Christian Borch

norsk journalist og nyhetsanker
Christian Borch
Lørdagsrådet på Torsdag - NMD 2016 (26371769604) (cropped).jpg
Født2. juni 1944Rediger på Wikidata (76 år)
BergenRediger på Wikidata
Utdannet ved London School of EconomicsRediger på Wikidata
Beskjeftigelse JournalistRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Lytterprisen (1988)Rediger på Wikidata

Christian Borch (født 2. juni 1944 i Bergen) er et norsk nyhetsanker, journalist og forfatter som blant annet arbeidet som nyhetsanker i NRKs Dagsrevyen fra 2000 til 2010 og nyhetsanker i Urix fra 2010 til 2014.[1][2] Han har vært ansatt i Morgenbladet og i The Times i London, Norges Eksportråd og Norges Industriforbund.[3] Han ble ansatt i NRK i 1978, der han i mer enn 20 år var utenriksreporter og -kommentator før han ble programleder i Dagsrevyen i 2000.[2] Borch var i ti år medlem av Regjeringens nedrustningsutvalg (Regjeringens rådgivende utvalg for sikkerhetspolitikk og nedrustning) og International Institute for Strategic Studies (Institutt for strategiske studier) i London.[2][3] Han har sittet i flere andre offentlige utvalg, bl.a. Forsvarssjefens Ubåt-kommisjon i 1984. Christian Borch er utdannet journalist fra Norsk journalisthøgskole i Oslo, har studert politisk historie ved London School of Economics og gjennomgått hovedkurset ved Forsvarets høgskole.[2] Han ble kåret til «Årets nyhetsformidler» i 2001, ble tildelt Gullruten som beste nyhetsanker i 2004 og ble kåret til «Norges beste nyhetsanker» av TV 2 Nettavisens lesere i 2005.[2] Han har også mottatt bl.a. Lytterforeningens Ærespris, Europabevegelsens Pressepris og Tekstilindustriens Ærespris.[2] Borch har også skrevet en rekke bøker og fagartikler om sikkerhetspolitikk og tilsvarende emner.[2]

BakgrunnRediger

Christian Borch er sønn av en skipsmegler. Da han var fire år gammel, flyttet familien til Oslo og bosatte seg på Holmenkollen. Etter å ha gått på Ris skole, dro Borch til sjøs som 17-åring, og seilte i utenriksfart som dekksgutt, senere som jungmann i cruisefart i vel ett år.[3] Han tok Examen Artium i 1963. Borch studerte først jus, men sluttet og tok journalistutdanning i Oslo. Under studiene arbeidet han i Morgenbladet. Senere studerte han ved London School of Economics, og arbeidet samtidig i The Times.[3] Han gikk senere Hovedkurset ved Forsvarets høgskole.

KarriereRediger

Etter noen år i Norges Industriforbund, ble Borch nyhetsredaktør for Morgenbladet i 1974. Han ble ansatt i utenriksredaksjonen i NRK Radio i 1978, der han særlig arbeidet med sikkerhetspolitikk, NATO og europeiske spørsmål. Han fulgte blant annet opprettelsen av Solidarnosc i Polen på nært hold. I 1982-83 gjennomgikk han hovedkursert ved Forsvarets høgskole. I 1985 gikk Borch over til utenriksredaksjonen i Dagsrevyen i NRK Fjernsynet. Han var redaksjonssjef for utenriksredaksjonen fra 1989 til 1991, og arbeidet siden som redaktør og programleder for Utenriksmagasinet og Søndagsrevyen.[4] Fra 2000 var han nyhetsanker i Dagsrevyen fram til han begynte som programleder i Urix i 2010 sammen med Annette Groth.[3] Borch arbeidet i Urix fram til han ble pensjonert da han fylte 70 år i 2014.[5]

Foruten arbeidet i nyhetene har Christian Borch også vært programleder for TV-aksjonen tre ganger, i 1995, 1999 og 2006,[3][4] og han var programleder for Sommeråpent i 1996 sammen med Raheela Kokab.[6]

I tillegg til sin journalistiske karriere, har Borch hatt en utstrakt virksomhet som foredragsholder og foreleser i inn- og utland. Som pensjonist har han dessuten startet sin egen blogg på CappelenDamms hjemmesider (forlagsliv.no), og er medarbeider i podkasten Du Verden!, sammen med kollegene Stig Arlid Pettersen og Ingerid Salvesen.

PrivatlivRediger

Hans første kone ble syk og døde i 1988; sammen med henne har Borch to barn.[3] Han giftet seg på nytt i 1992, men ble skilt fra sin andre kone i 2007.[7]

BibliografiRediger

  • 1977: Det levende Amerika
  • 1979: TV – sett fra den andre siden Med Harald Tusberg
  • 1982: Polen: Walesas visjoner – Kremls realiteter?
  • 1984: Vestmaktene i en ny brytningstid
  • 1986: Kronprins Harald
  • 1987: Fredsmakerne: Bilder fra nedrustningens historie
  • 1991 og 1994: EF: Igår, idag, imorgen
  • 1992: De styrer verden: 1992-1993: Biografiske nærbilder med Pål Steigan og Gro Stangeland
  • 2001: Salig velstand: Møter i vår tid
  • 2003: Reiser i maktens grenseland
  • 2005: Ramis vei: Stemmer fra en krig
  • 2009: Sannhetens kår
  • 2016: Banalitetens tyranni
  • 2018: Kjøp Berlin!

ReferanserRediger

  1. ^ «- Her står jeg og ruller som ei gammal skute». Dagbladet.no. 16. desember 2009. Arkivert fra originalen 5. juni 2014. Besøkt 2. juni 2014. 
  2. ^ a b c d e f g «Christian Borch». NRK.no. 2. juli 2002. Besøkt 2. juni 2014. 
  3. ^ a b c d e f g «Christian Borch». NRK Stjerneklart. 10. mars 2008. Besøkt 2. juni 2014. 
  4. ^ a b «Tospann i Dagsrevyen». NRK.no. 27. september 2000. Besøkt 2. juni 2014. 
  5. ^ «Christian Borch gir seg etter 36 år i NRK». Se og Hør. 17. mars 2014. Besøkt 2. juni 2014. 
  6. ^ «Åpent hele sommer'n». Dagbladet.no. 24. juni 1996. Besøkt 2. juni 2014. 
  7. ^ «Christian Borch med ny kjæreste». VG Nett. 23. august 2011. Besøkt 2. juni 2014. 
 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)