Åpne hovedmenyen

Claude Berri

fransk filmregissør, skuespiller, manusforfatter og filmprodusent
Claude Berri
FødtClaude Langmann
1. juli 1934
Paris
Død12. januar 2009 (74 år)
Paris
Gravlagt Cimetière de Bagneux
Ektefelle Nathalie Rheims
Søsken Arlette Langmann
Barn Thomas Langmann, Julien Rassam
Utdannet ved Cours Simon
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller, filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelse Oscar for beste kortfilm (spillefilm)

Claude Berri, født Claude Berel Langmann (1. juli 1934 i Paris, død 12. januar 2009[1]) var en fransk filmregissør, skuespiller, manusforfatter og filmprodusent. Han var især kjent for regien av filmene Kilden i Provence og Manon og kilden. Han var en av Frankrikes ledende filmskapere i sin generasjon.[2][3]

Berri begynt filmkarrieren som skuespiller, men i 1960-årene forsøkte han seg også bak kameraet, og han vant en Oscar for beste kortfilm i 1965 for filmen Le poulet (Kyllingen) fra 1962. Han arbeidet imidlertid mest som produsent, blant annet på Roman Polańskis Tess og Patrice Chéreaus Dronning Margot.[1]

Han oppnådde størst suksess med de to filmene Kilden i Provence og Manon og kilden fra 1986, som oppnådde stor suksess både i hjemlandet og internasjonalt,[3][2] og innbrakte mange priser. Han regisserte dessuten filmen Le Maître d'école (1981) og produserte den kommersielle suksessen Velkommen til Chti'ene (2008).[3]

Innhold

Utvalgt filmografiRediger

Som regissørRediger

  • 1966: Den gamle mannen og barnet (Le Vieil Homme et l'Enfant)
  • 1972: Sex Shop
  • 1978: Et øyeblikks galskap (Un moment d'égarement)
  • 1981: Le Maître d'école
  • 1984: Hevneren (Tchao Pantin)
  • 1986: Jean de Florette – Kilden i Provence (Jean de Florette)
  • 1986: Jean de Florette 2 – Manon og kilden (Manon des Sources)
  • 1991: Uranus
  • 1993: Germinal
  • 1997: Lucie Aubrac[4]
  • 2007: Sammen er vi mindre alene (Ensemble, c'est tout)

ReferanserRediger

  1. ^ a b «Claude Berri». The Telegraph (engelsk). 23. januar 2009. ISSN 0307-1235. Besøkt 15. februar 2019. «Claude Berri, who has died aged 74, was a titan of French cinema who acted, wrote, directed and, most importantly, produced films in a 50-year career which started modestly but ended by proving that Europe could make big budget pictures to rival Hollywood.» 
  2. ^ a b «Singers and songs of the 60s». BBC News (engelsk). 2. februar 2009. Besøkt 15. februar 2019. 
  3. ^ a b c «'Legendary' director Berri dies». BBC news (engelsk). 12. januar 2009. Besøkt 15. februar 2019. 
  4. ^ Martin, Douglas (18. mars 2007). «Lucie Aubrac, Hero of French Resistance, Dies at 94». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 15. februar 2019. 

Eksterne lenkerRediger