilte Sutherland en mystisk etterretningsoffiser som uttaler seg om kontakter til forsvarsindustrien, i forbindelse med mordet på Kennedy. På 2000-tallet har Sutherland gjort seg bemerket i rollen som presten Monroe i filmen Cold Mountain (2003), i nyinnspillingen av The Italian Job (2003) og i Pride and Prejudice (2005). I den sistnevnte filmen, som var basert på Jane Austens roman av samme navn, spilte han hovedrollen mot Keira Knightley.

Sutherlands karakteristiske stemme har blitt brukt i en rekke reklamefilmer og radioreklamer, blant annet for Volvo.

I 2019 ble han forfremmet til companion av Order of Canada.[6]

PrivatlivRediger

Fra 1959 var Sutherland gift med Lois Hardwick. De ble skilt i 1966. Sutherland var så gift med skuespilleren Shirley Douglas, datter av den canadiske politikeren Tommy Douglas, fra 1966 til 1970. Sammen fikk de datteren Rachel og sønnen Kiefer; sistnevnte har selv etablert seg som skuespiller og regissør og er kanskje best kjent for sin rolle i TV-serien 24.

Tidlig på 1970-tallet hadde Sutherland et forhold til Jane Fonda. Han møtte sin nåværende kone, den fransk-canadisk skuespilleren Francine Racette under innspillingen av dramaet Alien Thunder. Med sin tredje kone har han fått tre sønner, som alle har fått navn etter regissører foreldrene har arbeidet for: Roeg f. 1974, Rossif f. 1978 og Angus Redford f. 1979.

FilmografiRediger

1960-tallet

  • Castle of the Living Dead (1964)
  • Dr. Terror's House of Horrors (1965)
  • Die! Die! My Darling! (1966)
  • The Bedford Incident (1965)
  • Promise Her Anything (1966)
  • The Dirty Dozen (1967)
  • The Sunshine Patriot (1968)
  • The Split (1968)
  • Interlude (1968)

1970-tallet

1980-tallet

1990-tallet

2000-tallet

ReferanserRediger

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 26. apr. 2014
  2. ^ Filmportal.de, 9. okt. 2017, Donald Sutherland, a163909e6cb645c5a9f75848039abb34
  3. ^ Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, Donald Sutherland, 61523
  4. ^ SNAC, 9. okt. 2017, Donald Sutherland, w6nk3mm7
  5. ^ http://www.aveleyman.com/ActorCredit.aspx?ActorID=16753
  6. ^ «Governor General Announces 83 New Appointments to the Order of Canada». Office of the Secretary to the Governor General of Canada. 27. juni 2019. Besøkt 27. juni 2019. 

Eksterne lenkerRediger