São Tomé og Príncipe bispedømme

São Tomé og Príncipe bispedømme er et romersk-katolsk bispedømme som omfatter hele øystaten São Tomé og Príncipe. Ved grunnleggelsen i 1534 var det verdens sørligste bispedømme og omfattet store deler av det vestlige, sentrale og sørlige Afrika.

São Tomé og Príncipe bispedømme
Diocese de São Tomé e Príncipe (portugisisk)
Dioecesis Sancti Thomae in Insula (latin)
Katedralen i São Tomé
Kirkeromersk-katolsk
Land:São Tomé og Príncipes flagg São Tomé og Príncipe
Kirkeprovinsimmediat
BispeseteSão Tomé
Sogn12
Areal1001 km²
Innbyggere138 000,
derav 88 % katolikker
Opprettet1534
Utskilt fraFunchal
Statistikk

Katolisismen er den dominerende trosretningen på São Tomé og Príncipe: Landet har ca. 122 000 katolikker, noe som tilsvarer 88 % av befolkningen.

Historie rediger

Tomé bispedømme, som det opprinnelig het, ble opprettet i 1534 av portugisiske kolonisatorer. Det var i begynnelsen suffraganbispedømme under Funchal erkebispedømme, som det hadde blitt utskilt fra. I 1551 ble Tomé innlemmet i Lisboas kirkeprovins.

Gjennom fraskillelse av andre bispedømmer o.l. har São Tomé og Príncipe bispedømme direkte eller indirekte gitt opphav til en lang rekke kirkelige jurisdiksjoner i flere afrikanske stater:

Bispedømmets navn ble endret til São Tomé bispedømme i 1924 og São Tomé og Príncipe bispedømme i 1957. 1975 ble bispedømmet eksemptert, dvs. løst fra Lisboas kirkeprovins og umiddelbart underlagt Den hellige stol.

Internasjonale forbindelser rediger

Biskopen av São Tomé og Príncipe er medlem av bispekonferansen for Angola og São Tomé. Angola og São Tomé og Príncipe har også en felles nuntius med sete i Luanda, som siden 2010 er Novatus Rugambwa.