Åpne hovedmenyen

Christian Borch

norsk journalist og nyhetsanker
Christian Borch
Lørdagsrådet på Torsdag - NMD 2016 (26371769604) (cropped).jpg
Født2. juni 1944 (75 år)
Bergen
Utdannet ved London School of Economics
Beskjeftigelse Journalist
Nasjonalitet Norge
Utmerkelse Lytterprisen (1988)

Christian Borch (født 2. juni 1944 i Bergen) er et norsk nyhetsanker, journalist og forfatter som blant annet arbeidet som nyhetsanker i NRKs Dagsrevyen fra 2000 til 2010 og nyhetsanker i Urix fra 2010 til 2014.[1][2] Han har vært ansatt i Morgenbladet og i The Times i London, Norges Eksportråd og Norges Industriforbund.[3] Han ble ansatt i NRK i 1978, der han i mer enn 20 år var utenriksreporter og -kommentator før han ble programleder i Dagsrevyen i 2000.[2] Borch var i ti år medlem av Regjeringens nedrustningsutvalg (Regjeringens rådgivende utvalg for sikkerhetspolitikk og nedrustning) og International Institute for Strategic Studies (Institutt for strategiske studier) i London.[2][3] Han har sittet i flere andre offentlige utvalg, bl.a. Forsvarssjefens Ubåt-kommisjon i 1984. Christian Borch er utdannet journalist fra Norsk journalisthøgskole i Oslo, har studert politisk historie ved London School of Economics og gjennomgått hovedkurset ved Forsvarets høgskole.[2] Han ble kåret til «Årets nyhetsformidler» i 2001, ble tildelt Gullruten som beste nyhetsanker i 2004 og ble kåret til «Norges beste nyhetsanker» av TV 2 Nettavisens lesere i 2005.[2] Han har også mottatt bl.a. Lytterforeningens Ærespris, Europabevegelsens Pressepris og Tekstilindustriens Ærespris.[2] Borch har også skrevet en rekke bøker og fagartikler om sikkerhetspolitikk og tilsvarende emner.[2]

Innhold

BakgrunnRediger

Christian Borch er sønn av en skipsmegler. Da han var fire år gammel, flyttet familien til Oslo og bosatte seg på Holmenkollen. Etter å ha gått på Ris skole, dro Borch til sjøs som 17-åring, og seilte i utenriksfart som dekksgutt, senere som jungmann i cruisefart i vel ett år.[3] Han tok Examen Artium i 1963. Borch studerte først jus, men sluttet og tok journalistutdanning i Oslo. Under studiene arbeidet han i Morgenbladet. Senere studerte han ved London School of Economics, og arbeidet samtidig i The Times.[3] Han gikk senere Hovedkurset ved Forsvarets høgskole.

KarriereRediger

Etter noen år i Norges Industriforbund, ble Borch nyhetsredaktør for Morgenbladet i 1974. Han ble ansatt i utenriksredaksjonen i NRK Radio i 1978, der han særlig arbeidet med sikkerhetspolitikk, NATO og europeiske spørsmål. Han fulgte blant annet opprettelsen av Solidarnosc i Polen på nært hold. I 1982-83 gjennomgikk han hovedkursert ved Forsvarets høgskole. I 1985 gikk Borch over til utenriksredaksjonen i Dagsrevyen i NRK Fjernsynet. Han var redaksjonssjef for utenriksredaksjonen fra 1989 til 1991, og arbeidet siden som redaktør og programleder for Utenriksmagasinet og Søndagsrevyen.[4] Fra 2000 var han nyhetsanker i Dagsrevyen fram til han begynte som programleder i Urix i 2010 sammen med Annette Groth.[3] Borch arbeidet i Urix fram til han ble pensjonert da han fylte 70 år i 2014.[5]

Foruten arbeidet i nyhetene har Christian Borch også vært programleder for TV-aksjonen tre ganger, i 1995, 1999 og 2006,[3][4] og han var programleder for Sommeråpent i 1996 sammen med Raheela Kokab.[6]

I tillegg til sin journalistiske karriere, har Borch hatt en utstrakt virksomhet som foredragsholder og foreleser i inn- og utland. Som pensjonist har han dessuten startet sin egen blogg på CappelenDamms hjemmesider (forlagsliv.no), og er medarbeider i podkasten Du Verden!, sammen med kollegene Stig Arlid Pettersen og Ingerid Salvesen.

PrivatlivRediger

Hans første kone ble syk og døde i 1988, sammen med henne har Borch to barn.[3] Han giftet seg på nytt i 1992, men ble skilt fra sin andre kone i 2007.[7]

BibliografiRediger

  • 1977: Det levende Amerika
  • 1979: TV – sett fra den andre siden Med Harald Tusberg
  • 1982: Polen: Walesas visjoner – Kremls realiteter?
  • 1984: Vestmaktene i en ny brytningstid
  • 1986: Kronprins Harald
  • 1987: Fredsmakerne: Bilder fra nedrustningens historie
  • 1991 og 1994: EF: Igår, idag, imorgen
  • 1992: De styrer verden: 1992-1993: Biografiske nærbilder med Pål Steigan og Gro Stangeland
  • 2001: Salig velstand: Møter i vår tid
  • 2003: Reiser i maktens grenseland
  • 2005: Ramis vei: Stemmer fra en krig
  • 2009: Sannhetens kår
  • 2016: Banalitetens tyranni
  • 2018: Kjøp Berlin!

ReferanserRediger

  1. ^ «- Her står jeg og ruller som ei gammal skute». Dagbladet.no. 16. desember 2009. Arkivert fra originalen 5. juni 2014. Besøkt 2. juni 2014. 
  2. ^ a b c d e f g «Christian Borch». NRK.no. 2. juli 2002. Besøkt 2. juni 2014. 
  3. ^ a b c d e f g «Christian Borch». NRK Stjerneklart. 10. mars 2008. Besøkt 2. juni 2014. 
  4. ^ a b «Tospann i Dagsrevyen». NRK.no. 27. september 2000. Besøkt 2. juni 2014. 
  5. ^ «Christian Borch gir seg etter 36 år i NRK». Se og Hør. 17. mars 2014. Besøkt 2. juni 2014. 
  6. ^ «Åpent hele sommer'n». Dagbladet.no. 24. juni 1996. Besøkt 2. juni 2014. 
  7. ^ «Christian Borch med ny kjæreste». VG Nett. 23. august 2011. Besøkt 2. juni 2014. 
 Denne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)