Åpne hovedmenyen
Claude Sautet
Født23. februar 1924
Montrouge
Død22. juli 2000 (76 år)
Paris
Gravlagt Cimetière du Montparnasse
Utdannet ved Institut des hautes études cinématographiques
Beskjeftigelse Manusforfatter, filmregissør, forfatter
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelse Prix Louis-Delluc (1969), César-prisen for beste regissør (1993), Prix Louis-Delluc (1995), César-prisen for beste regissør (1996)

Claude Sautet (født 23. februar 1924, død 22. juli 2000) var en fransk forfatter og filmregissør «kjent for sine upretensiøse studier av den franske middelklassen».[1] I løpet av en karriere som varte i 40 år, skrev og regisserte han til sammen 14 spillefilmer, alle i Frankrike.

Han begynte sin filmkarriere med spenningsfilmer som Ta alle sjanser og Dødens sikre bytte. Han fikk internasjonal oppmerksomhet med De små ting i livet (1970) som ble vist i hovedprogrammet i filmfestivalen i Cannes. Filmen gav Romy Schneiders skuespillerkarriere ny giv, og hun skulle spille flere av hans senere filmer som På fersk gjerning (1971) og Han, hun... og David (1972). Sautet fortsatte å lage film fram til 1995.

Innhold

UtmerkelserRediger

For sine to siste filmer, Vinterhjerte og Vennskap og kjærlighet, ble han tildelt César-prisen for beste regi. Han mottok også Louis Delluc-prisen to ganger, for De små ting i livet og Vennskap og kjærlighet.[2]

FilmografiRediger

  • 1955: Bonjour sourire
  • 1960: Ta alle sjanser (Classe tous risques)
  • 1965: Dødens sikre bytte (L'arme à gauche)
  • 1970: De små ting i livet (Les choses de la vie)
  • 1971: På fersk gjerning (Max et les ferrailleurs)
  • 1972: Han, hun... og David (César et Rosalie)
  • 1974: Vincent, Francois, Paul og de andre (Vincent, François, Paul et les autres)
  • 1976: Mado
  • 1978: Une histoire simple
  • 1980: Un mauvais fils
  • 1983: Garçon!
  • 1988: Quelques jours avec moi
  • 1991: Vinterhjerte (Un cœur en hiver)
  • 1995: Vennskap og kjærlighet (Nelly et Monsieur Arnaud)

ReferanserRediger

  1. ^ «Store norske leksikon» (norsk). Besøkt 31. januar 2016. 
  2. ^ «Claude Sautet : Récompenses et nominations». Allociné (fransk). Besøkt 24. juli 2017. 

Eksterne lenkerRediger