Åpne hovedmenyen

Claude Berri

fransk filmregissør, skuespiller, manusforfatter og filmprodusent
Claude Berri
FødtClaude Langmann
1. juli 1934[1][2][3][4]
Paris[5]
Død12. januar 2009[1][2][3][4] (74 år)
Paris[6]
Gravlagt Cimetière de Bagneux
Ektefelle Nathalie Rheims
Søsken Arlette Langmann
Barn Thomas Langmann, Julien Rassam
Utdannet ved Cours Simon
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Skuespiller[7], filmregissør, manusforfatter, filmprodusent, teaterskuespiller, filmskuespiller
Nasjonalitet Frankrike
Utmerkelser Oscar for beste kortfilm (spillefilm)

Claude Berri, født Claude Berel Langmann (1. juli 1934 i Paris, død 12. januar 2009[8]) var en fransk filmregissør, skuespiller, manusforfatter og filmprodusent. Han var især kjent for regien av filmene Kilden i Provence og Manon og kilden. Han var en av Frankrikes ledende filmskapere i sin generasjon.[9][10]

Berri begynt filmkarrieren som skuespiller, men i 1960-årene forsøkte han seg også bak kameraet, og han vant en Oscar for beste kortfilm i 1965 for filmen Le poulet (Kyllingen) fra 1962. Han arbeidet imidlertid mest som produsent, blant annet på Roman Polańskis Tess og Patrice Chéreaus Dronning Margot.[8]

Han oppnådde størst suksess med de to filmene Kilden i Provence og Manon og kilden fra 1986, som oppnådde stor suksess både i hjemlandet og internasjonalt,[10][9] og innbrakte mange priser. Han regisserte dessuten filmen Le Maître d'école (1981) og produserte den kommersielle suksessen Velkommen til Chti'ene (2008).[10]

Utvalgt filmografiRediger

Som regissørRediger

  • 1966: Den gamle mannen og barnet (Le Vieil Homme et l'Enfant)
  • 1972: Sex Shop
  • 1978: Et øyeblikks galskap (Un moment d'égarement)
  • 1981: Le Maître d'école
  • 1984: Hevneren (Tchao Pantin)
  • 1986: Jean de Florette – Kilden i Provence (Jean de Florette)
  • 1986: Jean de Florette 2 – Manon og kilden (Manon des Sources)
  • 1991: Uranus
  • 1993: Germinal
  • 1997: Lucie Aubrac[11]
  • 2007: Sammen er vi mindre alene (Ensemble, c'est tout)

ReferanserRediger

  1. ^ a b Gemeinsame Normdatei, 27. apr. 2014
  2. ^ a b data.bnf.fr, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb121756289
  3. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, 9. okt. 2017, Claude Berri, berri-claude
  4. ^ a b Munzinger-Archiv, 9. okt. 2017, Claude Berri, 00000021733
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, 13. des. 2014
  6. ^ Gemeinsame Normdatei, 31. des. 2014
  7. ^ Gemeinsame Normdatei, 25. jun. 2015
  8. ^ a b «Claude Berri». The Telegraph (engelsk). 23. januar 2009. ISSN 0307-1235. Besøkt 15. februar 2019. «Claude Berri, who has died aged 74, was a titan of French cinema who acted, wrote, directed and, most importantly, produced films in a 50-year career which started modestly but ended by proving that Europe could make big budget pictures to rival Hollywood.» 
  9. ^ a b «Singers and songs of the 60s». BBC News (engelsk). 2. februar 2009. Besøkt 15. februar 2019. 
  10. ^ a b c «'Legendary' director Berri dies». BBC news (engelsk). 12. januar 2009. Besøkt 15. februar 2019. 
  11. ^ Martin, Douglas (18. mars 2007). «Lucie Aubrac, Hero of French Resistance, Dies at 94». The New York Times (engelsk). ISSN 0362-4331. Besøkt 15. februar 2019. 

Eksterne lenkerRediger