Den hvide djævel (dansk: Den hvide Djævel) er en stum dansk kriminalfilm fra 1916 regissert av Holger-Madsen. Manuset ble skrevet av Carl Th. Dreyer. Norske Gerd Egede-Nissen spiller rollen som Clotilde, baron de Nucingens datter.

Den hvide djævel
orig. Den hvide Djævel
Generell informasjon
FilmtypeStumfilm
SjangerKriminalfilm
Prod.landDansk
SpråkStum
(Danske mellomtitler)
Bak kamera
RegiHolger-Madsen
ManusforfatterCarl Th. Dreyer
SjeffotografMarius Clausen
Foran kamera
MedvirkendeSvend Kornbeck
Carlo Wieth
Johannes Ring
Gerd Egede-Nissen
Premiere26. januar 1916
(Danmark)
Eksterne lenker

Handling rediger

Den beryktede storbryteren Jacques Collin («Den hvite djevel») har flyktet fra fengselet. Den unge advokaten Charles Herveau er på vei til Paris i et ærend for en klient. Collin får øye på ham mens han raster i en landsbykro. Forbryteren føler instinktivt at her byr det seg mulighet for et kupp. Collin tar livet av advokaten i en skog, skjuler liket i en grøft og slår seg sammen med håndlangeren, Paccard.

Noen dager senere oppdager Collin en mann, som likner så meget på den drepte advokaten at det nesten er utrolig. Det får Collin til å tenke ut en snedig plan. I advokatens lomme fant Collin et brev fra den klienten, i hvis ærend han hadde reist. Collin vil nå bruke advokatens dobbelgjenger, Lucien, til å få fingrene i de aksjene, som ifølge brevet befinner seg i den kjente bankieren, baron de Nucingens, besittelse.

Bankieren tar intetanende imot Lucien og presenterer ham for sin datter. De to forelsker seg i hverandre umiddelbart. Åtte dager senere kommer Lucien for å hente aksjene. Han skynder seg med dem til Collin, som straks går til banken for å løse dem inn i kontanter. Skjebnen vil det slik at baron de Nucingen akkurat da befinner seg i samme bank. Collin blir oppdaget og trengt opp i et hjørne hvor han velger å ta sitt liv.

Politiet prøver etterpå å finne Lucien, men kommer for sent fram til baronens palé. Lucien ville dø midt i sin lykke og politiet finner ham død.

Rolleliste rediger

  • Svend Kornbeck - Jaques Collin, kalt «Den hvide djævel»
  • Carlo Wieth - Charles Herveau, advokat, og Lucien de Rupembré
  • Johannes Ring - Bankier, Baron de Nucingen
  • Gerd Egede-Nissen - Clotilde, baronens datter
  • Gerda Christophersen - Asia
  • Moritz Bielawski - Paccard
  • Carl Schenstrøm

Kilder rediger

Eksterne lenker rediger