Dan Andersson

Dan Andersson, egentlig Daniel Andersson (født 6. april 1888 i Skattlösberg i Dalarna, død 16. september 1920 i Stockholm) var en svensk forfatter og poet. Han giftet seg 19. juni 1918 med lærerinnen Olga Turesson som var søster av trubaduren Gunnar Turesson. Han brukte også pseudonymet «Black Jim».

Dan Andersson
Danandersson.jpg
Født6. apr. 1888[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Skattlösberg[2]Rediger på Wikidata
Død16. sep. 1920[3][4][5][6]Rediger på Wikidata (32 år)
StockholmRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skribent[7], lyriker, komponist, oversetter, kullbrenner[2], tømmerfløter[2]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata
Gravlagt Lyvikskyrkogården[8]Rediger på Wikidata

Dan Andersson er idag best husket for sine dikt. Det er blitt satt musikk til mange av dem og de er blitt framført av flere store visesangere. Blant de mest kjente visene er Jungmann Jansson, Jag väntar, Spelmannen og Helgdagskväll i timmerkojan.

Dan Andersson døde ved et uhell av cyanidforgiftning på Hotel Hellman i Stockholm i 1920, bare 32 år gammel.

Mange svenske rockere har brukt tekster av Andersson, og sangen Om Black Jim av Joakim Thåström er en hyllest til ham. Den norske rockeren Åge Aleksandersen ga i oktober 2006 ut et album med tekster av Dan Andersson. Albumets tittel er Snöharpan. Den norske visesangeren Alf Cranner redigerte i 1976 Andersson: Dikt i utvalg (Den norske bokklubben)

BibliografiRediger

  • Kolarhistorier (1914)
  • Kolvaktarens visor (1915)
  • Det kallas vidskepelse (1916)
  • Svarta ballader (1917)
    • Omkring tiggarn från Luossa
    • En spelmans jordafärd
  • De tre hemlösa (1918)
  • David Ramms arv (1919)
  • Chi-mo-ka-ma. Berättelser från norra Amerika (1920)

ReferanserRediger

  1. ^ Merkedager : fødselsdager, stiftelsesdatoer, begivenheter, urn.nb.no[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b c d Svenske Litteraturbanken, Lotta Lotass, «Dan Andersson», arkiv-URL web.archive.org, utgitt 2008, besøkt 7. juni 2020[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Dan-Andersson, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija ID 8602[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID anderssond[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 25. juni 2015[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ finngraven.se[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenkerRediger